• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kloptdatwel?

  • Home
  • Onderwerpen
    • (Bij)Geloof
    • Columns
    • Complottheorieën
    • Factchecking
    • Gezondheid
    • Hoax
    • Humor
    • K-d-Weetjes
    • New Age
    • Paranormaal
    • Pseudowetenschap
    • Reclame Code Commissie
    • Skepticisme
    • Skeptics in the Pub
    • Skeptische TV
    • UFO
    • Wetenschap
    • Overig
  • Skeptisch Chatten
  • Werkstuk?
  • Contact
  • Over Kloptdatwel.nl
    • Activiteiten agenda
    • Colofon – (copyright info)
    • Gedragsregels van Kloptdatwel
    • Kloptdatwel in de media
    • Interessante Links
    • Over het Bol.com Partnerprogramma en andere affiliate programma’s.
    • Social media & Twitter
    • Nieuwsbrief
    • Privacybeleid
    • Skeptisch Chatten
      • Skeptisch Chatten (archief 1)
      • Skeptisch Chatten (archief 2)
      • Skeptisch Chatten (archief 3)
      • Skeptisch Chatten (archief 4)
You are here: Home / Wetenschap / Nu ook al hufterig door biologisch voedsel?

Nu ook al hufterig door biologisch voedsel?

7 June 2012 by Pepijn van Erp 7 Comments

Werden we vorig jaar nog verrast door  de ontdekking dat ‘de vleeseter egoïstischer en minder sociaal is dan mensen die geen vlees eten’, nu is opeens het geitenwollensokken-type dat biologisch voedsel eet de kwaaie pier: “Does organic food turn people into jerks?“ Dat ‘vleeshufteronderzoek’ van Diederik Stapel, Roos Vonk en Marc Zeelenberg bleek helemaal niet uitgevoerd en de getalletjes die leidden tot de voorbarige conclusie verzonnen door Stapel. Maar het onderzoek van Kendall J. Eskine waaruit de kwalijke implicaties van ‘organic food’ zouden blijken, is geaccepteerd voor publicatie in Social Psychological and Personality Science onder de titel “Wholesome Foods and Wholesome Morals? Organic Foods Reduce Prosocial Behavior and Harshen Moral Judgments“. Moeten we dat nu serieus nemen of is dit het zoveelste onderzoekje uit de Sociaal Psychologie dat alleen maar leuke krantenkoppen oplevert? 

Nu ook al hufterig door biologisch voedsel? 1
Het ziet er zo vredig uit, maar ondertussen …

Wat het onderzoek zou aantonen, kunnen we het beste laten vertellen door de onderzoeker zelf,  Dr. Kendall J. Eskine, assistant professor aan Loyola University in New Orleans (bron):

There’s a line of research showing that when people can pat themselves on the back for their moral behavior, they can become self-righteous.

en

There’s something about being exposed to organic food that made them feel better about themselves. And that made them kind of jerks a little bit, I guess.

Wat deden ze dan in het onderzoek om mensen ‘bloot te stellen’ aan biologisch voedsel? Ze lieten ze plaatjes zien en dan werd er gekeken hoe ze een aantal morele problemen beoordeelden. De groep die alleen plaatjes te zien kreeg van organic food velde iets hardere morele oordelen over situaties als “een man eet zijn dode hond op” of “een student steelt een bibliotheekboek”. Daarbij bleken ze na dit testje ook nog eens minder bereid vrijwillig tijd te besteden aan een ander onderzoekje.

De opzet lijkt sterk op aantal testjes uit het ‘vleeshufteronderzoek’ dat nooit is uitgevoerd. Ook hier werden mensen een bepaald beeld ingeprent en dan gekeken of er verschil is in gedrag of keuzes die gemaakt moeten worden. Hieronder een aantal van de plaatjes die gebruikt werden als ‘typical organic‘, ‘typical comfort food‘ en ‘neither comfort nor organic food‘:

Nu ook al hufterig door biologisch voedsel? 2
Per categorie één plaatje waaraan de proefpersonen werden blootgesteld

Test je hier nu wel echt een verschil tussen mensen die zijn blootgesteld aan ‘biologisch voedsel’, ‘comfort food’ en ‘neutraal voedsel’? Je zou net zo goed kunnen zeggen: ‘plaatjes met een labeltje’, ‘plaatjes van ongezond eten’ en ‘plaatjes van saai eten’ en waar is dan het ‘biologische’ gebleven? De plaatjes uit de categorie ‘organic‘ waren van groente en fruit, die van het neutrale voedsel van havermout, rijst, bonen en mosterd. Die laatste producten kunnen natuurlijk ook best als biologisch gezien worden als er niet expliciet bijstaat dat het dat niet is.
Het doet mij dus sterk denken aan het probleem dat ik aanstipte in mij bespreking van dat ‘vleeshufteronderzoek’ in Pas op: abstraheren is weglaten! Daar ging men in de opzet ervan uit dat een bepaalde keuze uit drie verschillende menu’s impliceert dat een proefpersoon kiest uit ‘vlees’, vegetarisch’ of ‘vis’, terwijl je het net zo goed kon uitleggen als een keuze voor ‘champignons’, ‘roomsaus’ of ‘sesamkorstje’ (of erger “bovenste plaatje’, ‘middelste plaatje’ en ‘onderste plaatje’).
In dit onderzoek hadden ze een andere groep proefpersonen gebruikt om aan de plaatjes te komen die het beste de drie verschillende categoriëen voedsel zouden representeren. Maar het lijkt me nogal evident dat er een verschil is tussen  plaatjes goed kunnen indelen op voorgehouden categorieën en door blootstelling aan die plaatjes inderdaad met die categorieën ingeprent worden. Om echt te onderzoeken of het ‘biologische’ aspect van het voedsel er toe doet, moet je dat toch anders doen, lijkt me. Een volgende set plaatjes lijkt me dan veel logischer:

Nu ook al hufterig door biologisch voedsel? 3

 

Ergens hoopte ik dat het hele onderzoek een parodie was op het onderzoek van Stapel, Vonk & Zeelenberg, iets als “effe een Sokalletje doen“. Maar gezien het eerdere onderzoek van Eskine, moeten we aannemen dat het allemaal bloedserieus bedoeld is. Ik vind het allemaal wel weer erg dun en slecht doordacht. En dan heb ik het niet eens over de minimale aantallen in de groepen (20)  en het gebruik van die Likert-scales (7-punts schalen), waarvan ik het ook maar uiterst bedenkelijk vind dat die bij deze lage aantallen met standaard statistische toetsen worden gebruikt, zonder dat er enigszins aannemelijk gemaakt wordt dat dat zou kunnen.

Steun Kloptdatwel

Nu ook al hufterig door biologisch voedsel? 4Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.

« Previous Entry
SBS6: 1 miljoen voor een wonder!
Next Entry »
Kassa over vergoeding van alternatieve behandelmethoden

Filed Under: Wetenschap Tagged With: biologisch, roos vonk, sociaal psychologie

Reader Interactions

Comments

  1. Constantia Oomen says

    7 June 2012 at 07:38

    Hier in Amerika is dat USDA organic symbool zeer current.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/USDA_organic_seal.svg/500px-USDA_organic_seal.svg.png
    Het onderzoek klinkt trouwens flinterdun. Alle winkels en macro’s hebben vele producten met dat keurmerk, zoals de grote knapen als Costco (http://en.wikipedia.org/wiki/Costco ). USDA organic is hier heel normaal. Ik krijg de indruk: veel normaler dan het EKO keurmerk in Nederland (http://nl.wikipedia.org/wiki/EKO-keurmerk). Zou iedereen misschien een hufter zijn? Ik denk dat het ‘hufterige aspect’ Nederlanders meer kan boeien dan Amerikanen. Die kopen wat ze kunnen krijgen en vinden het eenvoudig beter als er “USDA organic” op staat. Het staat in het algemeen voor iets beters. Is althans mijn ervaring hier. Over jouw voorgestelde appel keuze plaatje. ❦ Bij die derde ga ik heel rare dingen denken, zoals: nucleair besmet of iets anders engs. Tussen 1 en 2 ervaar ik niet zoveel verschil, hoewel dat er wel zal zijn.

    Log in to Reply
  2. Tristan_Noelmans says

    7 June 2012 at 08:59

    Raar toch hoe mensen kunnen verschillen: voor mij zou de keuze van de drie appels eerder op het laatste plaatje vallen. Voor mij primeert smaak: als het bio is, ok, als het niet bio is, even goed. Maar ik zal er nooit expliciet naar kijken.

    Ik moet zelfs zeggen dat ik mij er ergens zelfs aan erger dat het expliciet als bio gelabeld moet worden om klanten te overtuigen. Alsof bio altijd beter zou zijn. Idem trouwens voor het vlees. Veel schaaps/lamsvlees in België wordt halal geslacht. Sommige mensen doen daar moeilijk over omdat ze dat persé willen weten, terwijl het voor mij gewoon een kwestie van smaak is. En een schaap dat halal geslacht is of een dat gewoon geslacht is, proeft voor mij hetzelfde.

    Ik denk dat dit waarschijnlijk ook het opzet gaat geweest zijn van deze onderzoeker. Hij ergert zich aan mensen die beweren dat ze het verschil tussen bio en niet bio kunnen proeven (grappig filmpje van Penn en Teller: http://www.youtube.com/watch?v=8Zqe4ZV9LDs) en lopen er hoog mee op dat ze bio kopen etc. Menen die geen bio (kunnen/willen) kopen ervaren dat dan als “hufterig”.

    Log in to Reply
  3. Jeroen Lugtigheid says

    7 June 2012 at 09:50

     Mij doet dit vooral denken aan het onderzoek van Nina Mazar and Chen-Bo Zhong van de Universiteit van Toronto. Die concludeerden ook dat milieubewuste mensen asocialer waren geloof ik.

    http://www.rotman.utoronto.ca/facbios/file/MazarZhong_PS_GreenProducts.pdf

    Log in to Reply
    • Pepijn van Erp says

      7 June 2012 at 10:34

      Eskine noemt dat onderzoek ook in de Discussion: 

      In a similar vein, Mazar and Zhong (2010) provide evidence for such a view. In particular, they found that participants were more likely to cheat and steal after purchasing ‘‘green’’ rather than conventional products. Since green  and organic products share many commonalities, it seems likely that environmentally friendly products can actually affect the salience of one’s moral identity and induce moral licensing.

      Ik heb even naar het gepubliceerde onderzoek gekeken (http://pss.sagepub.com/content/21/4/494.short)  en het is weer van hetzelfde laken een pak. Je mag weer kiezen tussen “green” en gewoon voedsel en dat zouden zogenaamd gelijkwaardige keuzes moeten zijn. Maar bij de chips bijvoorbeeld, staan in de groene winkel “organic Kettle chips” en in de conventionele winkel Pringles. En “Stonefield Farm – organic yoghurt” tegenover “Danone Danissimo YoghurtEnergizer” (klinkt heel vies). Nou ja, hoe zo vergelijkbaar?

      Log in to Reply
  4. Sander van Zijl says

    13 June 2012 at 15:27

    het onderzoek is inderdaad vaag, waarom niet gewoon vragen of iemand wel of niet organische voedsel eet?

    Maar het effect daarentegen is al wel langer bekend. mensen die zichzelf als moreel beter zien gedragen zich hufteriger naar mensen die in hun ogen daar niet aan voldoen. dit leidt zelfs tot moordpartijen zoals die op pim fortijn.
    als je het hebben van idealen die je hoogstaand vindt ook meetelt dan kun je ook de islamitische martelaren/moordenaren tot deze groep rekenen. en zo verder.

    dit komt echter niet door het eten van organische voedsel!!!!!!!!! en voor de zekerheid:!!!!!!!!
    dit is een gevolg van je aangevallen voelen op jouw denkbeelden en het hebben van zwart/wit denkbeelden. je zult zien dat dit type mensen op meer vlakken een probleem hebben met relativeren of het zien van voor en tegen punten.

    in het klein kom je dit tegen bij collectes voor het goede doel. er zijn weinig mensen die bij het passeren van 2 collecteurs ook 2 keer de portomonnee trekken. ze hebben immers al gegeven aan dat andere goede doel, dus ze zijn al goed bezig.

    samenvattend: het gaat niet om het effect na het eten van biologisch voedsel, het gaat om de intentie waarom je dit doet, je wilt iets bereiken met het eten van biologisch voedsel. dat je vervolgens iets moreel hoogstaands bereikt hebt leidt tot het hufterige gedrag. je kunt me vol stoppen met 20 biologische appelvlaaien, ik zal er niet hufteriger door worden.

    Log in to Reply
  5. Adrian vanHarrick says

    13 December 2013 at 22:56

    Het was een onderzoek dat de reaktie op de vervelendheid van het onderzoek in verschillende gradaties liet zien, alsook de reaktie op de mate van stompzinnigheid van de onderzoekers, terwijl die laatsten er niet ter zake doende opinies over een vooraf bedacht onderwerp (bio voeding) op projekteerden… ofzo?… misschien is het slechte voer de onderzoekers toch naar de hersens gestegen… en wordt in dit alles eigenlijk iets heel anders zichtbaar… dat de onderzoekers aan waangedachten zijn gaan lijden, die echter door hun kwakkelende ratio’s toch nog tot een publicatie kunnen worden omgevormd… of/en zo… 🙂

    Log in to Reply

Trackbacks

  1. nails says:
    5 April 2023 at 22:50

    nails

    Nu ook al hufterig door biologisch voedsel? – Kloptdatwel?

    Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Primary Sidebar

Steun ons via:
Een aankoopbol.com Partner (meer info)
Of een donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Skeptic RSS feed

  • Skepsis
  • Error
  • SBM
James Randi test wichelroedelopers in Australië
11 June 2025 - SkepsisSiteBeheerder
James Randi test wichelroedelopers in Australië

In 1980 bezocht James Randi Australië op uitnodiging van Dick Smith om daar een test uit te voeren met wichelroedelopers.Lees meer James Randi test wichelroedelopers in Australië › [...]

Polarisatie juist goed voor democratie?
5 June 2025 - Ward van Beek
Polarisatie juist goed voor democratie?

.Soms lijkt het wel alsof we elkaar de hele dag de tent uit vechten. Op social media, bij verjaardagsfeestjes en in talkshows zijn we het oneens over vaccins, over Gaza, over vrouwenrechten. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Sociaal…Lees meer Polarisatie juist goed voor democratie? › [...]

Ype & Ionica zijn Skeptisch
5 June 2025 - Ward van Beek
Ype & Ionica zijn Skeptisch

Zier hier de hele strip!  [...]

RSS Error: A feed could not be found at `https://skepp.be/feed`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

Dr. Jay Bhattacharya Tried to Summon a Social Media Mob to Bully and Silence a Dissident Scientist, but the Mob Had Other Ideas
28 June 2025 - Jonathan Howard

The mob doesn't trust the medical establishment, and today Dr. Bhattacharya is the medical establishment. The post Dr. Jay Bhattacharya Tried to Summon a Social Media Mob to Bully and Silence a Dissident Scientist, but the Mob Had Other Ideas first appeared on Science-Based Medicine. [...]

As Trust in our Medical Establishment Justifiably Collapses, They Are Making Cheerful Propaganda Podcasts From Their Safe Spaces
27 June 2025 - Jonathan Howard

Some of us believe in civil debate and discussion, even though Drs. Vinay Prasad, Marty Makary, and Jay Bhattacharya do not. The post As Trust in our Medical Establishment Justifiably Collapses, They Are Making Cheerful Propaganda Podcasts From Their Safe Spaces first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Oregano Snake Oil
25 June 2025 - Steven Novella

Oregano oil is being marketed with a variety of health claims, including as a treatment for various infections, inflammatory disorders, and skin conditions. This TikTok video by an “Ayervedic specialist” is typical of the claims made for this product. The claims suffer all the usual problems of the supplement industry, which we can go through them in some detail. But here is […] The post Oregano Snake Oil first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Recente reacties

  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (24-2025)Benieuwd naar het resultaat. Vaak is de klokkeluider de kwaaie pier.
  • Renate1 on De linke weekendbijlage (24-2025)@ Hans Hier hebben we 2 psychologen die kennelijk vinden dat Trump psychisch gestoord is. https://www.youtube.com/watch?v=Ga3Ft15_-tA
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (24-2025)Ik weet het @ Renate. Maar er zal toch wel een Democraat zijn te vinden die proleet T. zo haat
  • Renate1 on De linke weekendbijlage (24-2025)@ Hans Ik denk dat psychologen en psychiaters vinden dat ze geen oordeel mogen uitspreken over mensen die ze niet
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (24-2025)Ik bedoelde psychiaters en psychologen. Zo moeilijk is een beoordeling toch niet, ook niet als je Trump niet zelf onder

Archief Kloptdatwel.nl

Copyright © 2025 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in