Het Haarlemse museum heeft tot 8 februari 2015 een tentoonstelling over de onwetenschap die uitspraken probeerde te doen over de eigenschappen van een mens op grond van het uiterlijk. Wetenschappers waren in de vorige eeuw met passer en liniaal serieus in de weer met allerlei kenmerken van ons gelaat en onze schedel. Een ‘talenknobbel’ op de schedel werd echter nooit gevonden en ook bleek een wenkbrauw die doorliep boven de neus niets te voorspellen. Dit type onderzoek was een kernonderdeel van de rassenleer van de Duitse Nazi’s. De tentoonstelling vertelt dan ook over een mislukte list van een aantal Nederlandse Joden. Die probeerden in 1943 tevergeefs met foto’s en metingen van hun uiterlijk aan te tonen dat ze eigenlijk niet Joods waren. Dat deze ‘list’ mislukte, maakt wel duidelijk dat de Nazi’s niet alleen geen respect hadden voor de mens maar dat ze ook geen respect hadden voor de wetenschap, ook niet voor hun eigen onwetenschap. Meer lezen: een NOS-artikel over de tentoonstelling en een NOS-artikel over de ‘Actie Portugesia’ tijdens de Nazi-bezetting. GJvtL. 

Steun Kloptdatwel

Teylers Museum wijdt tentoonstelling aan onwetenschap 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.