Actrice Margot Ros (54), bekend van haar rol in de komische voorstelling Toren-C, viel twee jaar geleden van een verhoging en stootte haar hoofd tegen een decorstuk. Ze kon haar rol in die voorstelling gewoon afmaken, zodat de huisarts met enig recht de diagnose lichte hersenschudding stelde.
Normaliter knap je na zo’n diagnose binnen enkele dagen tot weken weer op, maar Ros werd steeds beroerder en begreep er niets van. Ze kreeg hoofdpijnen, duizeligheid, concentratieproblemen, was overgevoelig voor licht en lawaai. De huisarts wist de oorzaak: post commotioneel syndroom (PCS). Eerst twee jaar later ging het weer beter met haar en schreef ze het boek Hersenschorsing over haar belevenissen. Met dat boek hoopt Ros meer begrip te kweken voor niet aangeboren hersenletsel, aldus liet zij op 8 april De Telegraaf weten. Zij ziet dat nu als haar missie en inmiddels verschijnt zij overal in de media, zowel in Telegraaf als kwaliteitskrant Volkskrant en bij het tv-programma M. Ik voel een patiëntenvereniging aankomen.
Op 7 april stond er op de opiniepagina van de Volkskrant een uitgebreid artikel van alweer een vrouw met een missie, in dit geval H.K.H. prinses Irene van Lippe-Biesterfeld (80). De prinses is voorzitter en oprichter van het NatuurCollege. In een verhaal waarin zij de schuld voor de coronacrisis legt bij ons streven naar grotere welvaart, onze destructie van de natuur en het hoger aanslaan van economie dan van ecologie, krijgt de moderne mens ervan langs. Ons waardenpatroon moet veranderen en de prinses weet trouwens al dat dat zal gebeuren. De natuur laat immers niet met zich spotten en veroorzaakt een nieuwe tijdgeest van minder milieuverontreiniging en meer eerbied voor de natuur, die ons als het ware door diezelfde natuur wordt opgelegd en waartegen verzet zinloos is.
De optimistische prinses kreeg prompt in de ingezonden brievenrubriek te lezen, dat zij om te beginnen maar eens wat minder naar haar 5.000 hectare grote landgoed Bergplaas in Zuid Afrika zou moeten vliegen. Erg flauw zo’n zure reactie.
Overigens rammelt de theorie van de prinses, waar zij de epidemie toeschrijft aan onze moderne leefstijl, want de bron van de epidemie wordt gevormd door het systeem van zogenaamde ‘wet markets’ in China, waar sinds jaar en dag levende en dode dieren vlak naast elkaar liggen en ook zo gegeten worden. Een ideale plek voor muterende virussen.
Op 6 april werd op de publieke omroep de documentaire De slag om het vrouwenhart vertoond. De hoofdrol werd vervuld door Hella de Jonge, die alarm sloeg over de falende diagnostiek van hartproblemen bij vrouwen. De Jonge zou ook ervaringsdeskundige zijn na het doormaken van een hartinfarct, welke diagnose zij zelf moest stellen – na het lezen van een interview met Maas – en nadat ze al jaren met onduidelijke klachten allerlei artsen had bezocht.
De Jonge sprak voor haar docu met de Nijmeegse cardiologe Angela Maas, die de ervaring van De Jonge kon bevestigen en zij deed er zelfs nog een schepje bovenop, door een en ander in feministisch perspectief te plaatsen. Het zouden vooral de mannelijke specialisten zijn, die de correcte diagnose missen en De Jonge kreeg zelfs de AMC-reumatoloog Van Schaardenburg, bij wie zij ook een keer als patiënt op consult was geweest, zo ver dat hij deemoedig zijn ‘fout’ erkende. Hij had nooit aan een hartkwaal gedacht. Tenenkrommend.
De Jonge kreeg nog enkele vrouwelijke cardiologen voor de camera, allen met dezelfde missie en Maas verklapte haar dat zij een uitbrander had gekregen van de voorzitter van de Nederlandse Cardiologen Vereniging over haar activisme. Ze leek er waarachtig nog trots op te zijn ook.
Wat er waar is van die door gemiste diagnosen ernstige hartschade bij vrouwen, daarover kan ik niet oordelen. Wel weet ik dat de levensverwachting van vrouwen ruim drie jaar langer is dan die van de man. Dat vrouwenhart klopt dus aanzienlijk langer door dan dat van die mannen, die wel tijdig behandeld worden voor hun hartziekten. Geeft toch te denken.
Niek Reus says
Wat Renckens wil zeggen over Margot Ros en PCS is me toch niet helemaal duidelijk. Is hij voor een patiëntenvereniging voor mensen met PCS of juist tegen, en waarom?
Vrouwen mogen dan gemiddeld langer leven dan mannen, maar dat wil niet zeggen dat er geen ernstige hartschade bij ze kan ontstaan door gemiste diagnosen. Dus heeft dat denken waar Renckens melding van maakt, nog tot iets geleid en zo ja tot wat?
RV says
– Overigens rammelt de theorie van de prinses, waar zij de epidemie toeschrijft aan onze moderne leefstijl, want de bron van de epidemie wordt gevormd door het systeem van zogenaamde ‘wet markets’ in China, waar sinds jaar en dag levende en dode dieren vlak naast elkaar liggen en ook zo gegeten worden. Een ideale plek voor muterende virussen. –
Ja maar ook het reizen en de hutjemutje-evenementen liggen aan de basis van de huidige corona-pandemie. En dus ook het gereis van mevrouw Irene is een deeltje van de oorzaak van de pandemie.
unbanmagic says
Daarbij spelen zaken als besmettelijkheid en mortaliteit een grote rol. In een samenleving in het oerwoud in de Amazone zal het ook zieken, ernstige gevallen en mogelijk slachtoffers veroorzaken lijkt me. Maar onderling contact tussen gemeenschappen is wat de verspreiding over een groter gebied veroorzaakt inderdaad.
Snelle google zegt: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/teenage-boy-from-remote-amazonian-tribe-among-first-indigenous-deaths-from-covid19/
1 = geen uiteraard, maar dit is en een indigenous en jong persoon. Er staat wel iets van ‘studeerde in een ander dorp maar keerde terug’. Ik lees niets over onderliggende aandoeningen die mogelijk een ‘verzwakt immuunsysteem’ zouden kunnen verklaren.
En in dat artikel worden ook anderen genoemd, 44 jaar en 78 jaar.
Dus primitief leven is niet echt een garantie.
Mogelijk zou het zich langzamer verspreiden indien we slechts met pijl en boog achter wilde varkens aanzaten de hele dag en dan savonds in onze grot zouden zitten kletsen bij een haardvuurtje.
RV says
De verovering van Midden- en Zuid-Amerika door de Spanjaarden lukte vooral door de import van besmettelijke ziektes waartegen de Spanjaarden wel bestand waren en de Indianen niet.
– Maar niets had zo’n impact op de geschiedenis van het westelijk halfrond als de verschillende ziektekiemen die de eerste Europese avonturiers overdroegen op de oorspronkelijke Amerikanen. Deze indianen hadden geen verweer tegen virussen als influenza, pokken, hepatitis, malaria en mazelen, en de bacteriën die tuberculose, tyfus, cholera en difterie veroorzaken.
Niemand weet precies hoeveel mensen er vóór 1492 in Amerika leefden. Schattingen lopen uiteen van 30 tot 100 miljoen. Mogelijk is zo’n 90 procent van hen uiteindelijk bezweken aan Afro-Euraziatische ziekten. De massale sterfte was een cruciale factor in de snelle ondergang van complexe beschavingen als het Inca-rijk in de Andes en dat van de Mexica in Midden-Amerika. –
https://www.historischnieuwsblad.nl/hoe-de-ontdekking-van-amerika-leidde-tot-de-grootste-revolutie-ooit/
In elk geval, het verschijnsel ziekte staat in het middelpunt van de historische belangstelling.
https://nos.nl/artikel/2212701-buiktyfus-werd-azteken-fataal.html
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ziektekiemen-bepaalden-de-amerikaanse-geschiedenis~b64483f3/
unbanmagic says
We raken ‘off topic’, maar toch;
“Dat Afrika deze enorme menselijke aderlating heeft kunnen opbrengen (12 miljoen verscheepte slaven), is wellicht te danken geweest aan de introductie van Amerikaanse gewassen als maïs en cassave. Beter en gevarieerder voedsel droeg er waarschijnlijk toe bij dat het bevolkingsaantal in deze regio’s niet instortte – en dat Afrika aan de voortdurende vraag naar arbeid vanuit Amerika kon blijven voldoen. ”
Nooit bij stil gestaan, maar inderdaad redelijk logisch. Dat vertellen zo nooit op school…
RV says
Ze kunnen op school niet alles vertellen. Het vertellen van een aantal grote lijnen is mooi zat, dunkt me. Schoolonderwijs kan niet meer dan een introductie bieden, ook al denken sommige pedagogen en dergelijken er iets anders over. En al is slavernij thans een geliefd onderwerp, het onderwerp hoeft niet uitgeput op school te worden behandeld.
Jan Willem Nienhuys says
Zou de Zwarte Dood in de 14de eeuw ook zijn veroorzaakt door de moderne levensstijl?
En de gigantische kindersterfte (20 procent of meer) voor het begin van de twintigste eeuw?
RV says
Wel mede door de menselijke mobiliteit:
– De ziekte (de builenpest in de veertiende eeuw; RV) verspreidde zich van Azië naar Europa via de handel en soldaten. In 1346 arriveerde de ziekte in de Krim, vanuit de Krim verspreidde de ziekte zich over Europa en Noord-Afrika.[4] In Europa werd Italië het eerst getroffen. Dat gebeurde nadat in 1347 een Genuees koopvaardijschip komende uit de Zwarte Zeehaven Caffa –
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Dood
Hans1263 says
Je kunt dus alleen zeggen dat de verspreiding langzamer ging dan nu.