Je hebt van die banen waar je voorzichtig over vertelt als je op verjaardagen en feestjes bent. Je weet dat je in immense discussies kan verzeilen als je bijvoorbeeld in een slachthuis werkt, als jij degene bent die parkeerboetes uitdeelt of als je voor de spoorwegen werkt. Ik heb ook zo’n baan: ik werk als verkeerkundige. Ik geef adviezen over verkeerslichten en kruisingen. De eerste reactie van iedereen die ik tot nu toe verteld heb hierover: “Ik weet nog wel een kruispunt…” Mijn werk is in ieder geval altijd een leuke ijsbreker, dat is me wel duidelijk geworden inmiddels.

Verkeer leeft.  Iedereen heeft er een mening over en een stellige ook doorgaans. Verkeer doet rare dingen met mensen – iedereen heeft weleens in de auto gezeten bij een vriend of vriendin die normaal de zachtaardigheid zelve is, maar eenmaal achter het stuur verandert in een ware furie met moorddadige blik in de ogen. Een van de aspecten die het moeilijk maakt om verkeer en files te voorspellen is dan ook het onvoorspelbare gedrag van de menselijke weggebruiker.

Bij een onderwerp dat de mensheid zo bezighoudt zou je eigenlijk een heleboel mythes en bijgeloof verwachten, maar het onderzoekje dat ik op internet heb gedaan heeft  niet heel veel enerverende dingen opgeleverd. Natuurlijk zijn er wel ideeën die leven bij mensen die ik zo ook kan bedenken: “als ik maar vaak genoeg op die knop druk wordt het eerder groen” (niet waar, overigens), “met pepermunt of knoflook kun je de ademtest bedotten (getest door de Mythbusters in een hilarische aflevering, eveneens niet waar), of “als we nou gewoon nog veel meer asfalt neerleggen gaan de files vanzelf weg” (de werkelijkheid zit helaas iets complexer in elkaar).

Toch heb ik een paar interessante ideeën gevonden. Ten eerste is er de complottheorie op auto-en-vervoer.infonu.nl: volgens de “infoteur” levert de file de overheid jaarlijks zoveel geld op, dat je je af moet vragen of de ambtenaren wel van plan zijn om de files aan te pakken. Interessant voer voor de conspiracy theorists onder u.

Een ander verhaal dat op diverse plekken de kop op steekt is dat bij volle maan meer auto-ongelukken plaatsvinden. Overigens leeft dat idee dat niet alleen voor verkeersongevallen, maar ook voor misdaadcijfers, zelfmoordpogingen en zelfs hondenbeten. We worden een beetje raar bij volle maan, zo is het idee. En dat rare werkt door als je in de auto stapt, waardoor je eerder in de problemen komt. Menig dokter, psychiater en politieagent zweert dat het echt bestaat. Het zogenaamde Lunar Effect stamt al uit de middeleeuwen – het Engelse woord lunatic komt van het Latijnse woord voor maan, luna. Gelukkig valt het allemaal reuze mee met dat maaneffect. Er zijn diverse meta-analyses gedaan waarbij ongevallen- en misdaadcijfers zijn vergeleken tegen de fase van de maan. Er is nooit een correlatie gevonden die een kritische blik kon doorstaan. We kunnen allemaal dus gewoon nog de straat op ‘s avonds. Wie een beetje zoekt op traffic accidents en full moon komt vanzelf diverse pagina’s tegen. Een interessante pagina om te lezen is bijvoorbeeld die van the skeptic’s dictionary over de volle maan.

Tot slot is er een nieuwe innovatie in de filebestrijding in India. In de stad Nagpur zijn op diverse plekken piramides geplaatst bij kruispunten die in de spits regelmatig vastlopen. Het zijn koperen piramides waar  5 kleinere piramides in geplaatst zijn. Ze zijn daarnaast nog ingestraald met de positieve gedachten van een Vastu-expert om de negatieve energieën die rond de kruispunten hangen weg te jagen. Over een aantal maanden worden de maatregelen geëvalueerd. In de tussentijd gaat de verkeerspolitie in Nagpur zelf ook nog steeds door met hun eigen campagne, zodat het effect van de piramides wat moeilijk vast te stellen zal zijn. Mochten er toch aantoonbare effecten uitkomen, dan ga ik natuurlijk wel een balletje opgooien op kantoor. Laat dat asfalt maar zitten jongens, de piramides gaan het regelen!

Steun Kloptdatwel

Laat dat extra asfalt maar zitten… we gebruiken een piramide! 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.