Het apparaat leek verdacht veel op die nepdetectoren om bommen en drugs mee op te sporen waarover vorig jaar net de rechtszaken zijn afgehandeld. Skeptici waren dus meteen op hun qui vive. Shiha was na het relletje in the Guardian nog wel verschenen op het International Liver Congres in Amsterdam, maar daarna was het rustig gebleven omtrent zijn uitvinding. Tot dit weekend.
Op kloptdatwel heb ik vorig jaar geschreven over het gedoe in The Guardian, maar had dat hier nog niet opgevolgd met informatie die ik kreeg van een bezoeker aan dat congres in Amsterdam. Op mijn eigen website had ik er nog wel wat over geschreven en gisteren kwamen daar op eens duizenden bezoekers uit Egypte op af. Zodoende kwam ik achter de nieuwe ontwikkelingen en die voorspellen niet veel goeds.
Toen Shiha in april vorig jaar op het International Liver Congres in Amsterdam (EASL 2013) een e-Poster presenteerde, zag de C-FAST detector er opeens heel anders uit. Die had opeens veel meer weg van een barcodescanner:
Waarschijnlijk had dr. Shiha geen zin in lastige vragen van congresgangers die bij het zien van de wichelroede opeens herinnerd zouden kunnen worden aan de artikelen in The Guardian. Degene die voor mij de foto’s van de presentatie had gemaakt, trof hem ook nooit bij zijn e-Poster aan. Helemaal duidelijk welk apparaat nu gebruikt was om de opmerkelijk resultaten van hun onderzoek te bereiken, werd het niet. Maar gisteren ging ik natuurlijk weer op zoek naar nieuwe informatie en vond dat ze hun onderzoek hadden weten te publiceren: A Novel Method for Non-Invasive Diagnosis of Hepatitis C Virus Using Electromagnetic Signal Detection: A Multicenter International Study, Shiha et al. (International Journal of Medical, Pharmaceutical Science and Engineering Vol:7 No:12, 2013). Dit tijdschrift is van een uitgever die op Beall’s list voorkomt, een lijst met dubieuze open Access uitgevers. Niet zo vertrouwenwekkend dus.
In het artikel staat welke detector gebruikt werd: die met internationaal patentnummer PCT/EG2010/000044, dat hier in detail bekeken kan worden. Toch die wichelroede waarmee dr. Shiha op de foto stond in The Guardian en dus heeft hij op het congres in Amsterdam gewoon wetenschappelijke fraude gepleegd in mijn ogen. Maar hoe kunnen we die opmerkelijke resultaten dan verklaren? Ontzettend miskleunen met meer dan 1.600 proefpersonen lijkt ook wat sterk. Het artikel is uiterst summier over de gevolgde methode:
The study throughout its three phases was done blindly. Each time; the desired subjects were prepared as negative and positive for HCV proved by RT-PCR. Meanwhile, each subject was tested by C-FAST device and results were recorded as positive or negative by the operator who was unaware of the results of the PCR. Thereafter, the results of HCV-RNA by RT-PCR and the results of C-FAST device were sent for the statistical analyses to compare the two methods regarding sensitivity, specificity, and predictive values. Again, the statistician was external and unaware of the study purpose.
Het lijkt er echter niet op dat er serieus geblindeerd is. De proefpersonen voor de grootste test (in Egypte) werden bijvoorbeeld geselecteerd via onderzoeksinstituten en ziekenhuizen, deze waren vermoedelijk allemaal HCV-positief (HCV=Hepatitis C Virus). Als controle fungeerden 800 rekruten uit het leger. Waarschijnlijk wisten alle deelnemers hun HCV-status en konden die dus ook wel onbewust laten blijken aan de persoon met de wichelroede. Maar misschien is het nog makkelijker: de betrokken onderzoekers wisten waarschijnlijk ook wel dat de controle groep bestond uit rekruten en alle jonge mannen en vrouwen die je voor je krijgt en er een beetje gezond uitzien, zullen dan met grote waarschijnlijkheid in die groep vallen. In het artikel staat helaas geen leeftijdsverdeling van de proefpersonen, gesplitst naar HCV-positief en HCV-negatief om dit te kunnen checken.
Een YouTube-filmpje geeft een beeld van hoe dit gepresenteerd is aan de legertop, helaas alleen in het Arabisch zonder ondertiteling. De titel luidt (vertaald met Google Translator): Apparaat om hepatitis C en aids te detecteren en behandelen. Een geschenk van het Egyptische leger aan het Egyptische volk.
De volledige militaire top, tot en met de president aan toe, lijkt overtuigd. Volgens het officiële persbericht heeft ook het ministerie van volksgezondheid zijn goedkeuring gegeven. Het is een mooie puinhoop daar in Egypte …
Laurens says
In de derde fase was sprake van slechts 230 vrouwen op 1600 proefpersonen in de leeftijd van 18-57 jaar. Nu vermoed ik dat er niet veel vrouwen in de Egyptische strijdkrachten dienen en de dienstplicht geldt sowieso alleen voor mannen. De onderzoekers konden er dus gemakkelijk vanuit gaan dat de vrouwen die ze zagen niet bij het leger hoorden.
Klopt het dat in het artikel niets staat over de toepasbaarheid van dit apparaat op het detecteren van HIV/AIDS? Waar haalt Shiha dat dan vandaan?
Pepijn van Erp says
Als je de patentstukken bekijkt zit daar ook een stuk in dat ze oorspronkelijk ingediend hebben, daarin staat ook HIV. (pdf). Kan natuurlijk ook dat een militair ‘HCV’ een keer heeft misverstaan als ‘HIV’ ….
moftasa says
Hi I read this through Google Translate. What is really different today is that the army announced that it developed a machine that cures HIV, Hepatitis C and psoriasis. We never heard of this one before. In the video you’ve posted it appears to be a dialysis like machine. They won’t be using the machine outside military hospital or export it for fear the invention will be stolen.
I wrote about this today here http://moftasa.net/node/2827
Pepijn van Erp says
Hi, I already read you nice post. I could see some people coming on the English version of this post on my personal blog via your post. It seems that there are some people in the governement trying to handle this in more scientifically acceptabel ways: http://www.egyptindependent.com//news/president-orders-review-aids-detecting-device
Jan Willem Nienhuys says
Als een organisatie komt met een kant-en-klaar apparaat dat iets doet waar nog nooit eerder iets over ontdekt is, dan is het onzin. Zoals hier: achter bloedtests die bepaalde ziekten aantonen zit een gigantische hoeveelheid onderzoek, bijvoorbeeld een manier om dna te vermenigvuldigen (PCR-techniek). Als je zonder fysiek contact een ziekte zou kunnen detecteren (bijv. doordat het dna van de ziekteverwekker bepaalde radiogolven meer verstrooit dan het dna van de mens dat doet, of doordat de betrokkene een mictoscopische hoeveelheid gas van een bepaald type uitademt), dan zou iets dergelijks eerst in een geavanceerd lab zijn aangetoond, vervolgens zouden ziekenhuizen grote dure machines hebben aangeschaft, er zouden Nobelprijzen voor worden gegeven enzovoorts. Dat is niet alleen met medische ontdekkingen zo, dat is met alle techniek.
Dennis says
Doet me ook denken aan de D-Wave quantum computers, waar NASA en Google momenteel ook flink aanj investeren. Terwijl het, om het apparaat te kunnen bouwen, nog een en ander aan praktische mogelijkheden mist, en belangrijker: Het ding toevallig (!!) ongeveer net zo snel draait als een simulatie van quantum computing op een doorsnee PC.. Rara…
Pepijn van Erp says
Dit is wel een goed artikel dat de politieke kantjes aan dit verhaal duidt: http://www.dailynewsegypt.com/2014/02/24/conmans-paradise/
Albert Bakker says
Dat begint inderdaad een beetje een antwoord (en context) te vormen op de vraag wat ze er in hemelsnaam mee denken te bereiken.
Pepijn van Erp says
Een Engelstalig nieuwsitem van CCTV Africa:
https://www.youtube.com/watch?v=rVq8xbmq_j8
Dennis says
Essentiele quote: “The treatment will be available to the public in all military hospitals by June 30, but Egypt will delay exporting the technology, to become a central hub for medical touristm in the world.”
Pijnlijk. Potentieel dus een kwakzalf industrie op staatsniveau.
Pepijn van Erp says
De wetenschappelijk adviseur van de president, dr.Essam Heggy veroordeelt intussen nogal scherp wat het leger uitspookt: http://english.ahram.org.eg/News/95270.aspx
en de BBC heeft het ook opgepikt: http://www.bbc.com/news/blogs-trending-26345581
Pepijn van Erp says
Het gebeuren heeft nu ook de New York Times gehaald:
Disbelief After Egypt Announces Cures for AIDS and Hepatitis C
In een ander bericht komt dr. Shiha aan het woord, die merkwaardig genoeg de gang van zaken veroordeelt.
Egyptian army’s AIDS-cure claim gets blasted
Vreemd dat hij niet opmerkt dat hij zelf dat artikel gepubliceerd heeft, maar misschien slaan zijn opmerkingen alleen op de CCD machine (dat dialyse achtige apparaat).
Pepijn van Erp says
Uit een artikel in The Guardian blijkt dat dr. Shiha nog wel vertrouwen heeft in de C-FAST. Zijn verontwaardiging slaat dus alleen op de andere apparaten, I-FAST en CCD. Zie http://www.theguardian.com/world/2014/feb/28/egypt-unveil-device-detects-cures-aids
Pepijn van Erp says
Het wordt steeds gekker: http://www.economist.com/blogs/pomegranate/2014/02/egypts-generals De generaal die het bizarre verhaal deed van de kuur voor aids presenteerde en naar eigen zeggen een aanbod van 2 miljard dollar van een buitenlandse firma voor dat geheim had afgeslagen, blijkt helemaal geen echte medicus en in feite ook een nepmilitair te zijn:
Pepijn van Erp says
Meer achtergrondinformatie over Abdel Atti komt naar voren via http://egyptianchronicles.blogspot.co.uk/2014/03/koftagate-dr-strangelove-or-trust-me-i.html
Ik heb op mijn eigen blog een update geschreven met diverse links naar interessante blogs en zal later misschien voor Kloptdatwel ook een update schrijven.
FVerweven says
Bomb detectors similar to fake devices get patents in Romania, the BBC learns
http://www.bbc.com/news/uk-england-somerset-26391021
Pepijn van Erp says
Er is nu een hele reeks detectors gepresenteerd door het Egyptische leger. Interessante blog hierover van een Egyptische arts die een demonstratie bijwoonde: http://moftasa.net/node/2833
FVerweven says
Soms denk je wel eens “hallo, dit is 2014”?!
Triest dat je als arts tegen legerofficieren met nul besef van wetenschap moet opboksen in een land waar je nog bang moet zijn dat je voor een simpele anti-autoritaire opmerking al wordt opgepakt.
Dat schoollesje wichelroede beoordelen moet maar eens richting Egypte.