Mormonen bekeren Anne Frank 1

Een mormoonse tempel in de Dominicaanse Republiek heeft Anne Frank op 18 februari 2012 postuum bekeerd tot het mormoonse geloof. Anne Frank was een joods meisje. Zij kwam begin 1945 op 15-jarige leeftijd om het leven in het nazi-vernietigingskamp Bergen-Belsen. De postume doop van Anne Frank leidde wereldwijd tot protest. Er zijn ook  grappige reacties. Zo is er een website geopend waar je overleden mormonen kunt bekeren tot de homoseksualiteit. ‘Wel goed nadenken voordat je daadwerkelijk bekeert’ zegt deze website, ‘de bekering is voor de eeuwigheid’.

Het mormoonse geloof staat de laatste tijd behoorlijk in de schijnwerpers. De reden: de meest kansrijke kandidaat om voor de Republikeinse Partij een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap, Mitt Romney, is een mormoon. Dit is voor veel critici van Romney natuurlijk een goede reden om de mormoonse kerk grondig onder de loep te nemen. Het christelijke kerkgenootschap met hoofdkwartier in Salt Lake City (USA) werd gesticht in 1830 en had vanaf het begin een aantal zeer eigen overtuigingen waarmee men zich onderscheidde van andere christelijke kerkgenootschappen (lees hierover verder in de Wikipedia).

Mormonen bekeren Anne Frank 2

Dit is een screenprint van de database van leden van de mormoonse kerk. De gegevens laten zien dat Anne Frank op 18 februari 2012 werd bekeerd tot het mormoonse geloof. Afbeelding: whyevolutionistrue.com (het weblog van de evolutiebioloog Coyne).

Postuum dopen is één van de gewoontes die de mormonen al vrij snel invoerden. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal legt uit dat ze dit deden om de allereerste mormoonse bekeerlingen het geruste gevoel te geven dat hun opa, oma, moeder of vader een plekje in de hemel zouden krijgen. Deze waren immers soms al overleden voordat de kerk werd opgericht. Later breidde deze gewoonte zich uit tot het postuum bekeren van (vaak bekende) overledenen met een ander geloof. Anne Frank is al vele malen door mormoonse tempels herdoopt (en daarmee postuum bekeerd), zo wordt gemeld door de Amerikaanse krant USA Today. De laatste keer dus onlangs in de Dominicaanse Republiek. Bewijs werd geleverd door Helen Radkey, een ex-mormoon die onderzoek doet naar de postume bekeringen (zie de screenprint hiernaast). Ook de in 1948 overleden Indiase staatsman Mahatma Gandhi werd bijvoorbeeld in 1996 door de tempel in Salt Lake City postuum bekeerd, zo meldt het Amerikaanse weblog Huffington Post. Ook daarvoor werd bewijs gevonden op basis van een screenprint van de database met gegevens over leden van de mormoonse kerk. Je kunt de screenprint bekijken op whyevolutionistrue, de website van de Amerikaanse evolutiebioloog Jerry Coyne.

Het nieuws over de bekering van Anne Frank kwam op een slecht moment voor de mormonen. Een week eerder had de kerk excuses aangeboden voor de postume bekering van de ouders van de bekende nazi-jager Simon Wiesenthalzo blijkt uit het eerder aangehaalde artikel in USA Today. Uit de Wall Street Journal blijkt dat Elie Wiesel en het Simon Wiesenthal Centrum zich hierover kwaad hadden gemaakt. Ze deden een beroep op Mitt Romney om de postume bekeringen af te wijzen. Die liet niets van zich horen. De mormoonse kerk weigerde vervolgens om antwoord te geven op vragen van journalisten over de bekering van Anne Frank. Opmerkelijk genoeg weigerde ook het Anne Frank Huis in Amsterdam ieder commentaar, zo blijkt uit de aangehaalde krantenartikelen.

Mormonen bekeren Anne Frank 3

Omdat ik me afvraag of dit wel een echt skeptisch onderwerp is (het gaat namelijk over zaken die op geen enkele wijze wetenschappelijk controleerbaar zijn) voel ik me niet bezwaard om degene die iets terug wil doen te verwijzen naar een wetenschappelijk volkomen onverantwoorde website waar je overleden mormonen kunt bekeren tot de homoseksualiteit: klik daarvoor hier. En om elk misverstand te voorkomen: ik weet heel goed dat mensen niet tot homoseksualiteit kunnen worden bekeerd. Maar grappig is het wel.

 

Steun Kloptdatwel

Mormonen bekeren Anne Frank 4Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.