Met veel tromgeroffel kondigde zakenman Russell Edwards aan dat hij de ware identiteit van de seriemoordenaar Jack the Ripper had ontdekt. De NOS en andere media namen het nieuws zonder reserve over. Het verhaal bleek niet te kloppen.

Een kritische benadering van de theorie van Edwards zou op z’n plaats zijn geweest. Die theorie was namelijk gebouwd op DNA bewijs dat werd gevonden op een sjaal die in 2006 na een zwerftocht van meer dan een eeuw opdook op een veiling. Dit is geen sterk bewijs. Later bleek ook nog eens dat er niets klopt van het vermeende DNA-bewijs. O.a. de Nederlandse forensisch moleculair bioloog Mannis van Oven liet zien dat het DNA op de sjaal heel algemeen is en dus niets zegt over een mogelijke dader. De NOS corrigeerde haar eerdere bericht. Inmiddels is de volgende theorie over de identiteit van Jack the Ripper al weer in de krant verschenen. GJvtL.