Sinterklaas komt helemaal niet uit Spanje 1

Veel Nederlanders vieren Sinterklaas, waar ook ter wereld. In dit geval is een foto van een viering in India gebruikt als voorkant Paul Faber’s boek: ‘Sinterklaas Overzee’.

Hebben chocolademunten echt iets met Sinterklaas te maken? En hoe zit het eigenlijk met taai-taai?

Paul Faber schreef in 2008 op Kennislink het volgende:

(…) deze verhalen hebben hun sporen nagelaten tot aan de dag van vandaag. In een van de bekendste verhalen redt Nicolaas drie arme meisjes van de prostitutie door anoniem drie beurzen met geld naar binnen te gooien. Zo kunnen ze toch een eerzaam huwelijk sluiten. Op basis van dit verhaal werd Sinterklaas ook gezien als beschermheilige voor jongeren die een goed huwelijk zoeken. Dit leidde later weer tot de zogenaamde ‘vrijers’ van taai-taai. De beurzen met geld echoën na in de hedendaagse chocolademunten.

Waarom Sint-Nicolaas per schip aankomt, er met snoep wordt gestrooid en natuurlijk waar Sinterklaas dan wél vandaan komt kun je allemaal lezen in het artikel ‘De geschiedenis van Sint-Nicolaas’.

Feber schreef in 2008 nog een artikel op Kennislink getiteld ‘Het moderne Sinterklaasfeest’. Daarin kan je o.a. lezen hoe het zit met Zwarte Piet en hoe de rol van Sinterklaas in de loop der tijd veranderde van boze bestraffer tot kindvriendelijke vaderfiguur.

Steun Kloptdatwel

Sinterklaas komt helemaal niet uit Spanje 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.