Een experiment van de Université libre de Bruxelles (ULB) concludeert dat gsm-straling mieren ontregelt. Wat slecht is voor mieren, is ook slecht voor mensen denkt ULB-onderzoekster Marie-Claire Cammaerts. Luc Verschaeve van de Universiteit van Antwerpen is het niet eens met de conclusies van Cammaerts. De wetenschap staat aan zijn zijde.
De Belgische krant De Standaard berichtte op 12 juli 2012 onder een sappige kop ‘Experiment met gsm straling dodelijk voor mieren’ over een onderzoek van de Université libre de Bruxelles (ULB). Een diergedrag-expert van de ULB had vastgesteld dat telefoonstraling de reukzin van de mieren aantasten:
‘In hun experiment stelden onderzoekers mieren bloot aan gsm-stralen. Wanneer de mieren voedsel zochten, vonden ze de weg naar hun nest niet meer. Dat zou te wijten zijn aan een slechtere reukzin, aldus de onderzoekers. De mieren stierven uiteindelijk. Een tweede groep mieren, die niet aan de straling werd blootgesteld, gedroeg zich normaal. “Met de gsm bellen is dus gevaarlijk”, concludeert Cammaerts’.
Onderzoeker Luc Verschaeve is het hier niet mee eens:
‘Deze studie levert daarvoor helemaal geen bewijzen, zegt Luc Verschaeve, medewerker bij het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid. “Een studie over mieren zegt niets over mensen”. Verschaeve twijfelt ook aan het experiment van Cammaerts. Hij heeft de beschrijving van het experiment daarom door een ingenieur laten nakijken. Verschaeve: “Een van de opmerkingen die de ingenieur had, ging over de manier waarop de mieren aan de straling worden blootgesteld. Om de straling op te wekken, gebruik je een golvengenerator. Die is altijd gekoppeld aan een ventilator. De mieren zijn dus niet enkel blootgesteld aan straling, maar ook aan het lawaai van de ventilator en aan de wind. Ik zeg niet dat de mieren zich door het lawaai of de wind anders gedroegen. Maar het is niet uitgesloten”. Wat gsm-straling met insecten doet, hebben eerder ook andere onderzoekers proberen na te gaan, vertelt Verschaeve. ‘En zij vonden niets’.
Verschaeve wijst terecht op ‘publicatie-bias’: heel veel onderzoeken tonen aan dat gsm-straling niet schadelijk is. Die onderzoeken halen de pers niet. Maar een opvallend onderzoeksresultaat haalt de kranten juist wel. Zo kan makkelijk een vertekend beeld ontstaan over de werkelijke gevaren van telefoonstraling. Inderdaad werd het bericht van Cammaerts door allerlei media over de hele wereld opgepikt. Zie bijvoorbeeld dit bericht op een Spaanstalige nieuwssite of dit bericht van de Franstalige Belgische omroep RTL. En ook Nederlandse sites namen het bericht over, zoals b.v. grenswetenschap en nujij. En natuurlijk de Belgische krant De Standaard die alarm sloeg met ‘Experiment met gsm-straling dodelijk voor mieren’.
Zoals Pepijn van Erp op 24 februari 2012 schreef op Kloptdatwel, is er veel onderzoek gedaan naar mogelijke schade door telefoonstraling. Die vonden geen aanwijzingen voor een schadelijk effect van mobieltjes:
‘Op Skepdic.com staat een aardig overzichtsartikel dat gaat over de mogelijke risico’s van electromagnetic fields (EMF) en Dirk Koppenaal schreef er in Skepter een uitgebreid artikel over: “Bang voor GSM-straling“. Samenvattend: die veronderstelde risico’s moeten laag ingeschat worden, alleen al vanwege het feit dat de straling waar het hier om gaat niet voldoende energie levert om chemische verbindingen te verbreken’.
Gezien de merkwaardige en onverwachte uitkomst van het onderzoek van de Brusselse onderzoekster is er volgens mij alle reden om het mieren-experiment snel te herhalen. De skepticus kan thuis aan de slag nu de mieren actief zijn in iedere achtertuin (en in menige keuken een ongewenste gast zijn). Je kunt in deze omstandigheden zelf makkelijk onderzoeken wat effectiever is: een oude gsm of een mierenlokdoosje. Bij Kloptdatwel besteden we graag aandacht aan de resultaten van een goed opgezet onderzoek!
Met dank aan Agnes Tieben.
agnestieben says
Die ventilator is misschien niet eens zo’n gek idee.
Als je ineens wordt overvallen door een mierenplaag en geen lokdozen in huis hebt zou ik toch gaan voor de ventilator in plaats van voor de gsm.
Ragnar764 says
Als je het mier(millieu)vriendelijk wil aanpakken, kun je op plekken waar je last van deze insekten hebt ook stuivers neerleggen.
Dat werkt ook zeer efficient en kost ook geen stroom.
Guest says
Koffieprut werkt ook.
Ragnar764 says
Er zijn zoveel millieuvriendelijke manieren om mieren te bestrijden, ik begrijp dan ook niet waarom er in bovenstaand artikel nu weer een mierenlokdoos aangeraden wordt.
Ja, ik snap het natuurlijk wel, even het bewijs proberen te leveren dat de GSM even effectief werkt als de mierenlokdoos, ;-), ongelofelijk dat het onderzoek van Mw Cammaerts zo snel een eigen leven is gaan leiden.
agnestieben says
Bedankt voor de tip, ik had het al eerder gehoord dat mieren op de een of andere manier niet van koper houden.Vermoed wordt dat het komt door de geur. Als hun eigen geurspoor wordt verstoord door een andere sterke geur, raken mieren in verwarring en verdwalen ze. Naast koper zouden mieren daarom ook een grote afkeer hebben voor de geur van peper, knoflook en uien. Of het dan wel diervriendelijker is als een ventilator, waarvan ook vermoed wordt dat ze er hun geurspoor door kwijt raken, betwijfel ik.
Ragnar764 says
Tja, hoe ver moet je gaan met diervriendelijk t.a.v. mieren, ;-), met kokend water zou ik het in ieder geval beslist niet doen.
Jan Willem Nienhuys says
Ik moet zeggen dat ik er niets van snap. De gsm-golven zijn in combinatie met een ventilator? Zit er dan een ventilator in mobiele telefoons of bij zenders op gsm-masten? En waarom staat er niets over de frequentie of de intensiteit (veldsterkte, wattage, afstand tot zender) bij? In ‘grenswetenschap’ wordt zelfs bericht dat bepaalde eencelligen doodgaan (?) omdat hun celmembraan wordt aangetast.
Guest says
Fijn dat jij het ook niet snapt, maar heb je hier wat aan?:
http://www.teslabel.be/antennes/255-etudes-a-lulb-effets-nocifs-des-ondes-gsm-mis-en-evidence-sur-des-fourmis-et-des-protozoaires
Bron:
http://www.beperkdestraling.org/index.php?option=com_content&view=article&id=570:studie-toont-schadelijk-effect-van-gsm-stralen-op-mieren-en-eencelligen&catid=43:nieuws-algemeen
regenworm says
Dat ze alltijd ervan uitgaan dat de cellen (celmembranen) worden aangetast heeft misschien ook te maken dat er in sommige talen de mobieltjes cel-telefoon worden genoemd. B.v. cellphone (Engels), teléfono celular (Spaans). Als deze toestellen al zo heten moeten ze wel iets met de cellen doen (-;).
Ik heb het eigenlijk nooit gesnapt waarom ze precies zo worden genoemd? Als je een mobieltje hebt, heb je toch juist géén telefooncel meer nodig.
Jan Willem Nienhuys says
Een cellphone heet zo omdat het hele gebied is opgedeeld in ‘cellen’ elk met een eigen zender. In de praktijk kun je met je gsm contact maken met meerdere zenders en dan wordt degene gekozen die het sterkste signaal heeft en die bovendien niet vol bezet is. Als je je dan daarvandaan verwijdert wordt het gesprek op een gegeven ogenblik overgenomen door een andere antenne – dan kom je in een andere ‘cel’.
Dennis says
Cellphone komt van cellular phone..
Achtergrond over de naam: http://electronics.howstuffworks.com/question582.htm
Ragnar764 says
Misschien is het schadelijk effect op de mens wat minder in die zin, dat het onze ijver en werkzucht wat meer indamt.
Op zich zou dat geen kwaad kunnen, want de wereld gaat uiteindelijk toch aan vlijt ten onder.
Voorlopig ga ik in ieder geval niet experimenteren met de mieren in mijn tuin maar laat ze lekker hun eigen ding doen.
DaSiIva says
Mieren maken gebruik van geurstoffen om de weg terug naar huis te vinden en om soortgenoten te herkennen.
Mieren “ruiken” met hun uiterst flexibele voelsprieten dus ik kan me zo voorstellen dat wind van grote invloed is op het gedrag van mieren.
regenworm says
Maar wind is een natuurlijk verschijnsel, verandert voortdurend van richting en sterkte. Ik denk dat mieren daar zouden tegenaan moeten kunnen. Natuurlijk een kwestie van hoeveelheid, als zo’n storm de hele mierenheuvel wegwaait …
DaSiIva says
Misschien ligt het aan de wind van de ventilator, die varieert niet en is constant?
Mopje says
“Om de straling op te wekken, gebruik je een golvengenerator. Die is altijd gekoppeld aan een ventilator.”
Het kan best zijn dat deze ingenieur denkt dat deze alle worden gekoeld met een ventilator. Misschien denkt hij dat ook van alle computers. En misschien moet hij een bedenken waarvoor de antenne uitgang is en kijken hoeveel verlies hij wil nemen met een kabeltje zodat de mieren uit de wind staan.
Raar verhaal, doet het al goed op google.
Dennis says
Heeft Verschaeve ook een ventilator in zijn mobiele telefoon zitten? Ik bedoel, als voorbeeld van wat er mis kan gaan is het nuttig, zoiets kan het goed zijn. Maar erg overtuigend is zijn verhaal niet als een aanname zo hard gesteld wordt.
Ragnar764 says
Lijkt mij ook niet, het zal wel weer voornamelijk met profileringsdrang te maken hebben.
AAtsouPier says
Waar die generator van elektromagnetische straling met ventilator voor nodig was is mij volstrekt een raadsel (ik zou zeggen laat de mieren gewoon rond een gsm lopen), maar hier staat het abstract van het onderzoek in kwestie :
http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/15368378.2011.624661
Gijsbert01 says
“de angst voor techniek is omgekeerd evenredig aan het gebruiksgemak van techniek”. Wie controleert nog dagelijks zijn magnetron op ” vermoedelijk kankerverwekkende straling”? Lopen er nog mensen met een rode vlag voor een auto met benzinemotor? Nu zullen er wel weer mensen komen met het eeuwige ” asbest-argument” , niets ten nadele van de slachtoffers, maar voorlopige is er volgens mij nog geen aanwijzing dat die straling na al die jaren echt schadelijk is. Hier in rotterdam heeft een halve woonwijk geklaagd over hoofdpijn, uiteraard gebaseerd op metingen. Bij navraag bleek dat door vertraging bij een leverancier de umts-mast nog uit stond…… Drie weken te laat ging hij aan en bleven de metingen hetzelfde.
Bij een aflevering van de rijdende rechter had iemand ook een meetapparaat. De meting was in de middle of nowhere hoger dan in de tuin van die man, op 40 meter afstand van de mast.
Ragnar764 says
Gijsbert01: Wie controleert nog dagelijks zijn magnetron op ” vermoedelijk kankerverwekkende straling”?
Hoe had je dat dan dagelijks willen controleren, is het trouwens gevaarlijk om een magnetron te gebruiken, eigenlijk nooit bij stil gestaan, maar eens op zoek naar een betrouwbare informatiebronnen, als ik die kan vinden tenminste.
Gijsbert01 says
In de jaren 80 kon je vrij makkelijk stralingsmeters voor magnetrons kopen. Er werd beweerd dat magnetrons konden lekken dus je moest ze minimaal 1 keer per week testen. Vooral de verkopers en fabrikanten van de meters werden er beter van…..
Gijsbert01 says
En wat betreft het gevaar van magnetrons, zoek op “brainiac” en “microwaves”, hilarische voorbeelden van het gevaar van magnetrons…..
Ragnar764 says
Ik hoor wel eens vaker van dit soort geluiden, ander maar terug naar de oven en koekenpan. 😉
http://www.peuteren.nl/baby/gebruik_magnetron_gevaarlijk_gezondheid.php
Gijsbert01 says
Vergeet niet dat van (gas)fornuis ook levensgevaarlijke straling, de zogenaamde warmtestraling, komt. Zelfs kort contact van een lichaamsdeel met die straling kan brandwonden veroorzaken! Langdurig contact kan er zelfs voor zorgen dat iets gaat “koken”, waarbij zelfs celwanden kapotgaan. Maar daar hoor je dus nooit iemand over……..
Ragnar764 says
Nou bedankt hoor voor de waarschuwing.
Dan voortaan maar op een houtvuurtje in de tuin. 😉
bas25 says
een italiaanse rechter heeft geoordeeld dat het voldoende is aangetoond dat hersentumoren verband houden met mobiel bellen
http://rt.com/news/italy-phone-causes-tumor-840/
Pepijn van Erp says
Het zou een beetje raar zijn om het oordeel van een Italiaanse rechter leidend te laten zijn bij het beantwoorden van de vraag of dat oorzakelijke verband er is. In rechtzaken spelen vaak heel andere dingen mee, misschien had de verdedigende partij z’n zaakjes niet goed voor elkaar.