Google scant o.a. de woorden op een pagina, combineert die met uw persoonlijke zoekgeschiedenis en zoekt daar een passende advertentie bij. Dat geeft soms een mismatch.

Google Adsense werkt als volgt: Google scant een website en slaat alle woorden op. Adverteerders kunnen aangeven op wat voor soort woorden zij hun advertentie graag willen laten zien. Gaat een pagina over homeopathie dan zie je advertenties van homeopaten, gaat het over auto’s dan zie je advertenties over auto’s. Dit is een versimpelde uitleg, want ook uw persoonlijke zoekgeschiedenis speelt een grote(re) rol. Zoekt u op Google naar “homeopathie Kloptdatwel” omdat u dat ene Kloptdatwel artikel over homeopathie probeert te vinden, dan werkt het zelfs dubbel: u zoekt naar homeopathie en klikt vervolgens een pagina aan over homeopathie. Google neemt dan aan dat u wel geïnteresseerd zult zijn in homeopathie en u krijgt advertenties te zien die bij uw interesses passen. Google weet natuurlijk niet dat wij op Kloptdatwel niet zo positief zijn over placebomiddelen zoals homeopathie dus dat levert weleens eens een foute match op.

Adverteerders betalen Google een klein bedrag wanneer hun advertentie ergens wordt vertoond. Daarnaast betalen ze extra wanneer hun advertentie aangeklikt wordt.

De advertenties zelf zijn gezien onze kosten* een noodzakelijk kwaad. Zelf heb ik er niet zo’n moeite mee dat er af en toe een ‘verkeerde’ advertentie staat: Zij betalen ons.

Websitebeheerders kunnen Google’s advertenties makkelijk op hun website plaatsen en kunnen daarbij ook vrij veel controle uitoefenen op welke advertenties er worden getoond. Tenminste, dit gaat voornamelijk om categorieën die wel of niet geaccepteerd kunnen worden. De categorie ‘alternatief & kwakzalverij’ bestaat echter niet. (Overigens weten we dat er op aanvraag meer mogelijkheden tot controle zijn).

 

Het is overigens opvallend dat de bezoekers van Kloptdatwel.nl een heel stuk minder op de advertenties klikken dan volgens Google gemiddeld is. Of onze boodschap slaat aan, of onze bezoekers weten al dat het onzin is :))

Edit 15-11-2015: artikel gedeeltelijk herschreven

* Onze kosten zijn niet ‘nauwelijks’ te noemen: we hebben hosting bij WPEngine en zijn daar zeer blij mee omdat zij elk technisch probleemp snel verhelpen. De minimum kosten worden ongeveer verdubbeld door onze bezoekersaantallen. 2014-2015 kwam neer op ongeveer 600 euro.

Steun Kloptdatwel

Google Adsense geeft soms mismatch 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.