Velen zullen Neil deGrasse Tyson misschien kennen van de onlangs uitgezonden televisieserie Cosmos: A Spacetime Odyssey die een wetenschappelijke uitleg van het heelal prachtig gearticuleerd en gevisualiseerd de huiskamer van gewone mensen binnenbracht. Twee weken geleden werd de serie prompt overladen met maar liefst 12 Emmy-nominaties voor deze uitmuntende prestatie. De Amerikaanse astrofysicus Tyson heeft weliswaar een heel andere stijl dan zijn voorganger Carl Sagan, die in 1980 de oorspronkelijke reeks Cosmos: A Personal Voyage presenteerde en daarvoor wereldwijd lof ontving, maar net als hij weet Tyson zijn publiek zowel te inspireren, te boeien als te doen lachen met zijn publieke optredens als wetenschapscommunicator, waar hij tegelijk ook skepticisme tracht te bevorderen.

De onderstaande video is een fragment uit zo’n publiek optreden met andere wetenschappers en journalisten bij het St. Petersburg College in Florida op 26 maart 2009. Wanneer Tyson wordt gevraagd of hij in UFO’s ‘gelooft’ en of buitenaardse bezoekers ooit onze planeet hebben bezocht, was dit zijn gevatte antwoord (Nederlandse en Engelse ondertiteling beschikbaar):