Zoektocht naar buitenaardse intelligentie gaat door (eventjes) 1

Jodie Foster (SETI-wetenschapper in de film Contact) betaalt ook mee aan de SETI-telescopen (commons.wikimedia.org)

Voor de 42 telescopen van het SETI-institute was eerder dit jaar het doek gevallen. Het geld was op. We schreven er over op Kloptdatwel op 15 mei. Inmiddels hebben 2.300 supporters in een paar maanden tijd 200.000 dollar bij elkaar geschraapt om de antennes in bedrijf te houden. Nog lang niet genoeg natuurlijk, maar het is een begin.

De 42 SETI-telescopen met de naam Allen Telescope Array zoeken naar tekenen van buitenaards leven. Tot op heden zijn die nog niet gevonden. De telescopen werden gefinancierd door het SETI Institute en door het Astronomy Laboratory at the University of California, Berkeley. Maar de universiteit moest door bezuinigingen afhaken en het SETI-institute wordt door bijdragen van particulieren en bedrijven in leven gehouden, daar was de rek ook uit. De telescopen kosten circa 2,5 miljoen dollar per jaar. De giften zijn dan ook genoeg voor enkele maanden verder onderzoek.

De New York Times schrijft:

‘An array of 42 radio telescopes seeking signs of intelligent life in the universe will continue that work after private donors raised enough money to keep it operating. The Search for Extraterrestrial Intelligence Institute received more than $200,000, including donations from the actress Jodie Foster, who starred as a SETI scientist in “Contact.”

Meer weten over SETI? Lees ons eerder bericht op Kloptdatwel. Ook kun je het Scientias Blog van april 2011 er op naslaan (toen net bekend was geworden dat de Allen Array telescopen moesten worden uitgeschakeld):

Zoektocht naar buitenaardse intelligentie gaat door (eventjes) 2

Een foto van de Allen Array telescopen (commons.wikimedia.org)

‘De organisatie SETI luistert al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw naar signalen uit de ruimte, in de hoop buitenaardse beschavingen te vinden. Het paradepaardje van SETI is de Allen Telescope Array. Wegens geldgebrek zijn de schotels uitgeschakeld en ligt de zoektocht naar buitenaards leven stil. In 2007 is de Allen Telescope Array gebouwd voor 50 miljoen dollar. De 42 schotels produceren 100 tot 200 TB gegevens per dag, die vervolgens geanalyseerd worden door computers en door medewerkers van SETI. De 42 schotels staan op dit moment in de slaapstand. Om de Allen Telescope Array te gebruiken heeft SETI drie miljoen euro per jaar nodig. Dit geld komt binnen via budgetten en donateurs. Maar aangezien minder donateurs geld geven aan SETI en ook de budgetten flink zijn geslonken, kan de organisatie de 42 schotels niet meer betalen’.

Iedereen kan bijdragen aan SETI door zijn computer beschikbaar te stellen (SETI@home).

 

Foto voorzijde: de Allen Array Telescopen (commons.wikimedia.org).

Steun Kloptdatwel

Zoektocht naar buitenaardse intelligentie gaat door (eventjes) 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.