In ons artikel “Groot ingenieursbureau organiseert congres over kosmisch geladen water” schreven we:
(…) Hans van Sluis en Helle van der Roest van DHV [ingenieursbureau – red.] weten zeker dat gevitaliseerd water bestaat én ook nog grote voordelen heeft: ‘je merkt het meteen als je het drinkt, het smaakt beter en het lest je dorst beter.
Ook in de reacties onder dat artikel gaf iemand aan dat er kwekers waren die hun groenten met gevitaliseerd water hadden gekweekt en dat deze vervolgens beter smaakten.
Ik geloof alle drie personen direct… tenminste dat men die ervaring heeft. Het vermogen tot zelfmisleiding van mensen is nou eenmaal groot genoeg om zulke ervaringen te geven, dat weten we al heel lang.
In de onderstaande Bullshit video van Penn & Teller met als onderwerp ‘flessenwater’ laten ze mooi zien dat wanneer je verhaaltje maar mooi genoeg is mensen het direct denken te ervaren: (het hele filmpje is de moeite waard, maar als je direct naar de ‘actie’ wilt –> vanaf 5:10)
http://www.youtube.com/watch?v=XfPAjUvvnIc
Of het nu om water van:
Mt. Fuji
Van de hoogste hoogtes van Japan, dit verfrissende water is door het hele Verre Oosten bekend om zijn zuivere en opfrissende smaak en voor zijn herstellende krachten als een natuurlijk diureticum en anti-toxine.
of
L’eau Du Robinet (frans voor leidingwater)
Puur, levendig en onmiskenbaar Frans, dit stromende water wordt direct bij de bron gebotteld, terwijl de mineralen en voedingsstoffen nog de meeste kracht hebben. De agressieve smaak en onbezonnen houding maken het de perfecte aanvulling bij vlees of gevogelte.
Het blijft natuurlijk Bullshit! Het komt allemaal uit dezelfde kraan en als je er een mooi onzinverhaaltje bij vertelt denken mensen dat ze echt nog iets anders proeven ook! Het gaat echter om de overige zintuigen/brein zodanig te beïnvloeden dat ze gezamelijk het andere zintuig (smaak) beïnvloeden. Het hebben van een ervaring betekent nog niet dat er echt iets gebeurt of is verandert.
Vergelijk de bovenstaande onzinomschrijvingen nu eens met de uitspraken van de mensen van de watervitalisator, ingenieursbureau DHV:
Vitaal water
Je merkt het meteen als je het drinkt, het smaakt beter en het lest de dorst beter.
Dus…
Timmerman says
Pas was bij de Keuringsdienst van Waarde een waterwinkel. Men stond er water te proeven alsof het wijn was. Schitterende winkel, alles prachtig vormgegeven én schrikbarend duur voor plat water.
Ik wil geen reclame maken, ik wil alleen even wijzen op de prijzen. Dure flesjes en duur transport blijkbaar:
OGO Oxygenwater: http://www.springwatershop.com/ogo-clone.html
Elsenham: http://www.springwatershop.com/elsenham-nl.html
http://www.springwatershop.com/
Een paar jaar geleden deden ze ook een onderzoekje naar bronwater. Het water van Bar-le-Duc werd een paar honderd meter van de bron van de Utrechtse waterleidingmaatschappij opgepompt. Daar drinkt men dus Bar-le-Duc uit de kraan.. 🙂
Uit pak is datzelfde water wel een factor héél veel duurder.
Ik koop m’n bronwater altijd hier:
http://www.brabantwater.nl
sprankelend fris, dorstlessend, vitaliserend, verfrissend én geneeskrachtig: het werkt tegen de zwaarste kater! Daarbij is het stukken goedkoper dan water uit de fles.
Decadent als ik ben spoel ik óók mijn toilet met bronwater. Mijn toilet is heel vitaal.
Renate1 says
Geeft weer een heel andere betekenis aan de uitdrukking geld als water verdienen.
Hans says
Dat je water met koolzuur erin koopt, is tot daaraan toe. Per slot van rekening geeft dat een totaal andere smaakervaring. Maar in een land met prima drinkwater “plat” water in een fles kopen, is ronduit belachelijk.
Jaren geleden had ik eens een discussie of je water uit de boiler kon gebruiken om thee te zetten (wel nog even in een waterkoker aan de kook brengen). Ik vond dat dat aanmerkelijk sneller gaat. Daar werd door de tegenpartij een vies gezicht bij getrokken. Dat moest volgens haar met als grondstof koud water uit de kraan. Alsof er niet gewoon koud water in de boiler stroomt en de wanden van de boiler natuurlijk na enige tijd onder een laag volstrekt schoon ketelsteen zitten, en dus niets afgeven aan het water.
Ik ken ook buitengewoon alternatief ingestelde mensen die nutteloos prutsen met dure filtertjes en magneten om hun kraanwater te zuiveren. Ja, en die proeven het natuurlijk aan de thee en koffie, want je laat je toch geen nieuwe kleren van de keizer aanpraten door die aardige meneer van de filtertjes- en magnetenwinkel? Want die is errug deskundig! Dat hebben ze (als 100% ondeskundigen op het gebied van natuur- en scheikunde) toch zelf vastgesteld?
Guest says
De enige manier om de thee lekkerder te krijgen is losse thee te gebruiken van goede kwaliteit en op de juiste manier thee te zetten. *zucht*
Hans says
Zo is het JennyJO!
Geen zakjes, want daar zit minderwaardig spul in.
Even de pot voorspoelen met kokend water, tegen geurtjes.
En natuurlijk ook niet zoals veel restaurants doen (zelfs de dure!) een glas snel afkoelend water voor je neus zetten waar je zelf een uit een dure doos uit te kiezen zakje in kunt hangen.
Armoedig vind ik dat, tegen een flinke prijs ook nog…
Op de Chinese wijze thee zetten is nog beter. D.w.z. loeisterke thee maken en steeds kokend water bijschenken. De ceremonie gaat een beetje verder dan die paar woorden, maar in essentie komt het daarop neer. Daar weten ze dat al vele eeuwen…
Guest says
Daarom neem ik in restaurants dus nooit thee.
Het is verbazend hoeveel thee je kunt maken als je goede thee gebruikt, ook van mijn zwarte thee kan ik twee keer thee zetten en het tweede zetsel is net zo lekker als het eerste. Mensen schrikken vaak van de prijs van losse thee, maar uiteindelijk ben ik met mijn “daagse” Darjeeling melange goedkoper uit dan zij met hun zakjes. Maar daar doe ik het niet om, ik vind het gewoon heel erg lekker. En ik koop ook weleens heel dure thee, Grand Pouchong bijvoorbeeld, maar ook daar doe ik lang mee. En al dat heerlijks maak je met gewoon kraanwater!
Maarten Koller says
ik dacht dat je geen heet water uit de kraan moest drinken vanwege de mogelijkheid dat er dan meer metalen in opgelost zouden kunnen zijn? ketelsteen heb ik nog nooit van gehoord, hoe werkt dat precies? en hoe zit dat dan met leidingen?
Wilmamazone says
Ketelsteen is een type kalksteen dat ontstaat bij het verwarmen of koken van zogeheten hard water. Dan komt er kalkafzetting op b.v. de sproeier van de douche, een laagje in de fluitketel, wasmachine of het koffiezetapparaat. Er zijn speciale kalkverwijderaars te krijgen, maar het gaat bij de meeste huishoudelijke zaken ook prima en goedkoop met azijn.
Voor zover ik weet komt er in Nederland tegenwoordig niet meer zoveel hard water uit de kraan als vroeger. Toen werden er ook loden waterleidingen gebruikt. Lood lost langzaam op in water en steeg het loodgehalte vooral in stilstaand leidingwater. Ik kan me nog herinneren dat met name s’morgens de kraan eerst een tijdje opengezet moest worden om het 1e water weg te laten lopen alvorens te gebruiken. In moderne woningen komt dat niet meer voor.
Hans says
Wilmamazone: Heel simpel: consequent na het douchen even met je handdoek de verchroomde sproeier en kranen etc. afdrogen; dan heb je nooit last van kalklaagjes die je later met veel moeite en met zo’n stinkende kalkverwijderaar moet tegengaan.
Maarten Kolller: In je waterleidingen en in de boiler ontstaat natuurlijk ook zo’n laagje. Dat is zeer slecht oplosbaar in kraanwater en dekt dus de eigenlijke leiding af. Mochten daaruit al metaalionen vrijkomen, dan is dat door dat bedekkende laagje nihil. Loden leidingen komen niet meer voor, misschien nog in heel oude huizen?
Bovendien zou het verschil aan hoeveelheid opgeloste metaalionen tussen heet en koud water vanuit je leiding slechts gradueel zijn. Drink dus rustig thee die is gezet met boilerwater. En maak je ook niet druk om verlies van vitaliteit, want dat is een niet bestaand en onmeetbaar begrip.
Je moet overigens in het algemeen al “behoorlijke” hoeveelheden metalen binnenkrijgen om een effect te zien. Dan praat ik dus niet over kwik en lood, want die metalen zijn niet aanwezig in leidingen. En … kijk eens naar de voedingssupplementen waarin juist al die “hoogst noodzakelijke” elementen zitten… En … de R is weer in de maand; ook zo’n aardig (en lucratief!) sprookje.
CJ de Jong: gauw dat ding slopen. Dan ben je ook niet meer afhankelijk van onderhoud. Stop in je strijkijzer het water uit je wasdroger, dat is vrijwel gelijk aan gedestilleerd water; wel even door een koffiefiltertje, om evt. pluizen te verwijderen. En bij je thee maakt het echt geen verschil als je het water even een minuut doorkookt.
CJ de Jong says
Ik moet bekennen dat ik een waterfilter heb in mijn keuken. De vorige bewoner van ons huis leed aan toxicifobie en had een filter laten instaleren. Nooit kalkaanslag in de waterkoker of het strijkijzer en met Yorkshire Gold thee een prima combinatie. Nare bijwerking: 1x per jaar komt de servicemonteur de filters vervangen en ik ben zijn nare kwakzalverige praatjes en ongegronde gezondheidsclaims over gefiterd water meer dan zat.
Renate1 says
Het nadeel van warm water uit de boiler is vooral het feit dat ik eerder water gekookt heb, dan dat het warm uit de boiler komt.
Hans says
Het gaat bij mij veel sneller als ik heet water tap vanuit de boiler in mijn waterkoker en die dan aanzet. Dan heb ik in een minuut kokend water. Een nadeel is wel dat ik eerst een paar seconden het water moet laten stromen tot het echt heet is. Dus nogal energieverspillend, ik geef het toe…
Als ik alle tijd heb, ga ik dan ook meestal uit van koud water. Als ik gasten heb die thee willen, pas ik de eerste methode toe en kan ik het gesprek met hen vrijwel ongestoord voorzetten. Voor je informatie: mijn appartementencomplex heeft uit veiligheidsoverwegingen (bovenop Hoog Catharijne) geen gas maar alleen electriciteit.
Renate1 says
Nou, bij mij duurt het over het algemeen wel even voor ik warm water uit de boiler heb. Weliswaar korter dan het duurt om water te koken in de waterkoker, maar goed, uit de boiler komt ook geen kokend water, dus dan moet ik het alsnog koken.
Cryptocheilus says
Misschien zou wel gewaarschuwd moeten worden voor (water uit) hele goedkope Chinese kranen. Deze worden gemaakt door maar van allerlei materiaal (metaal) door elkaar heen te smelten. Ook dit is makkelijk op te lossen. Eerst even het eerste water na de nacht door laten stromen.
http://www.youtube.com/watch?v=gYk_t-oWquU
Overigens ben ik van mening dat thee voor m**tjes is en water voor kikkers.
Zwart graag!
Anthony de Vries says
Er kan best verschil in de smaak van (plat) water zitten. Natuurlijk niet omdat het gevitaliseerd is, maar gewoon vanwege alle verontreinigingen. Dat hoeft niet slecht voor je te zijn, maar soms is het gewoon vies.
Het water in Shell labs in Amsterdam Noord bijvoorbeeld, is (was?) gewoon echt vies. Dat was al zo toen mijn vader er 40 jaar geleden werkte, en ook toen ik er een 10 jaar geleden eens kwam. Het viel ons al op dat bij de lunch alle Shell mederwerkers melk namen, en geen thee of koffie. Waarom bleek wel toen we zelf ons eerste slokje namen! Werkelijk niet te drinken!
De moeder van mijn vriendin drinkt één specifiek merk flessewater, vanwege alle mineralen die er in zitten. (En dan goed tegen bontontkalking zou zijn….). Nou… die mineralen zitten er ook inderdaad in, want het smaakt gewoon verschrikkelijk zout! (Ik drink daar dus gewoon het kraanwater, hetgeen veel lekkerder is.)