Relatiebemiddeling website OkCupid heeft een grote userdatabase (7 miljoen actieve gebruikers) en daar distilleren ze soms zeer interessante data uit. Voor geïnteresseerden in feitjes en statistiekjes over sociale fenomenen is hun blog een ware goudmijn. Zo kunnen we leren dat het hebben van een gezicht dat niet iedereen aantrekkelijk vindt, toch voor meer berichten zorgt. Dat iPhone gebruikers de meeste seksuele partners hebben en profielfoto’s zonder flits succesvoller zijn. Je meer respons krijgt wanneer je het woord ‘atheïst’ in je eerste bericht gebruikt. Maar ook dat sterrenbeelden geen invloed hebben op de mate van respons op gestuurde berichten.

Op OkCupid maak je je eigen unieke matching systeem en dat betekent dat een goede matches iemand is waar je daadwerkelijk mee wilt praten. Hieronder staat een grafiek die het matchpercentage laat zien, uitgezet tegen het responspercentage van een willekeurige steekproef (500.000 personen). Zoals je kan zien is het over het algemeen te stellen dat hoe beter je met iemand matcht, hoe waarschijnlijker het is dat je reageert wanneer je voor het eerst een berichtje ontvangt.

Sterrenbeeld geen invloed op relatiezoekers 1

Dat matchen werkt door antwoord te geven op vragen zoals: “geloof je in een menselijk energieveld?”. Vervolgens kan je aangeven welk antwoord je accepteert van een ander en hoe belangrijk je de vraag vindt. Het moge duidelijk zijn dat ik daar ‘nee’ heb geantwoord, alleen ‘nee’ als antwoord accepteer en dat ik deze vraag belangrijk vind. Mensen die ‘ja’ antwoorden matchen dus slecht met me.

OkCupid heeft gekeken hoe goed mensen matchen wanneer je ze indeelt naar sterrenbeeld. De tabel links laat zien dat ieder sterrenbeeld ongeveer even goed matcht met ieder ander sterrenbeeld. Het gaat overigens niet zozeer om de getallen maar om de egaliteit van de tabel. Aan de rechterkant zien we de tabel met responspercentages. Ook hierin is er geen duidelijk verschil te zien (het is onbekend of er nog significante verschillen tussen zaten).

Sterrenbeeld geen invloed op relatiezoekers 2

Het idee: “Waterman past niet (of juist wel) bij Kreeft” om maar wat te noemen, klopt dus niet: op basis van interesses is er geen enkel verschil (iedereen matcht even goed) en mensen houden er zelf ook geen rekening mee.

Lees de rest van het OkCupid artikel (dat eigenlijk de vraag stelt of je ras van invloed is op het terugschrijven door anderen) hier.

Steun Kloptdatwel

Sterrenbeeld geen invloed op relatiezoekers 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.