De website NOS meldde dat een traditionele medicijnman in Zuid-Afrika een massagraf had ontdekt nadat die het gevoel had gekregen dat er ‘geesten rondwaarden’. Ook Zuid-Afrikaanse kranten brachten dit nieuws (hier een voorbeeld). 

De werkelijkheid ligt vermoedelijk genuanceerder. Het massagraf was een publiek geheim uit de tijd van de apartheid, bericht de Zuid-Afrikaanse IOL‘The
burial of bodies of prison labourers on a South Coast farm was apparently an
open secret in the community. ‘Growing up, we knew
there were prisoners working there; they served their sentences there and when
it was over, they would be dealt with and buried there’ zegt een lokale bewoner in de krant.
Dat een medicijnman (door de krant aangeduid als ‘sangoma’, ofwel waarzegger) geesten aanwijst als de tipgever kan wel eens het gevolg zijn van angst, zelfs al die jaren na het einde van de apartheid. IOL: ‘Despite the fact the owner of the farm is dead and the farm was sold to the Illovo Sugar Group almost 30 years ago, people still wanted to speak anonymously for fear of their lives’. Ook de sangoma wilde niet met de krant spreken. Via Pepijn van Erp. GJvtL.

Leidde geestverschijning tot ontdekking massagraf? Andere verklaring ligt meer voor de hand. 5

Vijf sangoma’s (Wikipedia Commons)

Steun Kloptdatwel

Leidde geestverschijning tot ontdekking massagraf? Andere verklaring ligt meer voor de hand. 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.