• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kloptdatwel?

  • Home
  • Onderwerpen
    • (Bij)Geloof
    • Columns
    • Complottheorieën
    • Factchecking
    • Gezondheid
    • Hoax
    • Humor
    • K-d-Weetjes
    • New Age
    • Paranormaal
    • Pseudowetenschap
    • Reclame Code Commissie
    • Skepticisme
    • Skeptics in the Pub
    • Skeptische TV
    • UFO
    • Wetenschap
    • Overig
  • Skeptisch Chatten
  • Werkstuk?
  • Contact
  • Over Kloptdatwel.nl
    • Activiteiten agenda
    • Colofon – (copyright info)
    • Gedragsregels van Kloptdatwel
    • Kloptdatwel in de media
    • Interessante Links
    • Over het Bol.com Partnerprogramma en andere affiliate programma’s.
    • Social media & Twitter
    • Nieuwsbrief
    • Privacybeleid
    • Skeptisch Chatten
      • Skeptisch Chatten (archief 1)
      • Skeptisch Chatten (archief 2)
      • Skeptisch Chatten (archief 3)
      • Skeptisch Chatten (archief 4)
You are here: Home / Pseudowetenschap / De verschillende smaken van hetzelfde water

De verschillende smaken van hetzelfde water

22 October 2011 by Maarten Koller 15 Comments

In ons artikel “Groot ingenieursbureau organiseert congres over kosmisch geladen water” schreven we:

(…) Hans van Sluis en Helle van der Roest van DHV [ingenieursbureau – red.] weten zeker dat gevitaliseerd water bestaat én ook nog grote voordelen heeft: ‘je merkt het meteen als je het drinkt, het smaakt beter en het lest je dorst beter.

Ook in de reacties onder dat artikel gaf iemand aan dat er kwekers waren die hun groenten met gevitaliseerd water hadden gekweekt en dat deze vervolgens beter smaakten.

Ik geloof alle drie personen direct… tenminste dat men die ervaring heeft. Het vermogen tot zelfmisleiding van mensen is nou eenmaal groot genoeg om zulke ervaringen te geven, dat weten we al heel lang.

In de onderstaande Bullshit video van Penn & Teller met als onderwerp ‘flessenwater’ laten ze mooi zien dat wanneer je verhaaltje maar mooi genoeg is mensen het direct denken te ervaren: (het hele filmpje is de moeite waard, maar als je direct naar de ‘actie’ wilt –> vanaf 5:10)

http://www.youtube.com/watch?v=XfPAjUvvnIc

Of het nu om water van:

Mt. Fuji
Van de hoogste hoogtes van Japan, dit verfrissende water is door het hele Verre Oosten bekend om zijn zuivere en opfrissende smaak en voor zijn herstellende krachten als een natuurlijk diureticum en anti-toxine.

of

L’eau Du Robinet (frans voor leidingwater)
Puur, levendig en onmiskenbaar Frans, dit stromende water wordt direct bij de bron gebotteld, terwijl de mineralen en voedingsstoffen nog de meeste kracht hebben. De agressieve smaak en onbezonnen houding maken het de perfecte aanvulling bij vlees of gevogelte.

Het blijft natuurlijk Bullshit! Het komt allemaal uit dezelfde kraan en als je er een mooi onzinverhaaltje bij vertelt denken mensen dat ze echt nog iets anders proeven ook! Het gaat echter om de overige zintuigen/brein zodanig te beïnvloeden dat ze gezamelijk het andere zintuig (smaak) beïnvloeden. Het hebben van een ervaring betekent nog niet dat er echt iets gebeurt of is verandert.

Vergelijk de bovenstaande onzinomschrijvingen nu eens met de uitspraken van de mensen van de watervitalisator, ingenieursbureau DHV:

Vitaal water
Je merkt het meteen als je het drinkt, het smaakt beter en het lest de dorst beter.

Dus…

Steun Kloptdatwel

De verschillende smaken van hetzelfde water 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.

« Previous Entry
Relax – vandaag vergaat de wereld niet
Next Entry »
Zo wordt TV-werkelijkheid gecreëerd

Filed Under: Pseudowetenschap, Skeptische TV Tagged With: bullshit, flessen, penn, teller, water

Reader Interactions

Comments

  1. Timmerman says

    22 October 2011 at 09:21

    Pas was bij de Keuringsdienst van Waarde een waterwinkel. Men stond er water te proeven alsof het wijn was. Schitterende winkel, alles prachtig vormgegeven én schrikbarend duur voor plat water.

    Ik wil geen reclame maken, ik wil alleen even wijzen op de prijzen. Dure flesjes en duur transport blijkbaar:
    OGO Oxygenwater: http://www.springwatershop.com/ogo-clone.html
    Elsenham: http://www.springwatershop.com/elsenham-nl.html

    http://www.springwatershop.com/

    Een paar jaar geleden deden ze ook een onderzoekje naar bronwater. Het water van Bar-le-Duc werd een paar honderd meter van de bron van de Utrechtse waterleidingmaatschappij opgepompt. Daar drinkt men dus Bar-le-Duc uit de kraan.. 🙂
    Uit pak is datzelfde water wel een factor héél veel duurder.

    Ik koop m’n bronwater altijd hier:
    http://www.brabantwater.nl
    sprankelend fris, dorstlessend, vitaliserend, verfrissend én geneeskrachtig: het werkt tegen de zwaarste kater! Daarbij is het stukken goedkoper dan water uit de fles.

    Decadent als ik ben spoel ik óók mijn toilet met bronwater. Mijn toilet is heel vitaal.

    Log in to Reply
    • Renate1 says

      22 October 2011 at 13:55

      Geeft weer een heel andere betekenis aan de uitdrukking geld als water verdienen.

      Log in to Reply
  2. Hans says

    22 October 2011 at 12:05

    Dat je water met koolzuur erin koopt, is tot daaraan toe. Per slot van rekening geeft dat een totaal andere smaakervaring. Maar in een land met prima drinkwater “plat” water in een fles kopen, is ronduit belachelijk.
    Jaren geleden had ik eens een discussie of je water uit de boiler kon gebruiken om thee te zetten (wel nog even in een waterkoker aan de kook brengen). Ik vond dat dat aanmerkelijk sneller gaat. Daar werd door de tegenpartij een vies gezicht bij getrokken. Dat moest volgens haar met als grondstof koud water uit de kraan. Alsof er niet gewoon koud water in de boiler stroomt en de wanden van de boiler natuurlijk na enige tijd onder een laag volstrekt schoon ketelsteen zitten, en dus niets afgeven aan het water.  
    Ik ken ook buitengewoon alternatief ingestelde mensen die nutteloos prutsen met dure filtertjes en magneten om hun kraanwater te zuiveren. Ja, en die proeven het natuurlijk aan de thee en koffie, want je laat je toch geen nieuwe kleren van de keizer aanpraten door die aardige meneer van de filtertjes- en magnetenwinkel? Want die is errug deskundig! Dat hebben ze (als 100% ondeskundigen op het gebied van natuur- en scheikunde) toch zelf vastgesteld?  

    Log in to Reply
    • Guest says

      22 October 2011 at 13:43

      De enige manier om de thee lekkerder te krijgen is losse thee te gebruiken van goede kwaliteit en op de juiste manier thee te zetten. *zucht*

      Log in to Reply
      • Hans says

        22 October 2011 at 13:55

        Zo is het JennyJO!
        Geen zakjes, want daar zit minderwaardig spul in.
        Even de pot voorspoelen met kokend water, tegen geurtjes.
        En natuurlijk ook niet zoals veel restaurants doen (zelfs de dure!) een glas snel afkoelend water voor je neus zetten waar je zelf een uit een dure doos uit te kiezen zakje in kunt hangen.
        Armoedig vind ik dat, tegen een flinke prijs ook nog…
        Op de Chinese wijze thee zetten is nog beter. D.w.z. loeisterke thee maken en steeds kokend water bijschenken. De ceremonie gaat een beetje verder dan die paar woorden, maar in essentie komt het daarop neer. Daar weten ze dat al vele eeuwen…

        Log in to Reply
        • Guest says

          22 October 2011 at 15:18

          Armoedig vind ik dat, tegen een flinke prijs ook nog…

           Daarom neem ik in restaurants dus nooit thee. 

          Op de Chinese wijze thee zetten is nog beter. D.w.z. loeisterke thee maken en steeds kokend water bijschenken.

          Het is verbazend hoeveel thee je kunt maken als je goede thee gebruikt, ook van mijn zwarte thee kan ik twee keer thee zetten en het tweede zetsel is net zo lekker als het eerste. Mensen schrikken vaak van de prijs van losse thee, maar uiteindelijk ben ik met mijn “daagse” Darjeeling melange goedkoper uit dan zij met hun zakjes. Maar daar doe ik het niet om, ik vind het gewoon heel erg lekker. En ik koop ook weleens heel dure thee, Grand Pouchong bijvoorbeeld, maar ook daar doe ik lang mee. En al dat heerlijks maak je met gewoon kraanwater! 

    • Maarten Koller says

      22 October 2011 at 15:59

      ik dacht dat je geen heet water uit de kraan moest drinken vanwege de mogelijkheid dat er dan meer metalen in opgelost zouden kunnen zijn? ketelsteen heb ik nog nooit van gehoord, hoe werkt dat precies? en hoe zit dat dan met leidingen?

      Log in to Reply
      • Wilmamazone says

        22 October 2011 at 19:56

        Ketelsteen is een type kalksteen dat ontstaat bij het verwarmen of koken van zogeheten hard water. Dan komt er kalkafzetting op b.v. de sproeier van de douche, een laagje in de fluitketel, wasmachine of het koffiezetapparaat. Er zijn speciale kalkverwijderaars te krijgen, maar het gaat bij de meeste huishoudelijke zaken ook prima en goedkoop met azijn.
        Voor zover ik weet komt er in Nederland tegenwoordig  niet meer zoveel hard water uit de kraan als vroeger. Toen werden er ook loden waterleidingen gebruikt. Lood lost langzaam op in water en steeg het loodgehalte vooral in stilstaand leidingwater. Ik kan me nog herinneren dat met name s’morgens de kraan eerst een tijdje opengezet moest worden om het 1e water weg te laten lopen alvorens te gebruiken. In moderne woningen komt dat niet meer voor.
          

        Log in to Reply
        • Hans says

          23 October 2011 at 10:56

          Wilmamazone: Heel simpel: consequent na het douchen even met je handdoek de verchroomde sproeier en kranen etc. afdrogen; dan heb je nooit last van kalklaagjes die je later met veel moeite en met zo’n stinkende kalkverwijderaar moet tegengaan.

          Maarten Kolller: In je waterleidingen en in de boiler ontstaat natuurlijk ook zo’n laagje. Dat is zeer slecht oplosbaar in kraanwater en dekt dus de eigenlijke leiding af. Mochten daaruit al metaalionen vrijkomen, dan is dat door dat bedekkende laagje nihil. Loden leidingen komen niet meer voor, misschien nog in heel oude huizen?    
          Bovendien zou het verschil aan hoeveelheid opgeloste metaalionen tussen heet en koud water vanuit je leiding slechts gradueel zijn. Drink dus rustig thee die is gezet met boilerwater. En maak je ook niet druk om verlies van vitaliteit, want dat is een niet bestaand en onmeetbaar begrip.
          Je moet overigens in het algemeen al “behoorlijke” hoeveelheden metalen binnenkrijgen om een effect te zien. Dan praat ik dus niet over kwik en lood, want die metalen zijn niet aanwezig in leidingen. En … kijk eens naar de voedingssupplementen waarin juist al die “hoogst noodzakelijke” elementen zitten… En … de R is weer in de maand; ook zo’n aardig (en lucratief!) sprookje. 

          CJ de Jong: gauw dat ding slopen. Dan ben je ook niet meer afhankelijk van onderhoud. Stop in je strijkijzer het water uit je wasdroger, dat is vrijwel gelijk aan gedestilleerd water; wel even door een koffiefiltertje, om evt. pluizen te verwijderen. En bij je thee maakt het echt geen verschil als je het water even een minuut doorkookt.

  3. CJ de Jong says

    23 October 2011 at 01:24

    Ik moet bekennen dat ik een waterfilter heb in mijn keuken. De vorige bewoner van ons huis leed aan toxicifobie en had een filter laten instaleren. Nooit kalkaanslag in de waterkoker of het strijkijzer en met Yorkshire Gold thee een prima combinatie. Nare bijwerking: 1x per jaar komt de servicemonteur de filters vervangen en ik ben zijn nare kwakzalverige praatjes  en ongegronde gezondheidsclaims over gefiterd water meer dan zat.

    Log in to Reply
  4. Renate1 says

    23 October 2011 at 12:27

    Het nadeel van warm water uit de boiler is vooral het feit dat ik eerder water gekookt heb, dan dat het warm uit de boiler komt.

    Log in to Reply
    • Hans says

      23 October 2011 at 14:07

      Het gaat bij mij veel sneller als ik heet water tap vanuit de boiler in mijn waterkoker en die dan aanzet. Dan heb ik in een minuut kokend water. Een nadeel is wel dat ik eerst een paar seconden het water moet laten stromen tot het echt heet is. Dus nogal energieverspillend, ik geef het toe…
      Als ik alle tijd heb, ga ik dan ook meestal uit van koud water. Als ik gasten heb die thee willen, pas ik de eerste methode toe en kan ik het gesprek met hen vrijwel ongestoord voorzetten. Voor je informatie: mijn appartementencomplex heeft uit veiligheidsoverwegingen (bovenop Hoog Catharijne) geen gas maar alleen electriciteit.

      Log in to Reply
      • Renate1 says

        24 October 2011 at 16:22

        Nou, bij mij duurt het over het algemeen wel even voor ik warm water uit de boiler heb. Weliswaar korter dan het duurt om water te koken in de waterkoker, maar goed, uit de boiler komt ook geen kokend water, dus dan moet ik het alsnog koken.

        Log in to Reply
  5. Cryptocheilus says

    24 October 2011 at 08:54

    Misschien zou wel gewaarschuwd moeten worden voor (water uit) hele goedkope Chinese kranen. Deze worden gemaakt door maar van allerlei materiaal (metaal) door elkaar heen te smelten. Ook dit is makkelijk op te lossen. Eerst even het eerste water na de nacht door laten stromen.

    http://www.youtube.com/watch?v=gYk_t-oWquU

    Overigens ben ik van mening dat thee voor m**tjes is en water voor kikkers.

    Zwart graag!

    Log in to Reply
  6. Anthony de Vries says

    24 October 2011 at 16:07

    Er kan best verschil in de smaak van (plat) water zitten.  Natuurlijk niet omdat het gevitaliseerd is, maar gewoon vanwege alle verontreinigingen.  Dat hoeft niet slecht voor je te zijn, maar soms is het gewoon vies.

    Het water in Shell labs in Amsterdam Noord bijvoorbeeld, is (was?) gewoon echt vies.  Dat was al zo toen mijn vader er 40 jaar geleden werkte, en ook toen ik er een 10 jaar geleden eens kwam.  Het viel ons al op dat bij de lunch alle Shell mederwerkers melk namen, en geen thee of koffie.  Waarom bleek wel toen we zelf ons eerste slokje namen! Werkelijk niet te drinken!

    De moeder van mijn vriendin drinkt één specifiek merk flessewater, vanwege alle mineralen die er in zitten. (En dan goed tegen bontontkalking zou zijn….). Nou… die mineralen zitten er ook inderdaad in, want het smaakt gewoon verschrikkelijk zout!   (Ik drink daar dus gewoon het kraanwater, hetgeen veel lekkerder is.)

    Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Primary Sidebar

Steun ons via:
Een aankoopbol.com Partner (meer info)
Of een donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Skeptic RSS feed

  • Skepsis
  • SKEPP
  • SBM
Spontaneous Human Combustion
5 March 2021 - Jan Willem Nienhuys
Spontaneous Human Combustion

There doesn’t exist such a thing as Spontaneous Human Combustion (SHC). True, if a human body is exposed to temperatures over 700 degrees Celsius, it will burn if enough oxygen is present. The hidden assumption in the SHC myth is that humans are special, because the phenomenon of an animal suddently bursting out in flames ... Meer lezen Het bericht Spontaneous Human Combustion verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Skepter 34.1 – lentenummer 2021
25 February 2021 - Pepijn van Erp
Skepter 34.1 – lentenummer 2021

Het lentenummer van Skepter, met een interview met Elisabeth Bik, Roel van Duijn blijkt lid te zijn van de illuminati, handlezen, en nog veel meer. Het bericht Skepter 34.1 – lentenummer 2021 verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Bewijzen sprokkelen in fabeltjesland
22 February 2021 - Wim van Utrecht
Bewijzen sprokkelen in fabeltjesland

Nieuw UFO-boek van Coen Vermeeren Noem het vooringenomen, maar de verwachtingen waren niet hoog gespannen toen we vernamen dat het eerste deel van een nieuw UFO-boek van dr. ir. Coen Vermeeren het daglicht had gezien. Maar goed, iedereen verdient een tweede kans, en misschien was dit nieuwe werk wel minder sensatiegericht en beter gestoffeerd dan ... Meer lezen Het bericht Bewijzen sprokkelen in fabeltjesland verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

“Long COVID” - De laatste golf?
9 April 2021 - Paul De Belder

Het is ondertussen een cliché en ook niet meteen formeel te becijferen, maar wellicht domineerde nog nooit één onderwerp het denken, schrijven en praten van zovelen zo lang als de recente pandemie. Toen het stof van de overrompelende eerste golf neer begon te dwarrelen, werd al snel minstens evenveel in het zand gerold over van alles en nog wat. Wetenschappers, politici, journalisten, opiniemakers, zorgverleners, en zowat elke andere beroepsgroep kibbelden vrijwel dagelijks over zowat alle aspecten van de onzichtbare vijand. [...]

Vaccineren, doen of laten?
11 March 2021 - Ledenadmin Skepp

De covid-crisis zette ons leven on hold. Ondanks het feit dat coronavaccins een terugkeer naar een normaal leven beloven, geeft een aanzienlijk deel van de bevolking aan zich niet te laten vaccineren. Nochtans voorkomen vaccinatiecampagnes volgens wetenschappers talloze infectieziektes. De dodelijkste aller tijden, de pokken, is er zelfs door uitgeroeid. Polio wacht hetzelfde lot. [...]

Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering
10 March 2021 - Ledenadmin Skepp

Het klimaat is een complex fenomeen, en effectieve oplossingen vinden om de klimaatopwarming tegen te gaan, of zijn gevolgen te milderen is nog ingewikkelder. Het is moeilijk om er voor een groot publiek over te schrijven zonder de lezer te verliezen en toch niet te grote simplificaties te maken. Bart Verheggen slaagt daar wonderwel in, in een heel toegankelijk boekje. Hij is doctor ingenieur, klimaatwetenschapper en docent aan Amsterdam University College. Sinds 2008 onderhoudt hij een klimaatblog: www.klimaatveranda.nl. [...]

Update on Energy Medicine Pain Patches: Jovi and Its Targeted Marketing Strategy
20 April 2021 - Harriet Hall

For many women, cramps are a regular feature of their menstrual periods. Jovi is being marketed as a cure. It isn't. It's just more energy medicine pain patch nonsense. The post Update on Energy Medicine Pain Patches: Jovi and Its Targeted Marketing Strategy first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Christian Elliot’s “18 Reasons I Won’t Be Getting a Covid Vaccine”: Viral antivaccine misinformation
19 April 2021 - David Gorski

Christian Elliot is a self-proclaimed "natural health nerd" and entrepreneur who recently published 18 reasons why he wouldn't take the COVID-19 vaccine. Unfortunately, it's viral disinformation based on conspiracy theories, bad science, pseudoscience, and nonsense. The post Christian Elliot’s “18 Reasons I Won’t Be Getting a Covid Vaccine”: Viral antivaccine misinformation first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Adverse Events Linked to Pediatric “Alternative Medicine” in the Netherlands
16 April 2021 - Clay Jones

A study out of the Netherlands documented pediatric adverse events associated with complementary and alternative medicine over three years. Thankfully there weren't a lot of kids harmed, but when there is no potential benefit from an intervention, even one is way too many. The post Adverse Events Linked to Pediatric “Alternative Medicine” in the Netherlands first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Recente reacties

  • Klaas van Dijk on Bedenkingen bij het ‘retraction paper’ voor de Corman-Drosten PCR-testRV schreef op 18 april: "Iets dergelijks geldt ook, mutatis mutantis, voor mevrouw Naomi Wolf, die aldus een te grote
  • Jan Willem Nienhuys on De linke weekendbijlage (16-2021)"Het kán zijn dat Louwes achter haar liep en een druppel bloed in haar kraag nieste.’ Volgens mij is dat
  • RV on Donaties – Nieuwe look – Advertenties weg(Test) Ik vind het nieuwe uiterlijk minder fraai dan het oude. Maar dat ligt aan mij. Het nieuwe uiterlijk zal
  • Wilma S. on De linke weekendbijlage (16-2021)@FVerweven Nee daar had ik geen last van. Neem de proef op de som en probeer het opnieuw. Er blijven
  • Wilma S. on De linke weekendbijlage (16-2021)Hoe men met droge ogen kan beweren dat dit soort experimenten bedoeld zijn om de epidemie te bestrijden, begrijp ik

Archief Kloptdatwel.nl

Copyright © 2021 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in