Wetenschappers van de universiteit van Berkeley hebben hersenscans (fMRI) gebruikt om de verwerking van beelden in de hersenen om te zetten naar video.

Men liet proefpersonen eerst naar uren video kijken terwijl de hersenactiviteit werd gemeten. Zo werd in kaart gebracht welke hersengebieden actief zijn bij welke visuele input. Deze gegevens werden gebruikt om een model te maken dat in staat was te voorspellen welk activiteitspatroon de hersenen zouden laten zien, bij een willekeurig video. Vervolgens werden de 100 best passende video’s tot 1 video samengevoegd. Het resultaat is hieronder te zien.

Als de techniek eenmaal goed is uitgewerkt, kan het onder meer gebruikt worden om dromen om te zetten in films. Ook kan op die manier gecommuniceerd worden met mensen die in coma liggen. Ook zou het gebruikt kunnen worden om computers te besturen zonder dat de gebruiker een fysieke actie hoeft te ondernemen als het aanraken van een touchscreen of het typen op een toetsenbord. [tweakers.net]

Er zijn mensen die zeggen dat ze out-of-body experiences (OBE’s) (uittredingen) hebben. Als deze technologie verder ontwikkeld wordt dan kan het misschien ooit mogelijk worden om dat soort ervaringen (of bijvoorbeeld voorspellende dromen) gewoon op video vast te leggen. Op die manier wordt het dan eindelijk mogelijk om OBE’s beter te bestuderen, te documenteren en mogelijk op echtheid te testen.

Meer weten over deze techniek?
Kort bericht op Tweakers.net
Origineel persbericht van UC Berkeley
Uitgebreide informatie van het Gallant Lab aan de UC Berkeley, waar de wetenschappers het onderzoek uitvoerden.

Steun Kloptdatwel

Uittredingen met nieuwe technologie eindelijk te documenteren? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.