In de Verenigde Staten heeft het creationisme een grotere populariteit dan hier in Nederland. Het is daarom ook niet vreemd dat Intelligent Design (het idee dat de wereld te complex is om te zijn ontstaan –> iemand moet het bedacht/gemaakt hebben) ook veel aandacht krijgt.

In Dover (Kansas) in 2004 vonden enkele bestuursleden van de ‘Dover Board of Education’ het een goed idee om naast de evolutietheorie ook creationisme te onderwijzen. Ze vonden het schoolboek dat tijdens biologieles gebruikt werd “doorspekt met Darwinisme” en “het onvergeeflijk om een boek te hebben dat zegt dat de mens van apen afstamt en niets dat daar tegenwicht aan geeft”. (Een misvatting die bij veel creationisten leeft: we stammen niet van apen af, het zijn onze ‘neven’. Jij stamt ook niet af van het kind van je oom of tante, maar je hebt wel een gezamelijke voorouder.)

Op 18 oktober 2004 werd met 6 voor en 3 tegen gestemd om tijdens biologie les “de studenten bewust te maken van de gaten/problemen in Darwin’s theorie en dat er nog andere theorieën m.b.t. evolutie zijn zoals intelligent design”.

In een persbericht op 19 november 2004 stond dat, per januari 2005, docenten verplicht waren om de volgende tekst voor te lezen tijdens biologieles aan leerlingen in de 9e klas (14-15 jaar):

The Pennsylvania Academic Standards require students to learn about Darwin’s theory of evolution and eventually to take a standardized test of which evolution is a part. Because Darwin’s Theory is a theory, it is still being tested as new evidence is discovered. The Theory is not a fact. Gaps in the Theory exist for which there is no evidence. A theory is defined as a well-tested explanation that unifies a broad range of observations.

Intelligent design is an explanation of the origin of life that differs from Darwin’s view. The reference book, Of Pandas and People, is available for students to see if they would like to explore this view in an effort to gain an understanding of what intelligent design actually involves.

As is true with any theory, students are encouraged to keep an open mind. The school leaves the discussion of the origins of life to individual students and their families. As a standards-driven district, class instruction focuses upon preparing students to achieve proficiency on standards-based assessments.

De drie tegen-stemmers legden hun functie neer en docenten in het schooldistrict weigerden om het bericht voor te lezen omdat volgens de “Code of Education” ze geen informatie hoeven te geven waarvan de docent denkt dat deze niet klopt.

Het werd uiteindelijk een rechtszaak waar intelligent design eens goed onder de loep werd genomen. Het bleek simpelweg om creationisme te gaan en was dus niets nieuws onder de zon. De rechtszaak werd dan ook gewonnen door “de evolutie”.

Hieronder staat het eerste deel van de documentaire “Intelligent Design on Trial” van NOVA. Via het Youtube-kanaal van Kloptdatwel zijn alle delen te vinden.


Volgende delen staan hier.

Meer lezen?

N.B. Deze tekst is geschreven als inleiding voor de tekst van morgen, die gaat over een andere documentaire over hetzelfde onderwerp, die tot 12 maart gratis te zien is. Klik hier als je niet kan wachten!

Steun Kloptdatwel

Intelligent Design on Trial 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.