Oosterse geneeskundige? Trek een witte jas aan! 1In een onlangs verschenen studie getiteld: What to Wear When Practicing Oriental Medicine: Patients’ Preferences for Doctors’ Attire, is het duidelijk geworden dat ook wanneer je aan oosterse geneeskunde doet, je het beste een witte jas kan aantrekken. Het dragen van dit kledingstuk geeft een competente en betrouwbare uitstraling volgens patiënten. Mocht je juist traditionele kleding aantrekken dan zullen patiënten zich wel het meeste op hun gemak voelen.

De algemene conclusie is echter dat patiënten hun geneeskundigen (oosters of regulier (westers)) gewoon graag zien in een witte jas.

Aangezien vertrouwen in de genezer een belangrijke factor is in het placebo-effect, is het dus aan te raden om een witte jas aan te trekken.

Ik wil daar twee opmerkingen bij plaatsen:

1: Je kunt als patiënt die de beste behandeling wil krijgen dus het beste naar een reguliere genezer gaan: behalve dat je een bewezen behandeling krijgt, zijn witte jassen daar namelijk zo ongeveer de standaard.

2: Als (oosters) alternatieve genezers voortaan allemaal een witte jas gaan aantrekken, dan zou het beeld/gevoel wat een witte jas oproept weleens kunnen gaan veranderen waardoor de conclusies in dit onderzoek niet meer geldig zijn. Behandelingen van alternatieve genezers zijn over het algemeen namelijk niet effectief (als de behandeling wel aangetoond effectief is wordt het namelijk regulier genoemd). De associatie ‘een witte jas-drager maakt me beter’ vermindert dan wellicht.

Eigenlijk heb ik nog wel een derde opmerking: hadden de onderzoekers echt niets beters te doen? Onderzoek naar effectieve behandelingen bijvoorbeeld?

Steun Kloptdatwel

Oosterse geneeskundige? Trek een witte jas aan! 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.