Mensen die denken dat ze gevoelig zijn voor aspartaam reageren op dezelfde manier op deze zoetstof als mensen die denken dat ze er niet gevoelig voor zijn, schrijft Foodlog. Dat blijkt uit een een dubbelblind onderzoek dat volgens de regels van de kunst is uitgevoerd. 96 proefpersonen aten müsli-repen met of zonder aspartaam. De onderzoekers concluderen: ‘Using a comprehensive battery of psychological tests, biochemistry and state of the art metabonomics there was no evidence of any acute adverse responses to aspartame’. Het werven van proefpersonen duurde erg lang en de meest angstige aspartaam-sensitieven wilden niet meedoen. Dat kan de onderzoeksresultaten hebben beïnvloed. Uit een breed uitgevoerde metastudie concludeerde de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA in 2013 overigens (opnieuw) dat aspartaam bij de huidige gebruikslimieten geen gevaar is voor de volksgezondheid. Het müsli-repen onderzoek laat zien dat aspartaam-gebruik geen direct waarneembare effecten heeft op het menselijk lichaam. Er is dus 0,0 bewijs voor de alarmerende berichten over aspartaam op het internet (hier een voorbeeld). Via Catherine de Jong en Pepijn van Erp. GJvtL.

image

De chemische structuur van aspartaam

Steun Kloptdatwel

Overgevoeligheid voor Aspartaam niet vastgesteld in studie. 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.