De Rijksoverheid heeft een brochure gemaakt over ‘wat te doen als iemand vermist wordt’. Deze brochure doet een heel duidelijke uitspraak over paragnosten: ‘Uitspraken van paragnosten oververmisten blijken op basis van wetenschappelijk onderzoek onbetrouwbaar te zijn’. De folder is te vinden via deze pagina van de rijksoverheid.

De overheid kan zich niettemin wel voorstellen dat mensen alles proberen om een vermiste terug te vinden en daarom in zee gaan met een paragnost. In dat geval is het advies om niet te veel informatie te geven aan de paragnost en vooraf een duidelijke prijsafspraak te maken. Verder waarschuwt de folder de achterblijvers dat paragnosten ongevraagd contact kunnen zoeken en met confronterende opmerkingen kunnen komen of hoop geven met uitspraken dat de vermiste nog in leven is. Bewijs voor de juistheid van deze uitspraken ontbreekt dus volgens de overheid. En dat klopt. Via Laurens Dragstra. GJvtL.