Afgelopen donderdag ging de Keuringsdienst van Waarde eens op zoek naar het belangrijkste ingrediënt van het homeopatische middel Oscillococcinum: eendenhart.

Ik heb de aflevering zelf nog niet gezien maar heb me laten vertellen dat op de vraag ‘waar is die eend dan?’ nogal ontwijkend en ongemakkelijk gereageerd wordt. Logisch, want die eend is er allang niet meer, omdat er is vanwege de extreme verdunningen maar 1 eend nodig om iedereen op de wereld voor de rest van hun leven dagelijks van Oscillococcinum te voorzien. En hun kinderen… en al hun kleinkinderen…

Dus dan wordt het lastig om uit te moeten leggen dat er van die eend nog maar een piepklein stukje eendenhart is gebruikt, wat vervolgens zo extreem sterk is verdund (door 1 deel eendenhart op 100 tot de 200ste macht (!) delen water te doen) dat niemand meer een verschil tussen die extreme verdunning en gewoon water kan aantonen. U niet, ik niet, wetenschappelijke laboratoria niet en ook homeopaten niet.

De uitzending is nog te bekijken via de website van de Keuringsdienst van Waarde.

Eendenhart
Een homeopatisch geneesmiddel tegen griep. Lastig om uit te spreken, mysterieus in wat het is. ‘Anas Barbariae, hepatis et cordis’, staat er op de achterkant van het doosje. Dat is Latijn voor eendenhart en -lever. Een eend die je kan genezen van de griep, die willen de verslaggevers van de Keuringsdienst wel eens zien. Maar waar is die? De Keuringsdienst van Waarde gaat op zoek naar de eend van de oscillococcinum en krijgt er hoofdpijn van.

Steun Kloptdatwel

Keuringsdienst van Waarde over homeopathie 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.