Recent verscheen JFK: The Secret Archives, een zesdelige podcast van Lammert de Bruin en Babs Assink, gemaakt voor AVROTROS. In november 2023 had dit duo ook al een serie over de moord op John F. Kennedy gepubliceerd, waarin ze aan de hand van dagboeken van Willem Oltmans diens ideeën over de zaak volgden.
Die eerdere serie is best aardig, hoewel sommige kwesties wel wat minder suggestief gebracht konden worden. De nieuwe reeks is echter een bizarre vertoning waarin reeds lang doorgeprikte complotflodders als nieuwe ontdekkingen worden gepresenteerd met als toppunt het opvoeren van Judyth Vary Baker als serieus te nemen ‘ooggetuige’.
De nieuwe serie begint met het onderzoeken van een archief dat De Bruin aankocht via Ebay. Documenten in het archief zouden de podcastmakers op het spoor hebben gebracht van een “unieke ooggetuige”.
Bij Blckbxnews legde hij uit dat dat liep via een ‘dodenlijst’ die hij in het archief aantrof:
De moord op Mary Sherman is nooit opgelost, en wordt door complotdenkers in verband gebracht gebracht met de moord op JFK, maar daar heb je wel veel fantasie voor nodig, of iemand die dat soort fantastische verhalen bedenkt, zoals Judyth Vary Baker.
Dat De Bruin pas door het bekijken van het archief op Judyth Vary Baker zou zijn gestuit, is echter om meerdere redenen volstrekt ongeloofwaardig. Ten eerste is het verhaal van haar best bekend en ook al diverse malen in Nederlandse media aan de orde gekomen. Ze woonde in 2003 namelijk een tijdje in Haarlem, bij complotmalloot Wim Dankbaar, en had daar een museumpje gewijd aan Lee Harvey Oswald. Onder andere De Groene Amsterdammer berichtte erover:
Indertijd gaf ze ook een interview voor een NL radioprogramma waarin ze doodleuk vertelt dat ze de moord op JFK zelf live(!) op televisie had gezien (terug te vinden met de Wayback Machine). Hier dat fragment:
Het is niet zo heel gek dat Dankbaar op X zijn verbazing uitte dat De Bruin en Assink nooit contact met hem hadden opgenomen. Het is overigens wel begrijpelijk dat je niets met hem te maken wil hebben, lees bijvoorbeeld hoe hij compleet doordraaide in de Zaak Vaatstra. Maar om zijn betrokkenheid met Baker helemaal te negeren, is wel wat gek.
Dankbaar maakte namelijk samen met Peter R. de Vries in 2006 een documentaire over de moord op JFK.
Later kregen De Vries en Dankbaar vette ruzie, en zou De Vries beweren dat hij de documentaire niet mét Dankbaar had gemaakt, maar dat hij “slechts een zijdelingse (gidsende) rol” had gehad, wat ook niet echt goed vol te houden is. Zie hiervoor de uitspraak bij de klacht die De Vries indiende tegen HP/De Tijd bij de Raad voor de Journalistiek.
Ook Perry Vermeulen, die in de podcast als “Kennedy-onderzoeker” wordt opgevoerd, kent Baker al lang. Toch gek dat je hem dan niets hoort vertellen over zijn contact met haar.
Enfin, het bijzonder fantasievolle verhaal van Judyth Vary Baker is dus al lang en breed bekend (het zit bijvoorbeeld ook in de documentairereeks The Men Who Killed Kennedy) en in de podcast van De Bruin horen we er echt helemaal niets nieuws over. Ook het document dat in de eerste twee afleveringen aan bod komt, is al heel lang bekend. En ook staat onomstotelijk vast dat het een vervalsing is.
Wat heeft dat archief dan eigenlijk bijgedragen aan het maken van de podcast? De Bruin heeft hierin alleen maar bekende complotflodders opgewarmd, doet voorkomen alsof het nieuw is, en ‘vergeet’ te vermelden dat het ook allemaal al eens gebracht is, onder andere dus door Peter R. de Vries. Zelfs de suggestie dat hij door het archief pas voor het eerst met het verhaal van Baker in contact kwam is dubieus. Het archief waarin hij dan die dodenlijst zou hebben gevonden kwam eind vorig jaar in NL aan, maar al in september nam hij contact op met Baker via X.
In de nacht van 13 op 14 mei was De Bruin te gast bij Mischa! op Radio 1. Hier vertelt De Bruin wel dat hij vóór aankoop van het archief van de verkoper al enkele foto’s van documenten had gekregen, misschien stond daar dus de ‘waardevolle’ informatie al op.
Maar hij zegt in dat gesprek ook: “de eerste keer dat ik over haar verhaal las in dat archief”, wat een dergelijke gang van zaken weer tegenspreekt. En in de podcast zelf brengt hij het ook alsof Assink en hijzelf het bestaan van Judyth Vary Baker pas ontdekken bij het bestuderen van het archief: “Maar we vinden in het archief nog iets anders, waardoor we beiden rechtop gaan zitten.”
Hoe De Bruin dit allemaal wil rijmen met de “journalistieke codes” waarmee hij zegt te werken, moet hij maar eens uitleggen. Ik hoop in ieder geval dat ie een smakelijk hoedje in zijn garderobe heeft… /s
Deze blog is gebaseerd op een draad op X die ik op 3 juni plaatste. Net een paar minuten daarvoor verscheen een kritische bespreking van Menno van den Bos in NRC over de podcast die ook zeer de moeite waard is om te lezen en een mooie aanvulling is:
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.