Naar aanleiding van de SBS6 uitzending over de Miracle of Love sekte hieronder een video met alle trucs die sektes toepassen.
Naar aanleiding van de SBS6 uitzending over de Miracle of Love sekte hieronder een video met alle trucs die sektes toepassen.
Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).
NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.
3ventures
A. Atsou-Pier says
Het probleem met sekten lijkt mij toch iets gecompliceerder te zijn dan hier wordt geschetst.
Alhoewel daterend uit 1991, is het volgende artikel van Rob Nanninga nog zeer lezenswaardig : http://www.skepsis.nl/bekering.html
Jan Willem Nienhuys says
Ja ja, maar een belangrijke truc wordt vergeten.
1. je moet de leden er geleidelijk aan in betrekken
2. als leider moet je toch wel bepaalde kwaliteiten hebben, anders gelooft niemand je.
agnes tieben says
Wie zin heeft om te lachen moet echt de film ‘Jezus is een palestijn’ een keer gaan kijken, met Hans Teeuwen als sektelid en Najib Amhali als cult leader.
Stukje samenvatting van website bol.com:
De film is een parodie op de moderne mode-verschijnselen in de westerse cultuur. Verschillende thema’s (euthanasie, spiritualiteit, zelfmutilatie) komen samen in een apocalyps in het jaar 2000, wanneer de Messias terugkomt in de gedaante van een Palestijn.
Heb hem nu drie keer gezien en hij blijft leuk!
Ook de stichting Skepsis komt er heel even in een heel kort fragment (geparodieerd) in voor.
Catherine de Jong says
Voor wie meer wil weten: Cults: faith, healing, and coersion, geschreven door Marc Galanter. Hij is psychiater en heeft destijd degelijk onderzoek gedaan naar de Moon-sekte. Hij geeft een prachtige beschrijving van wat er gebeurt op het grensgebied van godsdienst en psychiatrie. Het bevorderen van het optreden van godsdienstige ervaringen wordt besproken. De kwetsbaarheid van mensen die in een sekte getrokken worden en de technieken die sektes daarbij gebruiken worden beschreven. Ook alternatieve healing movements komen aan bod.
Zeer lezenswaardig
Rob Nanninga says
Het filmpje bevat allemaal bekende stereotypen die sinds de jaren 1970 worden verkondigd door de Amerikaanse anti-cult movement. Het is niet gebaseerd op deugdelijk onderzoek. Godsdienstsociologen beschouwen zulke theorieën al lange tijd als een voorbeeld van pseudowetenschap (!), en daar hebben ze volgens mij gelijk in. Het is alsof je Geert Wilders voorlichting laat geven over de islam. Skeptici die iets over nieuwe religieuze bewegingen willen zeggen, kunnen zich meestal het beste baseren op erkende vakliteratuur. Het feit dat wij met recht niet van sekten houden, mag geen reden zijn om populistische opvattingen over te nemen.
Hans says
Is godsdienstsociologie eigenlijk wel wetenschap of is dit eveneens pseudowetenschap?
the moonwatcher says
Over religieuze sekten zijn veel boeken verschenen sinds de jaren zeventig. Er is zelfs een club van sociologen opgericht, die de sekteleiders in bescherming heeft genomen en opereert vanuit Turijn onder de naam van CESNUR. Zelf heb ik meegewerkt aan tal van reportages en in 1980 verscheen het boek “Jeugdsekten in NL” door Kai Kollen aan de hand van mijn informatietie en documentatie.
De Washington Post publiceerde een groot aantal kritische artikelen over de Moonsekte.
Ook de moeite waard zijn de bijdragen van Craig Maxim, Robert Parry, en John Gorenfeld.
Heeft U hierna nog serieuze vragen, dan ben ik benieuwd. Groeten van de “moonwatcher”.
Maarten Koller says
Hallo Moonwatcher,
Interessante bijdrage, dank u wel! Ik heb de suggesties genoteerd in
mijn ‘to-do’-boekenlijst. Daar staan echter nogal veel boeken op, dus
het kan even duren voordat ik serieuze vragen zal hebben wat dat
betreft :).
De reportages die u noemt, zijn die wellicht ergens op internet te bekijken?
2011/5/7 Disqus :
Maarten Koller says
Ik heb zojuist ook nog even op CESNUR.org gekeken. Op wat voor manier
precies zouden zij sekteleiders in bescherming nemen?
2011/5/7 Disqus :