Google scant o.a. de woorden op een pagina, combineert die met uw persoonlijke zoekgeschiedenis en zoekt daar een passende advertentie bij. Dat geeft soms een mismatch.
Google Adsense werkt als volgt: Google scant een website en slaat alle woorden op. Adverteerders kunnen aangeven op wat voor soort woorden zij hun advertentie graag willen laten zien. Gaat een pagina over homeopathie dan zie je advertenties van homeopaten, gaat het over auto’s dan zie je advertenties over auto’s. Dit is een versimpelde uitleg, want ook uw persoonlijke zoekgeschiedenis speelt een grote(re) rol. Zoekt u op Google naar “homeopathie Kloptdatwel” omdat u dat ene Kloptdatwel artikel over homeopathie probeert te vinden, dan werkt het zelfs dubbel: u zoekt naar homeopathie en klikt vervolgens een pagina aan over homeopathie. Google neemt dan aan dat u wel geïnteresseerd zult zijn in homeopathie en u krijgt advertenties te zien die bij uw interesses passen. Google weet natuurlijk niet dat wij op Kloptdatwel niet zo positief zijn over placebomiddelen zoals homeopathie dus dat levert weleens eens een foute match op.
Adverteerders betalen Google een klein bedrag wanneer hun advertentie ergens wordt vertoond. Daarnaast betalen ze extra wanneer hun advertentie aangeklikt wordt.
De advertenties zelf zijn gezien onze kosten* een noodzakelijk kwaad. Zelf heb ik er niet zo’n moeite mee dat er af en toe een ‘verkeerde’ advertentie staat: Zij betalen ons.
Websitebeheerders kunnen Google’s advertenties makkelijk op hun website plaatsen en kunnen daarbij ook vrij veel controle uitoefenen op welke advertenties er worden getoond. Tenminste, dit gaat voornamelijk om categorieën die wel of niet geaccepteerd kunnen worden. De categorie ‘alternatief & kwakzalverij’ bestaat echter niet. (Overigens weten we dat er op aanvraag meer mogelijkheden tot controle zijn).
Het is overigens opvallend dat de bezoekers van Kloptdatwel.nl een heel stuk minder op de advertenties klikken dan volgens Google gemiddeld is. Of onze boodschap slaat aan, of onze bezoekers weten al dat het onzin is :))
Edit 15-11-2015: artikel gedeeltelijk herschreven
* Onze kosten zijn niet ‘nauwelijks’ te noemen: we hebben hosting bij WPEngine en zijn daar zeer blij mee omdat zij elk technisch probleemp snel verhelpen. De minimum kosten worden ongeveer verdubbeld door onze bezoekersaantallen. 2014-2015 kwam neer op ongeveer 600 euro.
Sten Oomen says
Dus jullie willen wel betaald worden door complotdenkers, mediums, kwakzalvers, homeopathen, enz.? Waarom zou je überhaupt advertenties plaatsen? Zelf blok ik zo mogelijk alle advertenties, waar dan ook. Ik heb er de grootst mogelijke hekel aan. Net als reclame op tv. Ik zet onmiddellijk het geluid af of zap weg. Wat is het nut behalve de paar euro’s die het jullie opbrengt? Kun je dan niet net zo goed een paar biertjes minder drinken? Dan blijft tenminste de website schoon. Is geld nu echt zo belangrijk voor het bestaan van deze website? Dan kun je vast nog wel een paar sponsors vinden. Een website kost niet veel, server capaciteit ook niet.
Magnolia says
Mooi systeem. Zo blijft ook de mogelijkheid om te reageren gratis.
😀
Sten Oomen says
@ Magnolia.
Aha, maar dan wil ik ook graag betaald worden voor mijn reacties, want het schijnt dat door mijn regelmatige reacties (waar dan ook) de bezoekersaantallen heel duidelijk stijgen. 😛 😛
Tja, want voor niets gaat de zon op.
Renate says
Ach, als ik moet kiezen tussen een gratis website met een klein blokje met advertenties of een website waar ik voor moet betalen, dan kies ik toch het eerste. Dat de advertenties terecht komen op een website die de zaken waar ze voor adverteren bestrijdt, vind ik alleen maar grappig.
Sten Oomen says
@ Renate
Waarom zou je voor deze website moeten betalen? Nu wordt het toch wel snel omgedraaid hoor!
Sten Oomen says
Aanvulling: het is zeer ongebruikelijk om voor een website te moeten betalen. Als er sprake is van een betaalde website in dit genre, moet je denken aan bijvoorbeeld het betaalde gedeelte van de Volkskrant. Maar daar haalt de inhoud en uitvoerigheid van deze website het bij lange na niet bij. Deze website ligt meer in de persoonlijke blog sfeer (van diverse auteurs) en ik ken weinig mensen die geld vragen voor hun blogs.
Via de Google Ads wordt over het algemeen weinig binnengehaald, en als je hier kosten en baten tegenover elkaar zet, lijkt het mij niet dat de luttele opbrengsten van de Google ads hier opwegen tegen het vreemde gevoel dat ze oproepen bij de skeptische webbezoekers. Het lijkt immers alsof er reclame wordt gemaakt voor hetgeen waar men juist tegen is!
Kortom begrijp ik de keuze niet, ook niet na de toelichting van Maarten.
skepsis.nl plaatst ook geen Google ads, en deze keuze van hoofdredacteur Rob Nanninga juich ik toe. De website van skepsis.nl is gedurende de jaren heel integer gebleven en de kwaliteit van de artikelen hoog.
Zelf draai ik al websites sinds 1998 (bijvoorbeeld doorhetraam.nl die nog steeds draait) en ik heb nooit advertenties geplaatst noch bijdrages voor mijn websites gevraagd van webbezoekers. Voor sommige zaken moet je geen geld willen krijgen. Zeker niet als je dat doet via methodes die toch een wenkbrauw her en der zullen doen rijzen. Als je commerciële websites draait, kun je natuurlijk inkomsten willen genereren. Maar deze kloptdatwel.nl website lijkt mij geen commerciële website, correct me if I’m wrong.
Backfire says
@Maarten: “Briljant toch? Zij betalen ons.” Nou nee, je maakt er een mooi verhaal van, maar ethisch is het op z’n minst dubieus. Leg dan gewoon uit dat het een noodzakelijk kwaad is om iets van de hosting kosten etc terug te verdienen.
@Sten Oomen: Jij slaat ook weer een beetje door, ik stel voor dat jij voor mij een paar biertjes meer en voor dit blog de hostingkosten sponsort, zodat we afscheid kunnen nemen van google-ads. Heb jou site ook even bekeken, zie ik daar nou reclame voor starfix.nl/jeroonit.net ? Verder link je naar youtube, waarom host je die filmpjes zelf niet ? Dat is helemaal niet zo duur en dan heb je in ieder geval niet die irritante reclame? Anders wacht je toch gewoon even met emigrereren ? (Dit is natuurlijk allemaal sarcastisch bedoeld) Waar ik maar mee wil zeggen dat het wat makkelijk is om in een ander zijn portemonnee te kijken.
Maarten Koller says
Ik moet eerlijk zeggen dat ik dacht dat dat enigszins evident was. Bij deze dan: het is inderdaad een noodzakelijk kwaad. Het liefste zouden we helemaal geen reclame plaatsen natuurlijk. Maar aangezien we dat wel doen om een klein beetje van de kosten terug te verdienen vind ik het wel ‘briljant’ dat daar soms juist alternatieve reclame tussen staat en ‘zij’ dus onwetend ons sponsoren. (Met ‘briljant’ bedoel ik overigens niet dat ik het serieus van extreem hoogstaand intellectueel niveau vind. Ik bedoel dat is meer als uitdrukking zoals ‘grappig’ ‘humor’ of ‘geweldig’.)
Het blijft allemaal vrijwilligerswerk natuurlijk en het kost soms erg veel tijd. Hoe meer tijd erin gestoken kan worden hoe hoger de kwaliteit kan zijn. En ‘tijd is geld’.
En wat betreft het etische verhaal, tja, ik vind het wel meevallen als ik eerlijk ben. Zoals ik al schreef wordt er door onze bezoekers amper op geklikt, ze vinden het blijkbaar niet interessant/zien het niet en dat is prima. En reclame op je website hebben staan van een advertentie netwerk (Google) waar af en toe een alternatieve advertentie tussen zit vind ik ook nogal wat anders dan ergens echt actief reclame voor maken, zoals wanneer in een artikel een abonnement op de Skepter wordt gepromoot.
Sten Oomen says
@ Backfire
Mijn beste Backfire. Bedankt dat je Starfix/JeroonIT noemt. Gratis reclame ghe ghe. Dat is namelijk mijn geliefde husband. De beste op zijn gebied! Hij maakt het een en ander technisch mogelijk; dit is geen reclame maar bronvermelding. 🙂
YouTube? Daar betaal ik niets voor, en dat is handig. Reclame zie ik niet hoor, dus ik weet niet waar je kijkt. Op mijn DHR Soul Travel YouTube Chanel is geen reclame te zien!
Sten Oomen says
@ Maarten
Ik vind dat je jezelf nogal tegenspreekt.
Wie zegt trouwens dat de ‘alternatieven’ niet weten dat zij jou -zij het op minieme wijze – sponsoren? Je doet net of het complete morons zijn, en dat gaat nu toch wel echt te ver. Volgens mij kunnen zij trouwens ook gewoon statistieken opvragen.
Maar ten eerste: hoeveel kost je dit dan? Als je meer dan 50 € per jaar voor deze website betaalt, zit je bij de verkeerde provider etc. Ik begrijp er niets van als je zegt dat dit geld kost. Jeroen en ik draaien tig websites en het kost allemaal nauwelijks iets.
Dan ook: als mensen er niet op klikken, dan verdien je niets. En je zegt net dat er nauwelijks mensen op klikken. Dus what’s the point anyway? Waarom het dan toch plaatsen?
Is het nu zo erg ergens een geeltje per jaar in te steken? Sorry hoor, maar van je hele kostenverhaal begrijp ik geen snars en ik ben geen groentje op het internet, integendeel.
frankeren says
Voortzettting van https://kloptdatwel.nl/2012/11/24/benedikt-matenaer-acupuncture-the-good-the-bad-and-the-ugly/
Inderdaad mag Kloptdatwel niet afspreken om advertenties aan te klikken. Maar het zou wel helpen als een kwakzalver opeens veel kosten maakt en ziet dat de kliks (zonder effectieve verkoop) bij Kloptdatwel.nl vandaan komen. Dan blokkeert hij deze site zelf wel. Bij weinig vertoningen/kliks staat de website Kloptdatwel.nl onderaan in de statistieken en zal dus niet eens opvallen als slecht presterend, niet iets waar je veel geld mee bespaart door die site weg te halen.
Overigens heeft Google ook zo zijn methoden om uit te vinden of iemand de boel belazert. Het is namelijk niet geheel ongebruikelijk om je concurrent op kosten te jagen door iemand in te schakelen die zoveel mogelijk betaalde nutteloze kliks bij die concurrent genereert. Ook zou een bureau dat Google Adsense voor je regelt, zelf kliks kunnen genereren om aan de klant te laten zien dat het zogenaamd goed werkt.
Uiteindelijk zou ik als Kloptdatwel.nl voor het geld gaan, jullie zeggen zelf al dat die kwak-advertenties ruim onder het gemiddelde worden aangeklikt.