Sjeng Lumeij vertelde op het congres van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (4 oktober) dat er geen aanwijzingen zijn dat acupunctuur al duizenden jaren wordt toegepast op dieren. Hij liet een aantal voorbeelden zien van (historisch) bedrog over dierenacupunctuur. Lumeij beschreef een voorbeeld dat hij eerder noemde in een artikel: “Een bas-reliëf bestemd voor het mausoleum van de Tangkeizer Taizong (die in 650 stierf) toont een generaal die een pijl trekt uit een gewond paard van de keizer. Dit wordt in een modern handboek over complementaire en alternatieve diergeneeskunde beschreven als “…een bas-reliëf uit de Handynastie (200 voor Christus) dat soldaten laat zien die pijlpunten gebruiken als acupunctuurinstrument om hun paarden te stimuleren voor de strijd”. Ook liet hij een plaat zien met zogenaamd de acupunctuurpunten van een paard die in werkelijkheid aangeeft hoe je de botten van een paard van buitenaf kunt voelen. En by the way: er is geen wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur werkt bij dier of mens. Zie dit artikel in Skepter. GJvtL.

Steun Kloptdatwel

Historische 'misvattingen' over acupunctuur bij dieren 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.