Het paard Slimme Hans stond bekend om zijn rekenkundige vermogens. Wanneer zijn baasje hem het cijfer 4 en 2 liet optellen, sloeg Hans precies 6 keer met zijn been. Onderzoek wees echter uit dat zijn baasje onbewust al het rekenwerk deed.
Het filmpje laat ons weer eens zien dat iemand nog zo overtuigd (en overtuigend) kan zijn van een bijzonder fenomeen maar dat een wetenschappelijke benadering ervan de waarheid boven tafel krijgt. Als Hans echt had kunnen rekenen was dat ook boven water gekomen.
En daarnaast laat het ook mooi zien waarom dubbelblind zo onderzoek belangrijk is. Bij een dubbelblind onderzoek weten zowel de onderzoeker als de onderzochte niet wat voor behandeling (of middel, of wat je dan ook onderzoekt) er gegeven wordt. Als een van hen dat wel zou weten dan zou dit de uitkomst van het onderzoek kunnen beïnvloeden, precies zoals de eigenaar van het paard dit deed.
Daarom is een onderzoek wat dubbelblind is uitgevoerd ook veel betrouwbaarder dan onderzoeken die niet dubbelblind waren. Het moge duidelijk zijn dat ook onderzoek bij dieren dubbelblind uitgevoerd dient te worden. Straks krijg je nog het idee dat je paard kan tellen… (of beter is geworden, of helderziend is, of…)
Het woordenboek van de skepticus schreef ook over dit Slimme Hans fenomeen.
Timmerman says
Hans was een goede cold-reader. Bij een beginnen en stoppen als je een seintje krijgt. Char gaat zo het hele alfabet af..
Hans says
Interessant voor degenen die nog steeds menen dat dieren geen placebo-werking kennen!
Het is me niet bekend of er wel eens proeven zijn gedaan met placebo-werking bij dieren met wie een zeker contact mogelijk is (paarden, katten, honden…) en dieren bij wie dat minder het geval is (vissen, schildpadden, slangen…). Ik vermoed dat bij de eerste groep er een veel sterker placebo-werking zal zijn.
Timmerman says
Slimme Hans.. 😉