Twee uitstekende longreads geven inzicht in de belangrijke plek die het paranormale inneemt in de Russische samenleving.

Een artikel uit 2010 in de Engelse krant The Guardian beschrijft de opkomst en ondergang van de gebedsgenezer Anatoli Kasjpirovski. Volgens The Guardian is de Russische samenleving doordrenkt van geloof in het paranormale: ‘Behind the facade of today’s Russia is a bizarre place unknown to most westerners, a world where businesspeople turn to urban witches for solutions to their problems and lawyers consult psychics to predict the results of upcoming cases. Although it’s hard to get exact figures, there are an estimated 100,000 professional occultists and psychics in Russia, with the business worth at least $15m in Moscow alone’.

Het blog Vocativ heeft een artikel over Grigori Grabovoj die zichzelf de teruggekeerde christus noemt. Grabovoj keeg veel aandacht toen hij probeerde kinderen tot leven te wekken die om het leven waren gekomen bij een schietpartij op een school in Beslan. Pepijn schreef onlangs over deze grappenmaker op KDW: hij propageert nu dat je onheil kunt afwenden door snel aan een bepaald getal te denken…. GJvtL.

Steun Kloptdatwel

Het occulte Rusland 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.