De Telegraaf berichtte gisteren: “Australische ouders die hun kinderen niet laten inenten vanwege bijvoorbeeld hun geloof, krijgen vanaf januari volgend jaar geen kinderopvangtoeslag en gezinsbelastingvoordeel meer.” Premier Tony Abott: “De regering is extreem bezorgd over het risico dat dit met zich meebrengt voor andere kinderen en de gemeenschap. De keuze om kinderen niet te vaccineren wordt niet ondersteund door de overheid en zou niet moeten worden gesteund door belastingbetalers via kinderbijslag.” Stevige taal!

Wie echter opzoekt hoe het nú zit met de regelgeving rond vaccinaties in Australië, ziet dat het net wat anders zit. Vaccineren is niet verplicht, maar om aanspraak te maken op belastingvoordelen voor gezinnen en kinderopvangtoeslag moet je je kinderen wel laten vaccineren. Tot nu toe is het echter nog vrij gemakkelijk om je als gewetensbezwaarde te laten registreren en daarmee onder die voorwaarde uit te komen. Die registratie wordt dus waarschijnlijk lastiger volgens het bericht in The Sydney Morning Herald, waarop De Telegraaf zich baseerde:

But people with religious reasons will have their eligibility for government payments tightened.

They will only continue to receive childcare and family tax payments if they are affiliated with a religious group whose governing body has a formally registered objection approved by the federal government.

Wie bij een religieuze club is aangesloten met een door de overheid geaccepteerd bezwaar tegen vaccinatie, wordt ook met het nieuwe wetsvoorstel niet ‘gestraft’ met het ontnemen van de financiële voordelen. Het lijkt dus uitsluitend gericht tegen die ouders die vanwege allerlei andere vage bezwaren denken dat vaccineren geen goed idee is.

Steun Kloptdatwel

Niet vaccineren, dan ook geen kinderbijslag in Australië? Dat ligt net wat anders 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.