De wereld bestaat nog! 1

Kerkhof bij mij in de buurt, eind van de dag, 21 mei 2011: graven zijn dicht gebleven, geen zombie te zien

Harold Camping had het voorspeld, de wereld zou gisteren eindigen. We schreven hierover op Kloptdatwel op 2 mei. Maar er is niets gebeurd. Alles ziet er vandaag nog net zo uit als gisteren. Aan het einde van dit artikel vind je een paar updates.

Camping had na tientallen jaren bijbelstudie de conclusie getrokken dat op 21 mei rond 6 uur ‘s middags ongeveer 2% van de wereldbevolking het eeuwige leven gegund zou krijgen. De rest zou achterblijven in akelige omstandigheden tot 21 oktober, dan zou de stekker uit het gehele universum gaan. In ons eerdere bericht kun je zijn redenering nalezen. Ook kun je zijn eigen geschriften raadplegen, of de website van de NOS die een uitleg geeft.

Hoe zouden we volgens Camping merken dat ‘judgment day’ was aangebroken? Het zou beginnen met enorme aardbevingen waardoor alle graven op de hele wereld zich zouden openen. Ik heb geen aardbeving gemerkt, maar ik ben gisteravond toch voor de zekerheid even gaan kijken op een nabijgelegen kerkhof of zich daar de graven zouden openen en er zombies aan het rondscharrelen waren zoals de voorspelling van Camping was. Dat bleek niet het geval. Het rustieke begraafplaatsje lag er net zo rustig en verstild bij als anders. Geen zombies, geen openschuivende grafstenen, niets.

Camping had al eerder voorspeld dat de wereld zou eindigen op 6 september 1994. Daarover zei hij in de afgelopen tijd dat hij de Bijbel niet goed had geïnterpreteerd. ‘But now, we’ve had the chance to do just an enormous amount of additional study and God has given us outstanding proofs that it really is going to happen’. Niet dus.

De wereld bestaat nog! 2

De poster van Family Radio (nos.nl)

Camping heeft erg veel werk gemaakt van zijn voorspelling. Niet alleen zijn radiostation Family Radio verspreidde de boodschap over de wereld, hij had ook commercials laten maken (bekijk de tamelijk agressieve video aan het einde van dit stukje). Ook in Nederland had Camping op stations posters laten ophangen om ons te waarschuwen voor het naderende einde.

De doemsdagvoorspelling van Camping is natuurlijk vooral interessant als psychologisch en sociologisch fenomeen. De New York Times liet afgelopen week in een interessant artikel zien hoe de voorspelling van Camping gezinnen splijt (‘Make my bed? But you say the World’s ending’) . Ouders die hun kinderen vertellen dat ze niet mee mogen naar de hemel, vaders en moeders die alles opgeven om met billboards en busjes (‘operation caravan’) de mensheid te waarschuwen. Hoe zal het gaan met deze mensen die hun ziel en zaligheid hebben geïnvesteerd in de 21-mei-voorspelling?

Eerdere ervaringen met mislukte voorspellingen leren ons dat er verschillende dingen kunnen gebeuren om het voor de volgelingen zeer ingrijpende conflict tussen voorspelling en werkelijkheid op te lossen. Voorbeelden zijn:

  • De voorspeller bekent dat hij een foutje heeft gemaakt en schuift zijn voorspelling een tijdje op.
  • De voorspeller zegt dat de voorspelling wel klopte maar dat de enorme inspanningen van zijn volgelingen voor uitstel van executie hebben gezorgd zodat iedereen zich nóg beter kan voorbereiden. Of door het werk van de volgelingen is het einde van de wereld voorlopig zelfs afgesteld.
  • Voorspeller en volgelingen wachten het noodlot niet af maar slaan de hand aan zichzelf. Dit horrorscenario speelde zich bijvoorbeeld af in Jonestown, bij de Peoples Temple sekte. Ook bij de UFO-sekte ‘Heavens’s gate’ speelde zich dit drama af. Skepter schreef er een artikel over.

Op Kloptdatwel schreven we op 24 oktober vorig jaar over wat er gebeurt ‘when prophecy fails’, de titel van een bekend boek dat de vreemde effecten beschrijft van de cognitieve dissonantie die ontstaat door een mislukte voorspelling. Het kan er onder meer toe leiden dat de volgelingen nog harder hun best doen om zieltjes te winnen. Anders moeten ze immers toegeven dat ze alles voor niets hebben gedaan!

Ik ben erg benieuwd wat er deze keer zal gebeuren (ik hoop natuurlijk dat het goed afloopt voor alle betrokkenen). Ik zal op zondag een paar keer de media bekijken en dit stuk aanvullen als er iets interessants te melden is. Als je iets interessants gezien hebt, laat dan hieronder een reactie achter. Hieronder de commercial van Harold Camping.

—————————————————————————————————————————————————

Time Magazine meldt dat Harold Camping onvindbaar is (‘doomsday prophet goed awol=absent without leave’). Dit meldt ook ABC News:

‘Camping, who lives few miles from his radio station, was not home late morning Saturday, and an additional attempt to seek comment from him late in the evening also was unsuccessful, with no one answering his front door. Earlier in the day, Sheila Doan, 65, Camping’s next-door-neighbor of 40 years, was outside gardening and said the worldwide spotlight on his May 21 forecast has attracted far more attention than the 1994 prediction’.

—————————————————————————————————————————————————

The Thinking Atheist plaatste dit filmpje (in nieuwsbulletin stijl) over 21 mei (inmiddels bijna 80.000 keer bekeken) (via videovolt):

—————————————————————————————————————————————————

Via j-walk blog: dit filmpje dat laat zien hoe CNN het einde van de wereld zou verslaan:

—————————————————————————————————————————————————

De website van family radio heeft nog steeds dezelfde voorpagina als in de afgelopen weken. De teller die aftelt naar 21 mei staat op 00 dagen. De link ‘what’s new’ heeft geen recente updates. De Nederlandse pagina van family radio toont ook hetzelfde beeld als in de afgelopen dagen. De webstream met uitzendingen van family radio zendt stemmige muziek uit, afgewisseld met bijbelse weetjes.

—————————————————————————————————————————————————

De New York Times vertelt dat de kantoren van family radio verlaten zijn en dat er geen contact met vertegenwoordigers van family radio kan worden gekregen. Atheïsten hebben gisteravond ‘hemelvaart-parties’ gevierd op de stoep van gebouwen van family radio.

—————————————————————————————————————————————————

Het niet doorgaan van het einde van de wereld is overal groot nieuws. Kijk b.v. op google news. Ook in Nederland is het uitblijven van de apocalyps groot nieuws. Lees bv de NOS.

Veel Amerikaanse kranten staan stil bij de persoonlijke schade die mensen hebben opgelopen. Deseret News schrijft bijvoorbeeld over Robert Fitzpatrick die al zijn spaargeld ($ 140.000) besteedde aan 1.000 advertenties op bussen en metrostellen in New York. De BBC schrijft ook over Fitzpatrick die als volgt wordt geciteerd nadat het 18:00 was geworden: “I do not understand why… I do not understand why nothing has happened.” “I can’t tell you what I feel right now. Obviously, I haven’t understood it correctly because we’re still here.”

ABC News schrijft dat gelovigen last kunnen krijgen van depressies. ‘Suicide prevention hotlines’ zijn in staat van hoogste paraatheid, aldus de BBC.

Ook schrijven veel kranten over wat de volgelingen van Camping nu gaan doen. Utah News laat Daniel Wojcik aan het woord, auteur van ‘The End of the World as We Know It: Faith, Fatalism and Apocalypse in America’ (1997). Wojcik wijst op de mogelijkheid dat Camping zal zeggen dat het allemaal wél degelijk is gebeurd, maar dan op een spiritueel niveau:

“What’s interesting is that in most cases the millennial group does not collapse and the people involved somehow seem to adjust relatively quickly to the disappointment of the nonevent, and sometimes increase their commitment and devotion to the leader and future prophecies.” Failed prophets such as Camping may say the prophecy did occur but as a spiritual rather than physical event, writes Wojcik, professor of folklore studies at the University of Oregon. “Failed prophecies about the Second Coming of Christ have been interpreted as an invisible and spiritual return of Christ or Christ principles, initiating a new spiritual era.”

Maar er zijn ook kranten die de politieke implicaties onder de aandacht brengen. De mislukte voorspelling is nadelig voor de Republikeinen en partijen die het geloof als uitgangspunt hebben. Daarover gaat b.v. een artikel in de Westmoreland Times met de titel ‘False prophets ‘give liberals and atheists ammunition’.

 

Steun Kloptdatwel

De wereld bestaat nog! 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.