OM waarschuwt chiropractor die de titel dr. misbruikt

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VdtK) en Skepsis, de stichting voor wetenschappelijk onderzoek van paranormale verschijnselen, hebben een veertigtal chiropractors verzocht de doctorstitel die ze voor hun naam gebruiken, te verwijderen. De chiropractors gebruiken die beschermde titel van dr. onterecht op hun websites.

Beide instanties hebben de wetsovertreders een brief geschreven: ‘Niet-erkende opleidingen in het buitenland geven u niet het recht die dr.-titel hier te gebruiken, ze geven u ook niet het recht naar uzelf te verwijzen met het woord doctor’, schrijven de stichting en de vereniging in hun brief. ‘U overtreedt anders artikel 435, lid 3 van het Wetboek van Strafrecht’. Als chiropractors geen gehoor geven aan het verzoek, dan zullen beide instanties ‘niet aarzelen juridische stappen te ondernemen, wegens strafbaar titelgebruik’, waarschuwen beide in hun brief.

De twee instanties schrijven de brief na de melding van het Arrondissementsparket in Assen dat chiropractor Servando Molina in Assen zich ten onrechte de doctorstitel heeft aangemeten. De officier van justitie schrijft dit in een brief aan de VtdK die in juli vorig jaar aangifte had gedaan tegen deze fraude.

Molina heeft met zijn titelfraude art. 435 lid 3 van het Wetboek van Strafrecht overtreden, bevestigt de officier. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de zaak te seponeren. Dit is voorwaardelijk omdat Molina de doctorstitel inmiddels van zijn website heeft verwijderd. Als Molina binnen twee jaar opnieuw strafbare feiten begaat, dan kan de officier van justitie alsnog tot vervolging in deze zaak overgaan, belooft het Openbaar Ministerie in zijn brief.
Molina is een chiropractor die rugpijn behandelt. Chiropractors gebruiken wetenschappelijk onbewezen technieken. Chiropractors die na een buitenlandse opleiding een jaartje hier hebben gewerkt onder supervisie van een vakbroeder, krijgen van de Stichting Chiropractie Nederland het DC-diploma. Dat staat voor Doctor of Chiropractic.

Dit gebruik van de titel van dr. is misleidend omdat in Nederland doctorstitel (dr.) beschermd is of verwijst naar een mogelijk medische achtergrond, dokter. De stichting heeft overigens meer beschermde titels in de aanbieding: Bsc en MSc.

Er zijn meer chiropractors die de doctorstitel onterecht gebruiken. De VtdK en Skepsis hebben daarom ook andere wetovertredende chiropractors in Nederland gewaarschuwd. Ze hebben een brief gekregen met daarbij gevoegd de recente uitspraak van de officier van justitie in Assen.

Veel van de chiropractors die hier in Nederland onterecht de dr.-titel gebruiken, zijn buitenlanders of van buitenlandse origine. Ze hebben geen flauw benul van de regels hier.

Steun Kloptdatwel

Persbericht VtdK & Skepsis over titelmisbruik onder chiropractoren 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.