Relax - vandaag vergaat de wereld niet 1

De publiciteitscampagne van Harold Camping over het einde van de wereld op 21 mei trok veel media-aandacht (Wikimedia Commons, Bart Everson).

We hebben er op Kloptdatwel al de nodige artikelen aan gewijd, je bent dus gewaarschuwd. Maar vandaag is het zo ver. 21 oktober 2011 is de dag waarop volgens de Amerikaanse onheilsprofeet Harold Camping de wereld zal vergaan. Eerder voorspelde hij het einde van de wereld op 21 mei 2011. Die voorspelling trok wereldwijd veel aandacht. Maar er gebeurde niets. Net zoals in 1998 en 1994 toen Camping ook al het einde van de wereld voorspelde. Wij voorspellen dat er ook vandaag niets zal gebeuren en dat er geen reden is voor zorgen. Over een paar dagen vertellen we je meer over de afloop van Camping’s voorspelling.

Harold Camping heeft in de afgelopen weken in audioboodschappen op zijn radiostation Family Radio zijn voorspelling herhaald. Camping ziet in recente aardbevingen en tsunami’s bewijzen van het naderende einde vandaag. De werkelijkheid is natuurlijk dat de aardbevingen en andere natuurrampen die we in de afgelopen tijd meemaakten helemaal niet uitzonderlijk zijn en helemaal niets voorspellen.

Je kunt Harold Camping zelf horen in een recente audio-boodschap (klik hier).

Volgens een artikel in een blog van de Amerikaanse krant Washington Post is zijn toon wel milder geworden dan eerder, toen hij het einde op 21 mei voorzag door afschuwelijke aardbevingen:

‘The tone of his message is more mild than his previous declaration. Shying away from talk of wrath and judgment, he says “the end is going to come very, very quietly probably within the next month . . . by October 21. Probably there will be no pain suffered by anyone because of their rebellion against God . . .” he said. “We can become more and more sure that they’ll quietly die and that will be the end of their story.” 

Relax - vandaag vergaat de wereld niet 2

Op zijn website familyradio.com geeft Harold Camping een simpele verklaring voor het niet doorgaan van het einde van de wereld op 21 mei: ‘Wat er gebeurde is dat op 21 mei God’s wil werd uitgevoerd’. Tja.

Na de mislukte voorspelling op 21 mei is Camping al veel aanhang kwijtgeraakt. Ook zijn familieleden geloven hem niet meer, met uitzondering van zijn vrouw Shirley. Het weblog Huffington Post schrijft hierover:

‘The octogenarian hasn’t been able to avoid the alienation many of his followers experience. His six living children, 28 grandchildren and 38 great-grandchildren think his theories are a sham. Only Shirley, his wife of 68 years, believes him. “Most do not understand at all,” he said of his family. “They think I have lost it.”

Als de aarde na vandaag nog bestaat zullen we weten hoe Harold Camping zal reageren op het opnieuw mislukken van zijn voorspelling. Ik ben erg benieuwd. We kennen natuurlijk al wel zijn verklaring toen de aarde op 21 mei niet werd vernietigd. Hij was van mening dat hij zich helemaal niet had vergist. Judgment Day had welk degelijk plaatsgevonden, maar dan ‘op een spiritueel niveau’. De onheilsprofeet wilde geen verantwoordelijkheid nemen voor het leed dat zijn mislukte voorspelling had veroorzaakt. Duizenden volgelingen hadden hun baan opgezegd en hun spaargeld aan Camping gegeven. ‘Die redden het wel’ zo citeerde de NOS CampingIn deze blogpost van Kloptdatwel lees je de details (meer over Camping vind je hier).

Harold Camping heeft al twee keer eerder het einde van de wereld voorspeld. De eerste voorspelling was voor het einde op 21 mei 1988. dit werd bijgesteld naar 7 september 1994. Op basis van een onnavolgbare berekening (zie dit  wikipedia-artikel) kwam hij met zijn voorspelling van 21 mei. Als je erg veel doorzettingsvermogen hebt, kun je Campings redenering ook nalezen in zijn meer dan 500 pagina’s dikke boek ‘Time has an End’Dit boek bevat o.a. dit onnavolgbare tijdschema.

In de video hieronder zie je zijn zeer zelfverzekerde voorspellingen voor het einde van de wereld op 21 mei:

En in deze video zie je zijn ‘excuses’ toen de wereld er na 21 mei gewoon nog was.

Foto voorzijde: uit hier besproken video

Steun Kloptdatwel

Relax - vandaag vergaat de wereld niet 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.