Een goed idee van de Kunsthal in Rotterdam om een overzicht te geven van leven en werk van Rudolf Steiner en van de aanzienlijke invloed die hij ook nu nog heeft op o.a. gezondheid, scholen en architectuur. Ik schreef er onlangs over. Jammer dat de Kunsthal de ideeën van Rudolf Steiner vrijwel kritiekloos presenteert. Bij de entree van de tentoonstelling wordt nog wel aangekondigd dat de ideeën van Steiner leidden tot discussie en kritiek. Verderop in de tentoonstelling is daarvan niets meer te merken. De meeste onderwerpen in de tentoonstelling worden vanuit antroposofische invalshoek belicht. Dat wordt o.a. duidelijk bij de toelichting op de antroposofische geneeskunde. Daar lezen we: ‘Naast de traditionele (allopathische) en natuurlijke (homeopathische) geneeskunde … ontwikkelde Rudolf Steiner een geneeskundige school die enkele aspecten van de homeopathie in zich opnam, maar zichzelf toch eerder zag als een vertakking van de reguliere academische geneeskunde. Steiner volgde het gelijksoortigheidsbeginsel van Paracelsus – ‘wat de mens ziek maakt, geneest de mens ook’ – maar verruimde dit om zo ook antroposofische aspecten te kunnen omvatten. Volgens Steiner moest een algemene geneeskunde rekening houden met de zogeheten etherische en astrale lichamen’. De info vertelt verder dat Steiner bekende klinieken opende en dat ook nu nog antroposofische farma-producenten actief zijn. Als je niets weet van gezondheid, zou je denken, die bijdrage van Steiner aan de geneeskunde is niet mis zeg! We weten echter nu wel beter. Het zou denk ik goed geweest zijn als de Kunsthal de waarde van deze en andere begin 20e-eeuwse ideeën van Steiner duidelijk zou hebben besproken. GJvtL.

image

Rudolf Steiner

Steun Kloptdatwel

Steiner tentoonstelling in Kunsthal houdt (te) weinig afstand 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.