Een angstaanjagend plaatje, zeker als je de begeleidende tekst over het voorval er bij leest: “This picture was taken of a nurse’s viewing monitor. On the monitor, this black figure appeared standing on top of the patient who was lying in the bed.The patient died within a few hours of this figure appearing.” Een spannend muziekje erbij doet het natuurlijk ook goed.
Het is natuurlijk wel een beetje raar dat de verpleegkundig alleen dit ene fotootje van de surveillance camera zou hebben gemaakt. En waarom niet een filmpje? Het plaatje is waarschijnlijk wel echt en niet met photoshop in elkaar gedraaid. We worden wel op het verkeerde been gezet, door onze eigen brein: pareidolie. Op de website Metabunk.org wordt uitgelegd wat we in werkelijkheid zien:
In het zelfde draadje op Metabunk staat een link naar een collectie van foto’s die je ook heel goed moet bekijken om tot je door te laten dringen wat je nu echt ziet.
Hans1263 says
Neem eerst eens een gewoon scherpe foto, zou ik tot de verpleegkundige willen zeggen. Dit hier is rommel uit een matige bewakingscamera. En… begin niet meteen oververhit te fantaseren maar vraag je eens af wat je nu werkelijk ziet.
Als je het vage beeld vergroot, zie je meteen duidelijk dat het niets bijzonders voorstelt.
Ragnar764 says
Top 10 scary old photos.
https://www.youtube.com/watch?v=toOSUiOaPds
Constantia Oomen says
Herkenning, veel al gezien, meerdere foto’s die je bijblijven. Die man achter de soldaat is er vooral zo een die je niet meer vergeet (foto 5, 1.27). Die muziek er ook bij! 🙂
Ragnar764 says
Inderdaad, ik heb ook wel meer oude foto’s gezien met overleden personen erop, ik kan me haast niet voorstellen dat ze iets met die gedateerde foto’s
uitgespookt 🙂 hebben.
Constantia Oomen says
Mensen toen waren niet veel anders dan nu, en misschien was er een soort Robbert van den Broeke actief. Ik sluit niet alles uit, maar je moet eerst naar het waarschijnlijke kijken.
Ragnar764 says
Nee, daarin heb je gelijk, je kunt inderdaad niets uitsluiten, omdat het gedateerd is hoeft het nog niet betrouwbaar te zijn, maar konden ze destijds al met foto’s rommelen zoals bijv in 1919, ik ben niet zo in die materie thuis.
Constantia Oomen says
Dat denk ik wel! Remember de beroemde ‘elfjes’ foto?
http://en.wikipedia.org/wiki/Cottingley_Fairies
Ragnar764 says
Die zijn toch echt, dat zie je zo, geen twijfel mogelijk.
Maar je hebt gelijk.
Constantia Oomen says
😀
Ragnar764 says
Ik vind het ook leuk om naar die heel oude filmpjes te kijken, zoals bijv deze, weliswaar ingekleurd, maar toch…
https://www.youtube.com/watch?v=B-m9A8mY-U0
Constantia Oomen says
Fantastisch filmpje, bij mijn favorieten gezet!
Constantia Oomen says
De deva’s en elfjes (fotofakes) zijn tegenwoordig helaas ook niet meer wat ze vroeger waren. Alles was beter vroegâh!:
(van de website van Robbert van den Broeke)
Ragnar764 says
Beetje moeilijk om te interpreteren wat dit nu precies moet voorstellen, een kwestie van wat je er zelf in wilt zien, dan begin het op een Rorschach test te lijken. 🙂
Constantia Oomen says
Ik denk dat RvdB ook niet echt weet wat het allemaal is. Hij knipt zich suf aan plaatjes die hem wel aanstaan en wappert er dan wat mee.
Ragnar764 says
Hier weer dezelfde foto’s maar dan met een explicatie erbij.
http://www.toptenz.net/top-10-best-ghost-photographs.php
Constantia Oomen says
Ik zou dat er nooit in gezien hebben! Het is vreemd dat er zoveel mensen meteen geloven wat het brein aan beeldherkenning doet.
Ragnar764 says
Klopt, maar er zat een verhaaltje bij. Anders kom je daar nooit op natuurlijk.
Dennis says
Het lage aantal kleuren helpt ook niet echt om de verschillende objecten te onderscheiden. Het zijn ook echt altijd de wazige, slechte of zwartwit (bijna of helemaal) foto’s waar iets “vaags” op zou staan…..
Ragnar764 says
Demonen,geesten en spoken zijn toch ook transparant.
Kijk maar eens op de laatste foto van de link die ik gaf,
The Brown Lady of Raynman Hall 1936
Quote link: The negatives on this photo have been scrutinized by literally hundreds of experts (and no small number of skeptics) who can find no evidence of it being either a hoax or a double exposure. Still considered by many to be the best “capture” ever taken. Einde quote.
Die foto heeft ook wel iets, vooral als je er wat langer naar blijft kijken.
Dennis says
Maar ik had het niet over transparantie. Ik had het over (bijna) monochrome beelden. Dat is geen toeval. Op monochrome beelden raak je eerder in de war. Dan heb je nog enkel het contrast als houvast voor een beeld en niet de hue en verzadiging die de illusie nog kunnen verstoren.
Op een fatsoenlijke kleurenfoto had je oog waarschijnlijk nooit de kleur van het been verward met de kleur van de achtergrond…