Onlangs stond op de website van het magazine Arts & Auto de volgende stelling:

Het wordt tijd dat zorgprofessionals alternatieve geneeswijzen serieus nemen.

Waarop ja of nee kon worden gestemd.

Nadat twee weken lang het aantal stemmen zo ongeveer rond de 50% uitkwam, bleek op een gegeven moment dat ongeveer 99% deze stelling met ‘ja’ had beantwoord.

De website WantToKnow.nl berichtte dan ook enthousiast:

Zorgprofessionals gaan alternatieve geneeswijzen serieus nemen..!

Maar maakt u zich geen zorgen, er bleek veelvuldig gestemd te zijn door beoefenaars van alternatieve geneeswijzen en hun patiënten.

Hier de uitleg van Arts & Auto:

Berichten in de media waarin staat dat uit een peiling van Arts & Auto gebleken is dat vrijwel alle medisch professionals alternatieve geneeswijzen serieus nemen, zijn niet betrouwbaar. De betreffende peiling is door de redactie voortijdig van de website verwijderd toen na twee weken van evenwichtig stemgedrag, plotseling een zeer onevenwichtig en statistisch onverantwoord stembeeld ontstond. Aanvankelijk werd gedacht aan een technisch probleem, maar inmiddels is gebleken dat de uitslag is beïnvloed door initiatieven van belanghebbenden en patiënten (…).  De percentages, die ook zichtbaar waren op de website, zijn daarom niet representatief en dus onbruikbaar.

In het blad zelf werd er nog meer aandacht aan besteed en stak men de hand ook een klein beetje in eigen boezem:

(…) de uitslag is beinvloed door initiatieven van belanghebbenden van alternatieve zijde. Zij brachten via e-mail een lobby onder cliënten van alternatieve zorgaanbieders op gang. De stempercentages die er – ironisch genoeg – twee weken lang op wezen dat steeds meer reguliere zorgprofessionals geneigd zijn alternatieve geneeswijzen serieus te nemen, werden daardoor onbruikbaar (…)

Overigens heeft de redactie zelf ook een fout gemaakt door in de formulering van de stelling, niet volstrekt eenduidig te maken dat het niet de bedoeling was dat patiënten of cliënten gingen stemmen.

Op de website van Arts & Auto leverde het enkele reacties op waaruit wantrouwen maar vooral ook onbegrip van de door A&A opgegeven redenen blijkt. Helaas toont dat laatste vooral de afwezigheid van statistische kennis:

Berichten dat bijna alle zorgprofessionals alternatieve geneeswijzen serieus nemen zijn onzin. 1

Met dank aan Hans

Steun Kloptdatwel

Berichten dat bijna alle zorgprofessionals alternatieve geneeswijzen serieus nemen zijn onzin. 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.