Kloptdatwel bestaat inmiddels meer dan twee jaar! Vorig jaar heb ik om dat te vieren wat meer inzicht gegeven in de bezoekersaantallen, plannen & ideeën en het leek me leuk om dit te herhalen. Als eerste de aantallen. Om makkelijk te kunnen vergelijken heb ik ook van de voorgaande periode een schermafbeelding gemaakt. Omdat een Kloptdatwel-jaar eigenlijk van oktober tot oktober loopt heb ik voor het tweede jaar een selectie gemaakt tot 30 september 2012. Kijk je even mee?

Kloptdatwel over Kloptdatwel 2011 - 2012 + nieuwe regels 1

Het 1e Kloptdatwel jaar, 5 okt 2010 tm 3 oktober 2011.

Bezoekersaantallen

Voor het eerste jaar heb ik de opmerkingen niet opnieuw toegevoegd, daarvoor moet je even naar dat artikel kijken. Wat duidelijk moge zijn is dat het aantal unieke bezoekers (de meest eerlijke maat) ruimschoots verdubbeld is. We gingen van 45.047 unieke bezoekers in 2010-2011 naar 92.558* mensen die Kloptdatwel in het afgelopen jaar bezochten! Er werden gemiddeld iets minder pagina’s per bezoek bekeken (2,19 t.o.v. 2,35 vorig jaar) maar men bleef wel ietsje langer (ongeveer 3 seconden) op die pagina’s hangen. *Gezien de korte periode waarin geen statistieken werden geregistreerd is dit aantal vermoedelijk iets hoger.

Kloptdatwel over Kloptdatwel 2011 - 2012 + nieuwe regels 2

Het 2e Kloptdatwel jaar, 4 okt 2011 tm 30 september 2012.

Toch is dat een wat scheve verhouding, in 2010 zijn we immers opgericht, dat we toen een laag aantal bezoekers hadden is logisch. Een betere vergelijkingsmethode is om te kijken hoeveel unieke bezoekers er ongeveer per dag waren vergeleken met vorig jaar. In het vorige artikel schreef ik dat het aantal toen 362 was. Als ik nu een vergelijkbare periode neem (rond 24 oktober kwam een artikel over Derek Ogilvie online wat voor een piek zorgde, ik ben een maand daarvoor terug gegaan, van 23 sept t/m 23 okt = 31 dagen) dan kom ik nu op 462 unieke bezoekers per dag uit, ongeveer 10.250 per maand.

Social Media

Op Twitter zijn we van 149 naar 380 volgers gegaan! Op Facebook hebben we inmiddels 207 likes (vorig jaar waren dat er nog maar 90).

Auteurs

We hebben het dus wat rustiger aan gedaan zoals we begin dit jaar al meldden. Dit jaar hebben we met 20 auteurs voor Kloptdatwel in totaal 257 artikelen geschreven, t.o.v. 17 auteurs en 376 artikelen vorig jaar. En daarvoor wil ik iedereen die heeft bijgedragen enorm bedanken!

Ik wil nog enkele auteurs speciaal bedanken:

  • Agnes Tieben die met 11 artikelen de topbijdrager is van dit jaar! Zij is onlangs bestuurslid van Skepsis geworden.
  • Pepijn van Erp die dit jaar 38 artikelen heeft geschreven, waarvan enkelen voor (relatief) zeer veel aandacht hebben gezorgd. Pepijn is dit jaar zelfs bestuurslid van Skepsis én redactielid van Kloptdatwel geworden!
  • Jan Willem Nienhuys die dit jaar ook 6 bijdragen voor ons heeft geschreven maar vooral vanwege zijn onvermoeibare correctiewerk op het gebied van spelling en grammatica.
  • Cees Renckens die sinds dit jaar columns voor ons schrijft die niet onbesproken blijven. Een van zijn columns is recordhouder van het artikel dat het meeste aantal reacties opriep. Sterker nog, het ontspoorde volledig en na bijna 1500 reacties hebben we de mogelijkheid om daarop te reageren maar stilgelegd

Nieuwe regels

Dat laatste is een mooi bruggetje naar moderatie van de discussies. Omdat het afgelopen jaar in elk geval één discussie zo erg is ontspoord dat we hem hebben stilgelegd, tientallen offtopic zijn gegaan of met ad hominem werd geargumenteerd hebben we (de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen: op veler verzoek) een aantal regels opgesteld:

Ze zullen binnenkort ‘officieel’ online gezet worden en een eigen pagina krijgen waarnaar verwezen kan worden.

———————————————————————————————————
De redactie van Klopdatwel hecht grote waarde aan de mogelijkheid om te reageren op de geplaatste berichten. Om de discussie voor iedereen interessant te houden en om de discussie op een normale manier te laten verlopen, modereren wij de discussie. Dat doen wij het liefst zo beperkt mogelijk, maar soms moet er helaas toch ingegrepen worden.
Voor moderatie hanteren we een aantal uitgangspunten:
* racistisch en seksistisch taalgebruik zijn in dagelijks verkeer niet in de haak en dus ook niet op Kloptdatwel;
* in principe mogen alle standpunten of meningen, zolang ze niet in strijd zijn met de wet, geuit worden. De redactie vindt het juist de moeite waard om in discussie te kunnen treden met bezoekers die een heel andere mening er op na houden dan de doorsnee skepticus;
* persoonlijke aanvallen worden niet getolereerd. Dit is echter wat anders dan een uitgesproken (en onderbouwd) oordeel over iemands ideeën of handelingen;
* andere reageerders kunnen worden aangesproken op hun standpunten, maar het moet niet in getreiter ontaarden. Iemand die zich aangesproken voelt, hoeft echter ook niet altijd te reageren;
* herhaling van standpunten die niet onderbouwd worden, ook al is daar eerder om gevraagd, kunnen worden verwijderd;
* een discussie wordt bij voorkeur bij het artikel uitgevochten waar die gestart is. Het komt natuurlijk voor dat nieuwe artikelen voortborduren op eerder gepubliceerde artikelen. Maak dan bij het oppakken van die discussie duidelijk dat er eerder al een discussie is gevoerd (met verwijzing) en dat die bij het nieuwe artikel wordt voortgezet als dat niet meteen uit het artikel zelf blijkt;
* reacties die teveel ‘in-crowd’ zijn, kunnen worden verwijderd of aangepast. Denk bij het leveren van commentaar op een artikel eraan dat andere bezoekers nieuw kunnen zijn op Kloptdatwel en langlopende discussies tussen vaste gasten niet hoeven te kennen (zie ook vorige punt);
* reacties die ver afwijken van het onderwerp (die ‘off-topic’ zijn) kunnen worden verwijderd. Zeker bij de start van de discussie zal hier strenger op worden toegezien. Naarmate het aantal reacties oploopt bij een artikel is het vaak niet helemaal te voorkomen dat het ‘onderwerp van gesprek’ uitwaaiert;
* gezeur over de moderatie zelf kan ook worden verwijderd. Commentaar daarop kan worden gemeld bij de redactie via e-mail.
Praktisch gezien is het voor ons niet mogelijk om continu de reacties te volgen en te modereren. Heb je problemen met een reactie dan bestaat de mogelijkheid om het vlaggetje daarbij aan te klikken, dan krijgen de moderators een seintje. En anders is het ook mogelijk te mailen naar info@kloptdatwel.nl.

———————————————————————————————————

Merchandise

Vorig jaar schreven we over eventuele merchandise, dat is helaas niet echt van de grond gekomen. Wellicht dit jaar.

Bedankt

Last but not least wil ik de lezers van Kloptdatwel enorm bedanken! Ik hoop dat jullie beseffen dat jullie onze motivatie zijn! Ik hoop ook komend jaar op jullie steun en daar help ik natuurlijk graag bij. Want hoe zou je ons (nog) actiever kunnen steunen? Als eerste natuurlijk gewoon door de site te bezoeken, dat doet ons altijd goed. Like onze Facebook-pagina als je zelf Facebook gebruikt. Je blijft dan vanzelf op de hoogte omdat we daar een artikelen-feed naartoe pushen. Het liken van artikelen is dan ook nog gemakkelijker natuurlijk :). Ook op Twitter kan je ons volgen. En lees je een goed artikel, overweeg dan eens een retweet.

Bespreken we een boek dan zetten we daar bijna altijd een Bol.com linkje bij. Klik je daar op en bestel je vervolgens iets dan krijgen wij daar een klein bedrag van: kost je één klik en verder merk je er niets van :).

Wil je zelf eens een artikel schrijven schroom dan niet en klim in de pen! Info@kloptdatwel.nl staat absoluut voor je open.

Alvast bedankt!

 

Steun Kloptdatwel

Kloptdatwel over Kloptdatwel 2011 - 2012 + nieuwe regels 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.