Het is een beetje oud nieuws, maar daarom niet minder interessant. Anton Teuben heeft aangekondigd dat hij met zijn nieuwe politieke partij SOPN (Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland) aanstaande september tientallen zetels in de Tweede Kamer gaat veroveren. Wij kennen Anton Teuben als de oprichter/inspirator van de recentelijk in tweeën gesplitste Niburu-beweging (niburu.nl en niburu.co). Voor september zal SOPN toch een aantal zaken op orde moeten krijgen. Want op het internet is SOPN ook in tweeën gesplitst (sopn.net en sopn.eu). Wil de echte SOPN s.v.p. opstaan? 

Anton Teuben (Niburu) in de politiek 1

Afbeelding afkomstig van de website van SOPN

De kersverse SOPN wil de strijd gaan winnen met innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke problemen. Voorbeelden zijn te vinden in het SOPN-manifest:

  • Onderwijs en Wetenschap: gebaseerd op universele kennis waarin individualiteit en talent centraal staan.
  • Energie: vrije energie voor de dagelijkse levensbehoeften door benutting van de overal aanwezige elektromagnetische velden.
  • Gezondheid(szorg): gericht op het zelfherstellend vermogen van geest en lichaam.

Op de website van RTV Utrecht geeft Anton Teuben hierop op 24 april een toelichting met zijn gebruikelijke mix van ongefundeerde claims en complotdenken:

‘SOPN richt zich volgens oprichter en ufoloog Anton Teuben (62) op het toegankelijk maken van ‘vrije energie’ voor iedereen. ‘Alle stroom kan gratis zijn door het aanwenden van nulpuntenergie. De techniek daarvoor bestaat al, maar wordt geboycot door oliemaatschappijen en gasbedrijven’ … ‘Het gebruiken van nieuwe technieken is voor iedereen beter qua gezondheid en economie.’ 

Ook op de website van de omroep PowNed vertelt hij op 25 april over zijn complottheorieën:

‘Volgens Teuben krijgt de gewone man bewust geen informatie over de nieuwste inzichten en technieken die grote bedrijven en overheden wel hebben. Zo worden mensen ‘dom gehouden’ als het gaat om zaken als ufo’s en buitenaardse bezoekers, massale bijensterfte, stralingsgevaar en grootscheepse complotten in de voedingsmiddelenindustrie’.

Anton Teuben (Niburu) in de politiek 2

Anton Teuben vertelt over de SOPN (bron: digitalehofstad.wordpress.com).

Het is dan ook niet vreemd dat de jonge partij op één van de twee versies van haar website vertelt te worden gedwarsboomd. Zo bericht men over een moedwillige aanval van hackers. Die zijn vermoedelijk afkomstig van het andere deel van de gespleten Niburu/SOPN beweging:

‘De hackers hebben op de SOPN-site eerst een door ons geplaatst en waarheidsgetrouw artikel verwijderd. Vervolgens hebben deze mensen, zonder onze toestemming, een artikel geplaatst dat afkomstig is van de huidige site niburu.nl en waarin een onjuiste en gekleurde weergave wordt gegeven van de huidige ontwikkelingen bij Niburu’.

De jonge partij lijkt dus vooral van binnenuit te worden bedreigd. Binnen SOPN rommelt het. De website grenswetenschap.nl (die net als Anton welwillend staat ten opzichte van buitengewone claims) ziet een patroon: waar Anton Teuben komt, ontstaat ruzie. De recente splijting van Niburu is volgens de grenswetenschappers een voorbeeld.

Maar ook de SOPN is recentelijk gespleten: op de website sopn.net wordt verteld dat Janneke Tops, de kersverse voorzitter van SOPN, afscheid moest nemen omdat is gebleken ‘dat er over een aantal belangrijke uitgangspunten te grote verschillen bestaan tussen Janneke en de meeste overige bestuursleden’. In eerdere berichten konden we lezen dat Anton Teuben weg was gestuurd bij SOPN (‘Het bestuur van SOPN heeft vrijdag 23 maart besloten om de samenwerking met Anton Teuben op te zeggen, vanwege een vertrouwensbreuk’). Janneke Tops was toen juist een van de mensen die de verantwoordelijkheid naar zich toe had getrokken. Niet voor lang dus.

Maar op de website www.sopn.eu presenteert Anton Teuben zich nadrukkelijk als spreekbuis van de SOPN. Ook trad Anton de afgelopen weken op in de media namens de nieuwe partij.

Het voorspelt volgens mij niet veel goeds voor de nieuwe politieke beweging.

Steun Kloptdatwel

Anton Teuben (Niburu) in de politiek 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.