Een dierentuin in Palm Beach (Florida) heeft een 19-jarige komodovaraan onderworpen aan acupunctuur. Daarover schrijft een lokale krant. Een landelijke Amerikaanse krant laat een filmpje zien. Volgens de dierentuin had het dier al een tijdje last van nekpijn. Na de behandeling met de naalden was het de komodovaraan weer helemaal fris volgens de dierentuin: ‘She seemed to get very active and very interested in heading back to her sunny spot after the acupuncture’. Een verklaring voor dit gedrag kan ook zijn dat het dier last had van de naaldenprikkerij en graag weg wilde.

Er is geen enkel bewijs voor de werkzaamheid van acupunctuur bij dieren. Dat werd in 2014 uitgelegd op het congres van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.  Deze schrijver stelt een ander geval van acupunctuur op een komodovaraan aan de kaak: ‘there is a serious difference between acupuncture for domestic animals who may benefit from calming, relaxing touch, and wild animals that need to be strongly restrained for such “treatment”. GJvtL.

Komodovaraan onderworpen aan onbewezen acupunctuur-behandeling. 5

De komodovaraan met naalden in z’n nek (screenshot video Herald Tribune)

Steun Kloptdatwel

Komodovaraan onderworpen aan onbewezen acupunctuur-behandeling. 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.