In 1954, op het hoogtepunt van de Amerikaanse communistenjacht die plaatsvond in de ‘McCarthy-periode’ werd atoomgeleerde Robert Oppenheimer na een geheim proces van 19 dagen ontslagen. Hij zou een Russische spion zijn. De 60 jaar oude rechtbankverslagen zijn voor een deel zojuist openbaar gemaakt. En uit die stukken blijkt geen aanleiding om aan de loyalieit van Oppenheimer te twijfelen. Na zijn ontslag schreef en sprak Oppenheimer veel over het gevaar van beperkingen die de politiek oplegt aan de vrije uitwisseling van wetenschappelijke ideeën. Hij overleed in 1966. Via de NYT. GJvtL.

Steun Kloptdatwel

Geen aanleiding om Oppenheimer te beschuldigen van spionage 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.