We hebben het er al verschillende keren over gehad op Kloptdatwel – de angst dat vaccinaties de oorzaak zouden zijn van autisme. Onlangs is er een nieuw onderzoek gepubliceerd waaruit opnieuw blijkt dat er geen relatie is tussen autisme en vaccinaties. Toch zal ook dit onderzoek de antivaccinatiebeweging vermoedelijk niet overtuigen. De gevolgen zijn afschuwelijk. Niet-ingeënte kinderen zijn niet beschermd en kunnen ziek worden en overlijden.

Vaccinaties niet oorzaak autisme 1

Vrouw in Nieuw-Guinea verheugt zich niet op BMR-vaccin (wikimedia commons, US Navy)

De start van de antivaccinatiebeweging is terug te voeren op ‘autisme goeroe’ Andrew Wakefield. Wakefield publiceerde in The Lancet een artikel waarin werd gesuggereerd dat vaccinaties de oorzaak konden zijn van autisme. Later bleek dat Wakefield gelogen had over de onderzoeksgegevens. The Lancet trok het artikel terug. Het tijdschrift British Medical Journal onthulde dat Wakefield zich had laten betalen voor zijn onderzoeksresultaten door advocaten die hun kansen op een schadeclaim wilden vergroten. Wakefield mocht zijn beroep als arts niet meer uitoefenen. Toch liet hij zich niet ontmoedigen. Hij is nog steeds één van de aanvoerders van anti-vaccinatiebeweging, en hij heeft een schare trouwe volgelingen. We schreven  er op 3 mei in Kloptdatwel over, en in een eerder stuk uit januari. Inmiddels zijn veel kinderen die niet worden ingeënt onnodig ziek geworden en overleden. Hierover schreef Kloptdatwel ook eerder.

Een paar dagen geleden publiceerde de New York Times de resultaten van een nieuw onderzoek van het Institute of Medicine (een onderdeel van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen) naar de relatie tussen het MMR-vaccin en autisme (MMR heet in het Nederlands BMR: bof, mazelen en rode hond):

‘The M.M.R. vaccine doesn’t cause autism, and the evidence is overwhelming that it doesn’t,” Dr. Ellen Wright Clayton, the chairwoman of the panel, assembled by the Institute of Medicine, said in an interview. She was referring to a combination against measlesmumps and rubella that has long been a focus of concern from some parents’ groups’.

Vaccinaties niet oorzaak autisme 2

Kindje krijgt mazelenvaccin (wikimedia commons, Julien Harneis)

Wel vonden de onderzoekers dat het waterpokkenvaccin soms longontsteking, meningitis of hepatitis kan veroorzaken bij mensen met een ernstig verzwakt afweersysteem. Het vaccin bevat namelijk verzwakt levend waterpokkenvirus. Het waterpokkenvirus kan zich heel lang schuilhouden in het lichaam en weer wakker worden als de afweer ernstig verzwakt is. De kans dat dit gebeurt bleek overigens veel groter bij mensen die niet gevaccineerd zijn en een natuurlijke infectie met waterpokken hebben doorgemaakt.

De antivaccinatiebeweging laat zich vermoedelijk niet overtuigen door het onderzoek. De New York Times:

‘Sallie Bernard, president of SafeMinds, a group that contends there is a link between vaccines and autism, said the latest report from the Institute of Medicine excluded important research and found in many cases that not enough research had been done to answer important questions. …  ‘I think this report says that the science is inadequate, and yet we’re giving more and more vaccines to our kids, and we really don’t know what their safety profile is […] . I think that’s alarming’. 

Onderzoekster Clayton:

‘We looked at more than a thousand peer-reviewed articles, and we didn’t see many adverse effects caused by vaccines. That’s pretty remarkable’.

De antivaccinatiegelovigen trekken zich niets aan van feiten. We kunnen alleen maar hopen dat dit onderzoek helpt om twijfelaars op het goede spoor te brengen of te houden. Het gaat namelijk om mensenlevens.

Meer weten? Wie meer wil lezen over autisme en vaccinaties kan heel goed het recent verschenen boek lezen van Seth Mnookin, The Panic Virus. De boekbespreking vind je hier. Als je het hier bestelt, steun je Kloptdatwel.  

Foto voorzijde: wikimedia commons, klik hier.

Steun Kloptdatwel

Vaccinaties niet oorzaak autisme 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.