Groupon, de site waar bedrijven grote kortingen geven mits er genoeg mensen op inschrijven, had gisteren voor Utrecht het volgende aanbod:

Colonhydrotherapie
Hoge Darmspoeling, ook wel ‘colonhydrotherapie’ genoemd, is een makkelijke en snelle manier om veel afvalstoffen kwijt te raken in korte tijd. De opgehoopte afvalstoffen in de darmen en de vrijgekomen gifstoffen in de bloedbaan kunnen voor vele klachten zorgen, zowel fysiek als mentaal.

Door de dikke darm te vullen met gezuiverd water worden vastzittende, aangekoekte afvalstoffen uit de plooien van de darm verwijderd. Zodoende komen er aanzienlijk minder gifstoffen in de bloedbaan terecht, waardoor andere uitscheidingsorganen zoals lever, nieren, huid en longen sterk ontlast worden.

Dit alles komt ten goede aan de gezondheid. Bovengenoemde gezondheidsklachten kunnen als gevolg van een hoge darmspoeling aanzienlijk afnemen.

Een darmspoeling zou een goed idee als je op de volgende vragen ‘ja’ antwoordt:

• Wil je af van je diarree?*
• Wil je van je buikpijn af?
• Wil je je darmen reinigen?*
• Wil je je lever op een makkelijke manier reinigen?
Wil je af van je obstipatie (darm verstopping)?
• Wil je geen last meer hebben van je aambeien?
• Wil je af van het nemen van klysma’s?
• Wil je af van je onregelmatige stoelgang of spastische darm?
• Wil je meer energie?
• Wil je een mooiere huid?
• Wil je een start maken naar een gezond en slank lichaam?
• Wil je af van je hoofdpijnen? Zelfs migraine!
• Wil je af van je menstruatieproblemen?
• Wil je af van je slechte adem?
• Wil je af van je parasieten?
• Wil je af van je kouwelijkheid?
• Wil je af van de bijverschijnselen na een antibioticakuur?
• Wil je af van je rugpijn?
• Wil je gezonde darmen?

Behalve de dikgedrukte zin is het allemaal onzin: er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs voor al al die claims. En af van je klysma’s? Zo’n darmspoeling is juist een hele grote klysma…

Een darmspoeling kan wel ingezet worden voor obstipatie (zoals ook in ziekenhuizen gebeurt), maar je zou beter een vezelrijk dieet kunnen eten, voldoende lichaamsbeweging nemen, regelmatig eten en twee liter water per dag kunnen drinken. Als dat niet werkt kan je ook nog laxeermiddelen proberen maar ga alsjeblieft naar een huisarts, die kan tenminste beoordelen of je een darmspoeling nodig hebt.

Als deze darmspoeling volgens de richtlijnen van een ziekenhuis wordt gedaan dan is weinig gevaar. De kans op een darmperforatie zou dan 1 op de 50.000 keer zijn. De vraag is natuurlijk of deze richtlijnen ook door de colonhydrotherapeuten worden gevolgd.

Lees meer over de onzin en mogelijke risico’s van deze therapie op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Catherine de Jong en Martijn ter Borg (nu beide bestuurslid van de VtdK) hebben er namelijk al uitgebreid over geschreven. Als je de link klikt kan je daar lezen dat er geen enkele reden is voor een gezond persoon om een darmspoeling te nemen. Weggegooid geld dus.

Groupon onzinaanbieding uitverkocht 1

De aanbieding om jezelf via je anus onnodig te laten volspuiten met water is inmiddels uitverkocht

* Als je je darmen volpompt met water en dan je hele darminhoud met het water eruit laat lopen dan is je diarree ook wel eventjes weg natuurlijk. En je kan zoiets ook als ‘reinigen’ zien. Alleen is dat in dit geval helemaal niet nodig, het lichaam komt er ook zelf wel aan toe om de inhoud je darmen uit te werken, dat duurt alleen iets langer.

Steun Kloptdatwel

Groupon onzinaanbieding uitverkocht 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.