Steven van der Jagt publiceerde op 13 oktober voor de satirische website De Speld  dit heerlijke artikel:

 

De Vrije School Zutphen heeft voor ophef gezorgd door het ontslag van de 47-jarige docent Norbert Geesinga. Geesinga kwam voor de klas openlijk uit voor zijn sterrenbeeld Waterman.

“Een Waterman in een pedagogische functie was Rudolf Steiner een gruwel”, aldus Geert Jansdaal, directeur van de school. “In zijn boeken waarschuwde hij voor het rebelse aspect van het sterrenbeeld en de negatieve invloed die dit zou hebben op opgroeiende kinderen. Zij zouden kunnen vervreemden van hun eigen karma en hun geest zou kunnen ontaarden. In het ergste geval zouden zij zelf Watermankinderen verwekken.” Jansdaal ontkent dat het sterrenbeeld Waterman verboden is in de antroposofische leer. “Ieder mens wordt onder een gesternte geboren en moet hiermee leven. Men kan er echter altijd voor kiezen om zijn sterrenbeeld wel of niet te praktiseren.”

De docent Euritmisch Boekhouden en Kastanjebewerking is diep verontwaardigd over de handelswijze van zijn werkgever. “Ik ben antroposoof en Waterman. Ik ben het levende bewijs dat deze twee kunnen samengaan. Al tien jaar functioneer ik naar behoren op de Vrije School. Met het toestaan van deze vorm van discriminatie toont Nederland zich wederom als land van schijntolerantie.”

Het argument dat Geesinga’s sterrenbeeld al bij zijn indiensttreding af te leiden zou zijn geweest uit zijn geboortedatum wijst het schoolbestuur van de hand. Jansdaal: “We vragen bewust niet naar de geboortedatum, omdat dit discriminatie in de hand kan werken, wat wij natuurlijk tegen iedere prijs willen voorkomen. Wij hanteren bewust het principe “Don’t ask, don’t tell.”

Geesinga krijgt steun van Aquarius, de belangenvereniging voor Watermannen, die een melding heeft gemaakt bij de Commissie Gelijke Behandeling. De docent overweegt een gerechtelijke procedure tegen zijn voormalige werkgever. De Commissie heeft hier echter een hard hoofd in: “Bijzondere scholen hebben wettelijk gezien het recht om personeelsleden te ontslaan die in gedrag en levenswijze niet binnen de filosofie van de school passen”, aldus woordvoerder Jurg Touwmeester. “Een sterrenbeeld is in de antroposofische leer nu eenmaal een indicatie voor gedrag.”

Geesinga laat weten via de politiek aandacht te vragen voor zijn zaak ‘zodra de sterren goed staan.’

Ik heb er hartelijk om moeten lachen.

Op de website van De Pers werd het zelfs nog eerder gepubliceerd, op 11 oktober al, met onderaan de mededeling:

Dit artikel is persiflerend, satirisch of parodiërend van aard. Het geeft slechts de visie of mening weer van de redactie van De Speld.

Echter was dit niet duidelijk genoeg voor de website waarmaarraar.nl die, gezien de naam, juist goed zou moeten letten op het waarheidsgehalte van een artikel. Hoewel zij inmiddels het artikel offline hebben gehaald is het publiceren ervan nog wel terug te vinden in hun zoekmachine.

De Speld heeft wel meer van dit soort pareltjes:
Gecompliceerde beenbreuken Oranjespelers snel verholpen – Alternatieve arts helpt blessures de wereld uit
Accountants in onwetendheid over zeekomkommer – Onderzoek brengt hiaat in kennis aan het licht
Horoscoop: September – Specifieker dan dit kunnen we het niet maken
et cetera.
Zeer de moeite waard om de website van De Speld eens te bekijken dus!

Steun Kloptdatwel

Leraar ontslagen om sterrenbeeld 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.