Vandaag precies één jaar, één week en één dag geleden schreef ik het eerste artikel voor Kloptdatwel. Daarom vind ik het, na minimaal één blogartikel per dag, de meeste geschreven door Gert Jan van ‘t Land en mij, weleens tijd om iets te schrijven over het hoe en waarom van onze website, waar we inmiddels best een beetje trots op zijn geworden. We hopen dat al onze lezers en deelnemers aan discussies ook een beetje trots zijn. We vinden het heel belangrijk dat het blog een levendig platform is geworden met discussie en reacties. Want het zijn toch vooral de lezers en de reageerders die Kloptdatwel tot een succes hebben gemaakt!

“Kloptdatwel”, riep iemand tijdens een bijeenkomst van de Skepsiswerkgroep 1 van Utrecht. Iedereen vond het meteen een leuke naam. We waren inmiddels al een tijdje aan het spelen met het idee om als werkgroep een eigen website op te richten. We hadden wel vaker ideeën voor artikeltjes die niet geschikt waren voor Skepsis.nl, het Skepsisblog of de Skepter terwijl we wél het idee hadden dat er een doelgroep voor te vinden zou zijn. De diepgang en hoge kwaliteit van de genoemde media was voor ons ook niet altijd haalbaar en we hadden een site voor ogen die met kortere, ludiekere en wat luchtigere stukken zou kunnen prikkelen om de langere stukken van Skepsis/Skepter te lezen. Daarnaast zou het voor schrijvers misschien wel kunnen dienen als opstapje; klein beginnen en later groter ‘eindigen’ in de Skepter.

Ons doel zoals we het toen formuleerden:

Het doel is een skeptisch platform creëren waarbij oog is voor allerlei onderwerpen die in ‘het’ skeptische wereldje voorbij komen. Zowel nationaal als internationaal.  Regelmatig zal er voor meer informatie gelinkt worden naar de site van Skepsis.nl (of naar een andere gerelateerde site).

Dat is denk ik aardig gelukt.

Op Kloptdatwel.nl hebben we inmiddels ruim 380 blogartikelen gepubliceerd. Veel werk, maar ontzettend leuk om te doen. De meeste artikelen zijn geschreven door Gert Jan van ‘t Land en ondergetekende. Daarnaast hebben enkele enthousiaste werkgroepleden en ook enkele gastschrijvers zich ingezet om artikelen te schrijven, die samen meer dan 50 artikelen voor hun rekening hebben genomen. Kloptdatwel die-hards Agnes Tieben en Rosalinde van Wijck willen we met 17, respectievelijk 13 artikelen speciaal bedanken. Daarnaast willen we ook Jan Willem Nienhuys speciaal bedanken, hij houdt zich al bijna sinds het begin onvermoeibaar bezig met tekst- en soms stijlcorrectie. Gert Jan en ik verdelen een aantal werkzaamheden die je moet uitvoeren om van Kloptdatwel iets moois te maken, zoals bijvoorbeeld techniek, vormgeving, ons beleid t.a.v. reacties, PR en de redactie van stukken. Dat betekent regelmatig contact, vaak na de werkdag (en soms laat).

Aantal bezoekers
De belangrijkste succesfactor zijn natuurlijk niet de stukjes maar de bezoekers en de discussie. Het aantal bezoekers is opgelopen vanaf de start. De eerste maand sinds oprichting hadden we ongeveer 3 – 16 unieke bezoekers per dag. Na het Skepsis congres 2010 steeg het aantal snel en sindsdien is zijn de aantallen gestaag toegenomen. De afgelopen 30 dagen hadden we gemiddeld 362 unieke bezoekers per dag (ongeveer 7800 per maand).

Klik op de afbeelding voor uitgebreide statistieken. De pieken hadden over het algemeen duidelijke redenen, ik heb de belangrijkste in de afbeelding beschreven.

Kloptdatwel over Kloptdatwel 2010 - 2011 1

Verder hebben we inmiddels 149 volgers op Twitter en 90 mensen hebben ons op Facebook ‘ge-Like-d’.

De stukken leiden tot discussie en dat is voor alle bezoekers relevant en interessant. Dank voor alle reacties waarmee Kloptdatwel levend is en blijft.

Steun
Behalve op de Google Ads klikken en via onze link (rechts) bij Bol.com iets bestellen zijn er natuurlijk nog meer methoden om ons te steunen.

  • Blijf svp commentaren en discussiebijdragen leveren
  • Retweet onze artikelen
  • Like ons op Facebook
  • Vertel je familie/vrienden/kennissen/huisdieren over Kloptdatwel.nl

 

Kloptdatwel over Kloptdatwel 2010 - 2011 2

Een impressie, hij staat beter dan dat hij ligt 😉

Toekomst
We horen hier en daar geluiden dat men ons shirt zou willen aanschaffen. We zullen daar (en andere merchandise) eens over nadenken. Het zal er net iets anders uitzien dan de het shirt op de foto, want die is natuurlijk voorbehouden aan Skepsis werkgroepleden ;).

Maar er staat nog veel meer op onze wenslijst: een email nieuwsbrief, een nieuw comment systeem (mogelijk LiveFyre ipv Disqus), een  redesign van de site, en vooral meer auteurs om de werkdruk te spreiden.

Kloptdatwel staat altijd open voor gastschrijvers, dus mocht je een leuk artikel willen bijdragen in de stijl en gedachtegoed van Kloptdatwel/Skepsis, mail ons dan op info@kloptdatwel.nl!

Steun Kloptdatwel

Kloptdatwel over Kloptdatwel 2010 - 2011 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.