Hoe blijven sommigen mensen toch zo halsstarrig vasthouden aan ideeën die wetenschappelijk gezien onzinnig zijn? In zijn presentatie op The Amazing Meeting 2014 gaat Donald Prothero op die vraag in. Prothero heeft vooral geschreven over geologie en paleontologie en heeft vanuit die vakgebieden natuurlijk in eerste instantie gedoe met creationisten. De processen die Prothero naar voren schuift als verklaringen voor het verwerpen van wetenschap zijn echter ook terug te vinden bij antivaccinanten en klimaatopwarmingsontkenners.
Reader Interactions
Comments
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Wilmamazone says
Wellicht kan dit artikel ook een bijdrage leveren om te verduidelijken hoe krom mensen kunnen denken:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/blog/JohanBraeckman/1.2247062
Slimme mensen geloven dat “elfjes” bestaan – Johan Braeckman
Bron: Russels theepot https://www.facebook.com/Russellstheepot
FVerweven says
Een paar dagen geleden zag ik nog een sterke verklaring voor het gedrag van ‘deniers’.
Nadat ze zich jaren hebben gewenteld in hun mantra’s kun je wel met bewijs hun beweringen onderuit halen, maar dan raak je aan hun identiteit.
‘Als zoveel van wat ik “weet” niet klopt, wie ben ik dan?’ Er zit zand in de raderen en de machine komt krakend tot stilstand.
Dus dan krijg je uitingen die niet meer over feiten of meningen gaan, maar ‘ga je maar eens inlezen, over drie maanden lach je niet meer’.
Jan Willem Nienhuys says
In de meest recente aflevering van Skeptical Inquirer staat een artikel dat
een interessant verschil aangeeft tussen ‘Bijbelgelovigen’ en niet-Bijbelgelovigen’.
Als je beide groepen vergelijkt, zie je iets interessants.
Naarmate het opleidingsniveau stijgt, gaat het geloof bij de niet-Bijbels in evolutie (i.e. ‘mensen zijn ontstaan uit eerdere diersoorten) omhoog. Het is 60% bij personen zonder middelbare schooldiploma, en 80% bij college graduates (toch nog laag denk ik voor Europese begrippen). Maar bij de Bijbelgelovigen gaat het juist
omlaag, van ruim 30% bij laagopgeleiden, tot ca. 10% bij de mesnen met een universitair diploma.
Hetzelfde patroon ziet men bij de overtuiging dat er een Oerknal is geweest.
Een duidelijke verklaring ontbreekt. Een mogelijkheid is dat naarmate de opleidingsgraad stijgt, het aantal Bijbelgelovigen afneemt (bijvoorbeeld omdat men duidelijker inziet hoezeer de Bijbel wordt tegengesproken door de wetenschap) en dat de overblijvenden relatief vaker hardcore fundamentalisten zijn. Per slot van rekening zijn massa’s personen die de Bijbel serieus nemen ervan overtuigd dat je de kosmologie van de Bijbel niet al te serieus moet nemen. Dat is ook het gebruikelijke r.-k.-standpunt. Een van de eerste uitgewerkte ideeën over de Big Bang was trouwens afkomstig van de Belgisch priester Lemaître.
Eenzelfde verschijnsel ziet men bij Democraten vs. Republikeinen op het punt van AGW (Antropogene Global Warming). De auteurs gaan niet na hoe Bijbelgeloof samenhangt met Republikeinse opvattingen en met opvattingne over AGW.
Even wat getallen:
laag opgeleide (= geen college) Rep. gelooft AGW: 31%
idem Democraten 52%
hoog opgeleide Rep. gelooft AGW: 19%
idem Democraten 75%
Nog een gegeven:
gemiddeld geloven 28% Rep. in AGW
gemiddeld geloven 58% Dem. in AGW.
Dat is consistent met het gegeven dat de laagopgeleiden in beide groepen
ongeveer 3/4 van het totaal uitmaken. Kijk maar:
3/4 * 31 + 1/4 * 19 = 28
3/4 * 52 + 1/4 * 75 = 57,75
Daar is het in elk geval niet zo dat sterk verschuivende percentages hoogopgeleiden de verkalring van het effect vormen. Maar AGW is niet zo’n core belief als Bijbel of Evolutie.
Martin_Bier says
Van zo’n enquête word je niet vrolijk. Waar lager opgeleide ‘Bijbelgelovigen’ en “niet-Bijbelgelovigen’ nog redelijk op één lijn zitten, daar lijken polarisatie en een verscherping van de tegenstellingen de voornaamste effecten te zijn van een hogere opleiding. Studie leidt er blijkbaar toe dat gelovigen zich sterker vastbijten in hun geloofsartikelen. Stuur iedereen naar de universiteit en je krijgt gegarandeerd een burgeroorlog!