In de nieuwste Skepter staat een uitgebreid artikel over chiropraxie, geschreven door Dirk Koppenaal. Deze Skepter is (tijdelijk) gratis te downloaden van de Skepsis website en alleen al vanwege dit artikel meer dan de moeite waard. Na het lezen daarvan kun je misschien iets beter begrijpen waar de strapatsen vandaan komen die de Amerikaans chiropractor in het volgende reclamefilmpje toont.

Het is geen parodie, maar ook niet al te serieus bedoeld, natuurlijk. Met name het manipuleren van de nek is echter zeker niet zonder risico. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de laatste tijd nogal wat juridische akkefietjes met chiropractoren en hun belangenorganisaties. Dat gaat om misleidende reclameuitingen en titelmisbruik (in deze zaak was ook Skepsis betrokken). Deze procedures zijn tot nu toe in het voordeel van de kwakbestrijders uitgevallen.

skepter25-2coverCHIROPRAXIE 
Volgens chiropraxie ontstaan diverse aandoeningen door scheefstand van een ruggenwervel. Het terugduwen van de ontspoorde wervel zou geblokkeerde zenuwimpulsen herstellen en de patiënt genezen. De methode werd vanaf 1895 ontwikkeld door de Amerikaan Daniel David Palmer, die geen medische kennis bezat. Hij geloofde dat bijna alle ziektes worden veroorzaakt door ontwrichte wervels. Zijn zoon richtte zich met name op de bovenste twee nekwervels. Tegenwoordig beperken de meeste chiropractors zich hoofdzakelijk tot klachten van het bewegingsapparaat en de rug. Uit onderzoek bleek dat chiropraxie niet beduidend meer effect heeft dan een placebobehandeling. Men kan ook niet aantonen dat er werkelijk wervels worden rechtgezet. Met name manipulatie van de nekwervels kan zeer riskant zijn.

Download nu Skepter 25-2 als gratis pdf!

Steun Kloptdatwel

Chiropraxie in de Skepter 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.