Mitch Glover, een veertienjarige Britse scholier, bezocht op schoolreis het oorlogskerkhof Neuville-St Vaast, waar ruim 40.000 Duitse soldaten liggen die in de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Hij maakte er een aantal foto’s met zijn smartphone. Thuisgekomen bleek op één van die plaatjes een geest te zien! Volgens Mitch in de dracht van een Schots regiment. Die is dan vast even komen aanlopen van het nabijgelegen Nine Elms Military Cemetery, waar gesneuvelden van het Gemenebest liggen.
Een goed verhaal moet je niet doodchecken en dus neem je het als zelfrespecterend medium klakkeloos over. Die Mitch kijkt er toch ook heel serieus bij. Niet een jochie dat de boel zou belazeren, toch?
Het zou natuurlijk pareidolie kunnen zijn of vrij eenvoudig met Photoshop voor elkaar te krijgen zijn. Maar aangezien de foto van een smartphone afkomstig is, zijn er wat andere mogelijkheden waar je aan moet denken.
Iemand vond de afbeelding die vermoedelijk gebruikt was met wat zoeken op het Internet. Weblog The Skeptic’s Boot vond vervolgens dat die afbeelding in een SpaansPortugeestalige iPhone app zit: Ghost Effects. Dat maakt het allemaal wel heel erg simpel. Mitch Glover is een boefje.
Benito says
De jeugd van tegenwoordig was honderd jaar geleden ook al niet te vertrouwen: http://en.wikipedia.org/wiki/Cottingley_Fairies
Pepijn van Erp says
Ik moest daar ook aan denken, had het eigenlijk wel in het stuk kunnen verwerken 😉
Rudolf_S says
Oh… nou…en?
Kun je me uitleggen hoe deze “naughty boy” dat grapje geleverd zou kunnen hebben?
Ik kan daar niks over vinden.
Pepijn van Erp says
Met die app is het heel simpel: je neemt de foto en selecteer de ‘geest’ die je er in wil plakken. Even in beeld op de gewenste positie schuiven en klaar is Kees. Ik heb zelf Android-spul, geen iPhone, maar daarvoor zijn soortgelijke programmaatjes.
Hans1263 says
En dan is het bovendien een slechte foto ook nog, met flares rechts in beeld, en een scheve horizon. Kennelijk teveel moeite die even recht te zetten in een van de ontelbare fotoprogramma’s. Boefje is dus nog lui óók.
FVerweven says
Nah, je moet expres amateurisme suggereren door opzettelijk de horizon scheef te zetten en tegen de zon in te fotograferen 😉
Hans1263 says
Tevéél amateurisme valt dan ook weer op…
FVerweven says
Haha! Double bluf noemen de Engelsen dat.
14 jarige Engelse jochies zijn sowieso niet te vertrouwen 😉
Hans1263 says
Spreekt u uit ervaring?
Ik persoonlijk denk dat het wel klopt.
FVerweven says
Nee, geen ervaring.
Hans1263 says
Ik bedoelde het als (kennelijk niet goed gelukt) grapje in de zin van uw eigen ervaringen als 14-jarige. Ik kan me mijn eigen ervaringen nog goed herinneren; daarna is het bij mij gelukkig allemaal weer goed gekomen, zoals dat ook bij de Engelse jochies meestal wel weer goed komt.
FVerweven says
Ah, zo! Nee ik was veel te braaf op die leeftijd. Wel in voor een technisch grapje, maar daarna wel direct open kaart spelen.
Rudolf_S says
Lijkt me toch iets te simpel voorgesteld, Pepijn. Hoewel ik helemaal niks doe met smartphones, en ook geen tablet of zoiets heb (oef!- wat ben ik vreselijk achterlopend!) kan ik toch wel aardig overweg met fotobewerkingssoftware. Zo hyper-simpel is het dan niet om een vrijwel onzichtbare schim ergens neer te zetten. Die schim moet je namelijk ook eerst bewerken om er een werkelijke schim van te maken, want het oorspronkelijke plaatje (van die “soldaat”) ziet er aardig wat scherper uit.
Als ik het niet geweten had dat er zoiets als een schim op deze kiek stond, had ik er gemakkelijk overheen gekeken. Als die jongen zo graag had willen scoren had-ie de boel wel steviger aangezet en die schim op de voorgrond geplaatst, lijkt mij zo (hij ziet er zelf trouwens niet zo branie-schopperig uit – het lijkt eerder dat hij er mee in zijn maag zit.)
Ik heb op foto’s wel eens vaker dingen gezien waarvan de herkomst niet te achterhalen viel. Daarom zou ik niet zo vlug met een “verklaring” komen. Ik vind deze foto dus allesbehalve overtuigend – niet voor de voorstanders van het spook-idee en ook niet voor tegenstanders.
Rudolf_S says
Ik heb de betreffende “schim” uit de kiek gehaald en sterk vergroot en verscherpt. Van de afbeelding blijft weinig herkenbaars over. Paredolia dus. Beide kampen hebben ongelijk.
FVerweven says
Kun je de uitvergroting aan KDW sturen? Misschien kan Pepijn er iets mee.
Rudolf_S says
Heb ik gedaan.
Mijn punt is heel simpel (om Pepijns terminologie te gebruiken). Als er inderdaad een bestaande afbeelding was gebruikt, zou die er op wat voor wijze moeten uitkomen. Niet dus, na uitvergroting en maximale verscherping. Conclusie Paredolia.
Tussen haakjes: mijn vroeger vak was fotografie, in de praktijk, als 1e graads docent, als camera-en lenzentester voor Focus en Foto, en als schrijver van het objectievenboek.
FVerweven says
Bij de dailymail zijn wat grotere foto’s geplaatst die je op je pc met ctrl en + al wat groter kunt bekijken.
Er is inderdaad een regelmatige rij witte puntjes in de achtergrond die goed passen in de hand van de “soldaat”.
Maar met de app is het inderdaad echt wel simpel, daar kun je je “geest” al vager maken vóór plaatsing.
Het lijkt me dat als je iets vager maakt, dat je het nooit meer echt scherp terug krijgt?
Rudolf_S says
Neen, uiteraard niet, maar de contouren komen dan wel te voorschijn.
Hier zijn niet eens contouren.Die witte puntjes zijn de witte kruizen elders op die begraafplaats.
Op een afstand lijkt die vorm zelfs op een Maltezer kruis (niet ongewoon op een kerkhof). Ik blijf bij mijn conclusie: paredolia.
Ik hoop dat Pepijn mijn bewerking hier plaatst. Had-ie allang kunnen doen.
FVerweven says
Een echte skepticus gaat natuurlijk eerst weer op onderzoek uit 😉
Pepijn van Erp says
Ik zit alleen niet in de buurt van mijn pc, maakt t wat lastig om afbeeldingen te plaatsen. Kom er vanavond wel even op terug
Pepijn van Erp says
Staat nu hier: https://kloptdatwel.nl/wp-content/uploads/GhostSoldierRS.jpg
Als zo’n app een beetje handig in elkaar gezet is, denk ik niet dat je kunt verwachten de contouren weer terug te krijgen door verscherpen.
Een extra reden (voor mij dan) om te denken dat het toch om een grap gaat, is het feit dat de foto’s met een iPhone in zwart-wit geschoten zijn. Hij heeft dus sowieso met de instellingen van zijn camera/telefoon zitten spelen. Iemand die fotografie wat meer als serieuze hobby benadert en daarom zwart-wit fotografie zou willen doen, doet dat toch achteraf in Photoshop en niet met de camera pre-sets.
Het kan natuurlijk pareidolie zijn (zoals ik in het stuk schreef), maar gezien het feit dat er een app is die hoogst waarschijnlijk dit effect zou kunnen bereiken met een standaardafbeelding die lijkt te voldoen, lijkt het mij waarschijnlijker dat t zo gegaan is.
FVerweven says
Dat de foto in zwart/wit geschoten is, is inderdaad raar, vooral als je bedenkt dat de horizon te scheef staat en de zon in de lens schijnt. Het eerste is professioneel, het tweede amateuristisch.
De foto is m.i. ook ongebruikelijk onscherp, grofkorrelig in oude termen. Of zit dat in de zwart/wit instelling ingebakken?
In kleur zou zo’n grijze geest, zelfs wazig, natuurlijk veel meer opvallen.
Volgens de krant nam hij eventjes snel 4 foto’s, wetende dat hij thuis de beste zou uitzoeken. Mogen we die drie anderen zonder geest ook even zien? Mogelijk is er een pluisje voorbij gewaaid.
Mij lukte het ook niet om met de foto’s van Dailymail de geest weer scherp te krijgen 😉
Rudolf_S says
Pepijn! Hier kan ik het onmogelijk mee eens zijn.
Iemand die in die warrige troep op dat uitvergrote plaatje nog iets meent te ontdekken van een “soldaat” is wel erg fantasierijk. En dat is iets wat skeptici niet willen, toch (fantasierijk zijn?)
Ik herhaal wat ik eerder schreef: als er werkelijk een beeldje (van een nepspook) in was geprojecteerd, dan waren door verscherping de contouren wel enigszins naar voren gekomen. Geen sprake van hier. Hier komt niets bijzonders te voorschijn. Het is een wirwar van vlekken die op afstand gezien zelfs eerder lijken op een Maltezer kruis (NIET dat ik daarmee zeg dat het dan ook zo’n kruis IS! – ik wil maar aangeven dat je met zulke vage beelden alle kanten op kunt).
Ik heb uitgebreide ervaring met het verscherpen van niet al te scherpe beelden, en daar stoel ik mijn mening in dezen op.
Pareidolia – dat is m.i. de meest voor de hand liggende verklaring.
En daar laat ik het bij – er is hier al te veel aandacht besteed aan iets wat in feite erg triviaal is.
Anthony de Vries says
Hoe kom je er bij dat dit moeilijk zou zijn zo’n schim neer te zetten? Kwestie van een layer aanmaken met je schim met zwarte achtergrond, en een transparantie instellen. En dan de layer laten optellen, of als lichter maken instellen. Tien seconden werk.
Rudolf_S says
Ach ja, natuurlijk, piece of cake!
Enfin, het gaat om het uiteindelijke resultaat, en dat lijkt nergens naar.
FVerweven says
Volgens mij (en Google translate) is het een Portugeestalige app op die Braziliaanse site.
Je kunt achteraf geesten inplaatsen en de doorzichtigheid aanpassen.
Je kunt zelfs vóóraf een geest in een hoekje plaatsen, de foto nemen en direct laten zien dat er naast de gefotografeerde een geest verscheen.
Leuker vind ik een Baboon photo bomb te maken 🙂
http://www.tudocelular.com/image.php?id=70714&type=17&o=1&file=IMG_4971.PNG.jpg
Pepijn van Erp says
Inderdaad Portugees, ik was blijkbaar ‘geframed’ door The Skeptic’s Boot, die ‘m als ‘Spanish ios Ghost app’ linkte.
Rudolf_S says
Tjsa – als je er achteraf naast zit, moet je dat ook ruiterlijk toegeven. En dat doe ik dan ook:
Jullie hebben dus inderdaad gelijk – het was géén pareidolie.
Onlangs heb ik zitten experimenteren:
a. Het kiekje van de soldaat gekopieerd.
b. Sterk vervaagd – mijn software noemt dat Gaussiaans vervagen.
c. Vervolgens op het uitvergrote plaatje van het “spook” geprojecteerd als laag.
d. En zodanig transparant gemaakt dat de achtergrond er doorheen zichtbaar werd.
e. Tenslotte de laag zodanig gepositioneerd dat het transparant precies over het uitvergrote plaatje van het “spook” heen lag.
f. De match was niet helemaal perfect maar wel goed genoeg.
Conclusie: inderdaad een grap (maar van wie? van die 14-jarige knaap, of van iemand die hem hielp?)
Hoe het ook zij, dit was wel ter leringhe ende vermaeck
Ragnar764 says
Het zou ook wel een soort van whizzkid kunnen zijn Rudolf, die kinderen zijn tegenwoordig zo verrekte handig met allerhande geavanceerde technische apparaatjes.