Op de website van Skepp, de Belgische skeptische organisatie, houdt Roeland Heeck een lijst bij waarin zoveel mogelijk apparaten zijn opgenomen waarover rare claims worden gedaan. Uit de leeswijzer:

Dat er zoveel “rare apparaten” zijn komt omdat Nederland (België ook) geen toets kennen op de werkzaamheid van apparatuur. Een fabrikant kan zelf verklaren dat zijn medisch apparaat veilig is en verkrijgt daarmee een CE-certificaat. Maakt hij zijn product op een constante betrouwbare manier dan valt een ISO-900x certificaat te behalen. Dat alles zegt nog steeds niets over de werkzaamheid van de meestal simpele apparatuur, want ook mijn wandelstok valt onder de soort “medische apparatuur” die ik “rare apparaten” noem, als zou worden gesuggereerd dat er een ziekte mee viel te diagnosticeren of genezen of voorkomen. Een LED-zaklampje heeft vast een CE-certificaat, maar wanneer en hoe suggereer je dat het “medisch” kan worden ingezet ? Dat doe je met een verkoopverhaal zoals bij de BIOSTABIL, in feite een magneetje aan een koordje, dat mensen doet geloven dat ze precies zó worden beïnvloedt als hun lichaam “vraagt”.

Op 22 november 2010 schreef ik samen met Agnes Tieben over ons bezoek aan de Internationaal Therapeut 2010 beurs. Daar kwamen we ook wat rare apparaatjes tegen, bijvoorbeeld:

De PTD Personal Therapie Device, je eigen therapiebegeleider, is uitgerust met ruim 300 programma’s, die in te zetten zijn bij zeer uit eenlopende klachten.

Ook dit apparaat staat in de lijst, Skepp schrijft er het volgende over:

Volgens de folder van november 2010:
De PTD zendt energiegolven uit die de eigen genezende vermogens van het lichaam stimuleren en positief beïnvloeden. Cellen gaan weer op de juiste manier met elkaar resoneren, waardoor het lichaam in balans komt en zelf in staat is klachten of symptomen te verlichten of zelfs te verhelpen.

Iedereen die weet hoe een afstandsbediening werkt, kan overweg met dit zelfhulpapparaat. . . .

Reactie Skepp:
Zolang niet is aangetoond dat de PTD ook maar het geringste effect heeft is het gezond het effect niet hoger aan te slaan dan van een afstandsbediening.

Zoek hier zelf apparaten op in de lijst.

Met dank aan Marie Prins voor deze tip.

Steun Kloptdatwel

Rare apparaten 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.