Richard Feynman (1918-1988) is een van de belangrijkste, en ook één van de bekendste natuurkundigen van de 20e eeuw. In 1965 ontving hij de Nobelprijs voor natuurkunde en hij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Manhattan Project mee aan de ontwikkeling van de atoombom. Hij blonk niet alleen uit in de natuurkunde, hij kon ook enorm goed wetenschap uitleggen, hij is een ‘master storyteller’. In deze documentaire uit 1981 van BBC Horizon legt Feynman uit waarom de natuur hem zo intens boeit en waarom hij zo veel plezier beleeft aan onderzoek.

In het begin van de documentaire gaat Feynman in op een redenering die skeptici bekend in de oren zal klinken. Een vriend zegt tegen Feynman: ‘je haalt de schoonheid uit de natuur door alles zo precies en van dichtbij te onderzoeken, ik geniet liever van een bloem door er naar te kijken’. Feynman legt uit dat hij net als de kunstenaar kan genieten van een mooie bloem, maar dat hij extra kan genieten als hij de bloem nader onderzoekt. De schoonheid van de natuur wordt door onderzoek niet minder, maar juist meer, aldus Feynman. Aan het einde van het interview gaat hij in op pseudowetenschap: ‘sommige mensen nemen de verschijningsvorm van wetenschap over om hun beweringen serieus te laten klinken’. Verder vertelt hij over belangrijke momenten in zijn leven:

‘In this candid interview Feynman touches on a wide array of topics from the beauty of nature to particle physics. He explains things that are hard to grasp in layman’s terms much like Carl Sagan did in the cosmos series. His explanation of the scientific method covers what we know, why we know it and most importantly, what we don’t know and the pleasure of figuring it out. Professor Sir Harry Kroto, Nobel Prize for Chemistry said “The 1981 Feynman Horizon is the best science program I have ever seen. This is not just my opinion — it is also the opinion of many of the best scientists that I know who have seen the program… It should be mandatory viewing for all students whether they be science or arts students.” 

De tekst van het interview is op het internet te vinden, o.a. hier (ik weet niet of het legaal is). Feynman heeft ook een boekje geschreven onder de titel ‘The Pleasure of Finding Things Out’, hiervan is ook een Nederlandse editie. De Nederlandse en de Engelse editie kun je kopen via bol.com, dan steun je Kloptdatwel.

 

//

Steun Kloptdatwel

The Pleasure of Finding Things Out   1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.