De krant NRC schrijft afgelopen zaterdag in een lang artikel dat steeds meer mannen geïnteresseerd raken in Yoga (betaalde site). Met name de mannelijke top van het bedrijfsleven zou Yoga omarmen. Een topmanager zegt in het artikel: ‘Bij de kundaliniyoga die ik doe, ligt de nadruk op je ademhaling en geest. Na een les ben ik heel ontspannen, is mijn hoofd gereset en kan ik weer fris nadenken’. 

NRC schrijft dat deze en andere vormen van Yoga al 2.200 jaar worden beoefend. Dat klopt niet. De skepticus Rob Nanninga schreef in 2010 dat de moderne verschijningsvorm van Yoga vooral ontleend is aan de westerse lichaamscultuur uit de 19e en 20e eeuw en veel minder aan de Yoga die in India werd beoefend. Dat geldt ook voor het geestelijke aspect, de meditatie: ‘Yoga wordt vaak gepresenteerd als spirituele ontspanning … Voordat yoga deze functie ging vervullen, werden er in westerse landen al soortgelijke methoden gebruikt. … Het idee dat je op yogales een oeroude traditie van oosterlingen navolgt, is helaas niet veel meer dan een romantische fantasie’, aldus Rob Nanninga.

Scroll.in bestreed onlangs in een lang artikel de mythe dat yoga wel 5.000 jaar oud zou zijn (de leeftijd varieert blijkbaar) en komt ook tot de conclusie dat Yoga in feite een recente uitvinding is met sterke westerse invloeden.

Overigens zou het NRC artikel naar mijn mening in de Happinez niet hebben misstaan. GJvtL.

Steun Kloptdatwel

NRC presenteert yoga ten onrechte als 2.200 jaar oude meditatievorm 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.