“Het Engelse zondagsblad News of the World bracht het nieuws op 2 oktober 1983 groot op de voorpagina:

RendleshamForestNotWUFO LANDS IN SUFFOLK: And that’s OFFICIAL

In korte flarden staat boven die loeigrote kop:
Colonel’s top secret report tells the facts
Mystery craft in exploding wall of colours
Animals flee from strange glowing object

Het gaat om een UFO-landing in Rendlesham Forest, aan de Engelse oostkust ter hoogte van Den Haag. Veel militairen zouden daar in 1980 getuige van zijn geweest. Bij het bericht staat een foto van Wing Commander Colonel Gordon Williams, destijds commandant van twee dichtbij gelegen RAF basissen, Bentwaters en Woodbridge. Hij wordt geciteerd met de woorden ‘No Hoax’.

De belangrijkste bron voor het verhaal is Art Wallace. Hij was in 1980 als Amerikaanse militair gelegerd op Bentwaters en bij de luchtmacht in dienst als veiligheidsagent. Wallace vertelt hoe hij op een nacht vlak na kerst in een konvooi militairen naar het Rendlesham Forest reed. Daar aangekomen, gingen ze te voet verder tot aan een open plek in het bos, waar ze getuige waren van de landing van een UFO.”

Bij het uitkomen van een nieuwe Skepter komen de meeste artikelen uit het vorige nummer online beschikbaar. Daarom kun je ook als je (nog) geen abonnee bent nu het vervolg van dit artikel lezen. Op de Skepsis website is er geen mogelijkheid om te reageren op de artikelen, dan kan wel hieronder.

Lees het volledige artikel op de site van Skepsis:

Een UFO in het bos – Het mysterie van Rendlesham Forest


door Pepijn van Erp, Skepter 26.1 (2013)

De UFO waarneming van Rendlesham Forest wordt door UFO-enthousiastelingen vaak aangehaald als één van de meest overtuigende bewijzen voor buitenaards bezoek. Het staat ook wel bekend als het Roswell van Groot-Britannië. Reden genoeg om de zaken eens op een rijtje te zetten in Skepter.
Voor mijn artikel baseerde ik mij voor een belangrijk deel op het boek van Larry Warren en Peter Robinson: Left at East Gate. Dat boek verscheen in 1995 en in 2005 kwam er een bijgewerkte versie uit. Warren was de ‘Art Wallace’ uit de inleiding en degene die in de eerste jaren de meeste media-aandacht naar zich wist toe te trekken. Zijn getuigenis lijkt echter bijeengeraapt uit verhalen van echte ooggetuigen. Intussen is hij enigszins buitenspel gezet door de ‘geloofwaardigere’ Charles Halt en James Penniston, die hun woordje mochten doen in het succesvolle boek van Leslie Kean (UFOs: Generals, Pilots, and Government Officials Go on the Record). Halt en Penniston waren dan wel echte ooggetuigen van de gebeurtenissen in Rendlesham Forest, maar hun versie van het verhaal is intussen minstens zo’n fantastisch aangedikt als die van de wat schlemielige Warren.

Mijn conclusie in het artikel:

Helemaal precies zijn de belevenissen van de veiligheidsagenten van Bentwaters gedurende de nachten van 26 en 28 december 1980 waarschijnlijk niet meer te reconstrueren. Er is echter weinig reden om aan te nemen dat er technologisch geavanceerde buitenaardse bezoekers langskwamen. De benaming van het Rendlesham Forest incident als ‘het Roswell van Groot-Brittannië’ is wel toepasselijk: als je er kritisch naar kijkt, blijft er in beide gevallen even weinig bewijs over.

Penniston bracht zeer recent met een andere getuige, John Burroughs, en de bekende UFO-propagandist Nick Pope een nieuw boek over de zaak uit: Encounter in Rendlesham Forest. Op basis wat daarvan naar buiten is gekomen, verwacht ik daar echter niet veel nieuws in aan te treffen dat verhelderend kan zijn.

De boeken bevatten veel onzin, maar zijn best vermakelijk. Als je er nieuwsgierig naar bent, bestel het vooral via onze links:

 

 

Steun Kloptdatwel

Uit Skepter: De UFO van Rendlesham Forest 7Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.